StoryEditorOCM
Hrvatskapismo ministru

Liječnici s Traumatologije žale se na šefa: ‘Trudne kolegice tjerao je da dežuraju noću, vrijeđao je i omalovažavao‘

Piše Vijesti sd
15. lipnja 2024. - 13:36
Sedam liječnika u pismu ministru zdravstva i predsjedniku Hrvatske liječničke komore požalilo se na šefa Klinike za traumatologiju (ilustracija)Vojko Bašić/Cropix

Ovotjedni slučaj samospaljivanja čovjeka na Markovu trgu u Zagrebu koji je poslije nesretnog čina odvezen na Kliniku za traumatologiju, na kojoj je istog dana i preminuo, otkrio je probleme u toj zdravstvenoj ustanovi.

Naime, početkom lipnja sedamnaest liječnika uputilo je dopis nadležnom ravnateljstvu KBC-a Sestre milosrdnice u kojemu su se požalili na postupke prema starijim kolegicama i kolegama, pa i prema trudnicama, u rasporedu za noćna dežurstva bez njihova pristanka. Liječnici su upozorili na nepotrebno gomilanje osoblja u dežurstvima, zabranu izvođenja zahvata, kao i na atmosferu straha....

Sada je sedam liječnika te klinike, koja je u rujnu 2023. dobila najsuvremeniju integriranu operacijsku salu, poslalo pismo ministru zdravstva Viliju Berošu kao i predsjedniku Hrvatske liječničke komore Krešimiru Luetiću u kojem iznose vrlo ozbiljne i argumentirane optužbe protiv šefa klinike dr. Dinka Vidovića. Liječnici u pismu navode da od predstojnika klinike unatrag dvije godine trpe maltretiranje, ponižavanje i autokraciju.

image

Ministar zdravstva Vili Beroš dobio je pismo sedam liječnika

Damir Krajač/Cropix

Kako navode, Vidović je troje liječnika, koji sukladno pravilnicima i kolektivnom ugovoru nisu morali, i nisu pristali na dežurstva, rasporedio na rad u vrijeme tjednog odmora, premda je već bio dežuran dovoljan broj specijalista.  Predstojnika prozivaju i za vrijeđanje, odnosno omalovažavanje njemu podređenih kolega te da su "svi kolegiji vođeni isključivo sa ciljem discipliniranja kolega, bez uvažavanja struke i hitnosti operativnih zahvata, piše 24 sata.

Hrvatska liječnička komora potvrdila je da je "proteklih godina zaprimila tri predstavke vezano uz navedenog liječnika", a u četvrtak su zaprimili nekoliko zahtjeva za pokretanjem disciplinskog postupka, koji su upućeni u proceduru.

 Ravnateljstvo KBC-a Sestre milosrdnice odgovorilo je kako je ravnatelj prof. dr. Davor Vagić 27. svibnja pokrenuo provođenje unutarnjeg nadzora zbog zaprimljenih pritužbi liječnika, a Ministarstvo zdravstva potvrdilo je  da je u klinici u tijeku unutrašnji nadzor.

image

Klinika za traumatologiju Zagreb 27. rujna 2023. godine dobila je najsuvremeniju integriranu operacijsku salu

Damjan Tadić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 13:37