stdClass Object ( [id] => 86787 [title] => Krizni zalogaj: evo ručka za deset kuna [alias] => krizni-zalogaj-evo-rucka-za-deset-kuna [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U prilog lakšem premošćivanju recesije − tijekom koje mnogi sebi nerijetko “od usta otkidaju” da bi uopće preživjeli (ma kako apsurdno zvučalo!) − svakako ide činjenica da su jednostavna, dugo vremena prezrena jela iz naroda postala “in”.

RIZOTO_INCUNI-270110.1 

Tako je danas soparnik na vrhu rang-liste jestvina koje se imperativno pojavljuju na boljim domjencima, baš kao i viška pogača ili čak obične, “fritule vulgaris”. Skroman (doslovno), no značajan prilog takvu brendiranju jednostavne spize s uporištem u najdostupnijim namirnicama poput riže, orza ili srdele − te, već poznate, stoljetne hraniteljice Dalmacije − dali su naši suradnici pri stvaranju ove teme.

PURA_ KREM SIR-270110.1



 Riječ je o ponajboljim meštrima kulinarstva ujedinjenim u Savezu kuhara mediteranskih i europskih regija, koji su na našu zamolbu zajedno ukrstili kuhače u viteškoj borbi protiv krize, te nam podastrli po jednu niskobudžetnu, ali inventivnu ricetu za − pazite sad − fensi ručak ili večeru! Nije nepoznanica, naime, da je glavni dio normativa “sirotinjskog obida” krumpir ili manistra “na pljuvaku”, što, na žalost, dobro znaju mnogi građani Hrvatske, pa im ni stručna pomoć kod takvih gastronomskih zahvata nije potrebna.

ORZOTO_POVRCE-20110.1

 No, biti najbolji u svojem poslu znači od malo napraviti puno, pa je tako naš kuharski četverolist uspio skuhati obrok dostojan najboljega gosta u okvirima zadanog proračuna od − deset kuna po osobi! Napomenimo i to da su recepti koji slijede upotrebljivi za spravljanje laganoga glavnog jela ili zdrava i ukusna predjela, kojih se nitko ne bi zasramio. Uostalom, da citiramo Klausa Hippa, oni to “jamče već svojim imenom”.

SLOZENAC_ OMLET-270110.1

 Specijalno za čitatelje “Slobodne” kuhali su: Miro Bogdanović, predsjednik spomenutog Saveza kuhara i vlasnik restorana “Arkada” pokraj Splita, Tomislav Nikšić, glavni kuhar u hotelu prvokategorniku “Le Meridien Lav”, i šefica kuhinje hotela “Park” u Splitu Marija Lulić, te Antun Nišević, predavač na Suvremenom učilištu u Splitu. 

LENKA GOSPODNETIĆ
SNIMIO JADRAN BABIĆ / CROPIX

Rižot s inćunima / by Antun Nišević, Suvremeno učilište Split

Sastojci: − 2 fileta inćuna − pola kapule − 3 prutića svježe crvene paprike − 5 dag kukuruza u zrnu − 2 kapara − 3 dag tikvica − šalica riže − žličica konšerve − malo riblje juhe − malo maslinova ulja i maslaca − sol, papar 

Propirjati kapulu na maslinovu ulju i maslacu, pa dodati narezano svježe povrće i prethodno prokuhanu rižu, te usitnjene inćune i kapare. Na posljetku dodati žličicu konšerve. Miješati uz dolijevanje riblje juhe, dok se ne poveže. Poslužiti dekorirano acetom balsamicom na tanjuru i komadićima povrća korištenog pri kuhanju. Uz to Nišević preporučuje čašu pošipa (bijelog vina) “Čara” ili “Sv. Ana”.

 

 

Složenac od povrća u omletu, preliven vrhnjem i zapečen /by Marija Lulić, hotel ‘Park’

Sastojci:  − 3 jaja − 2 dag šampinjona − 3 dag špinata − vrhnje za kuhanje (ili čašica kiselog vrhnja) − malo maslinova ulja ili maslaca − sol, papar 

Propirjati gljive i špinat na maslacu. Jaja razliti i posoliti, napraviti omlet kojemu dodamo propirjano povrće. Prekriti listovima špinata, dodati vrhnje i kratko zapeći u pećnici.

 

 

Kremasta palenta sa sirom i šampinjonima tempura /by Tomislav Nikšić, hotel ‘Le Meridien Lav’, Split

Sastojci: − 100 g palente − 50 g krem-sira − 50 g maslaca − 1 dl ulja − jaje − 50 g brašna − 100 g šampinjona − sol, papar

Skuhati palentu pa joj potom dodati krem-sir i maslac. Bjelancetu istučenom u snijeg dodati hladnu vodu i brašno. U smjesu umočiti šampinjone i ispržiti ih (tempura način). Tako ispržene šampinjone dodati palenti i odmah poslužiti.

 

 

Orzoto s filetima slane srdele i maslinama /by Miro Bogdanović, restoran ‘Arkada’, Split

Sastojci: − 3-4 fileta slane srdele − žlica maslinova ulja − 150 g orza − pola kapule − režanj češnjaka − 3-4 otkoštene masline − malo povrtnog temeljca (može i bez) − sol, papar Dekoracija: nekoliko prutića raznobojne paprike Orzo prokuhati da omekša. Na maslinovu ulje popržiti narezanu kapulu, a kad uvene, dodati nasjeckani češnjak, narezane filete ribe te masline. Potom dodati orzo i preliti vrućim temeljcem ili vodom. Miješati dok se sve ne poveže. Servirati toplo, idealno uz čašu plavca.

 

 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Specijalno za naše čitatelje kuhali su Miro Bogdanović, predsjednik Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija, Tomislav Nikšić, glavni kuhar u hotelu ‘Le Meridien Lav’, Marija Lulić, šefica kuhinje hotela ‘Park’, te Antun Nišević, predavač na Suvreme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČETIRI VELEMAJSTORA KUHINJE, NA ZAMOLBU SLOBODNE DALMACIJE, pripravili su superjela za trošak JUTARNJE KAVE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-01-31 11:43:56 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-01-31 11:57:56 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-01-31 11:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10093 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/01/31/Novosti/RIZOTO_INCUNI-270110.1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "524x550" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4780550 Threads: 6 Questions: 165133085 Slow queries: 71634 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4859949 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/krizni-zalogaj-evo-rucka-za-deset-kuna-86787 [printLink] => /vijesti/hrvatska/krizni-zalogaj-evo-rucka-za-deset-kuna-86787?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 321878 [name] => hrana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrana [link] => /tag/hrana ) [1] => stdClass Object ( [id] => 361611 [name] => ručak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rucak [link] => /tag/rucak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Specijalno za naše čitatelje kuhali su Miro Bogdanović, predsjednik Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija, Tomislav Nikšić, glavni kuhar u hotelu ‘Le Meridien Lav’, Marija Lulić, šefica kuhinje hotela ‘Park’, te Antun Nišević, predavač na Suvreme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČETIRI VELEMAJSTORA KUHINJE, NA ZAMOLBU SLOBODNE DALMACIJE, pripravili su superjela za trošak JUTARNJE KAVE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Krizni zalogaj: evo ručka za deset kuna [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-10-23-52-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/01/31/Novosti/RIZOTO_INCUNI-270110.1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/01/31/Novosti/RIZOTO_INCUNI-270110.1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U prilog lakšem premošćivanju recesije − tijekom koje mnogi sebi nerijetko “od usta otkidaju” da bi uopće preživjeli (ma kako apsurdno zvučalo!) − svakako ide činjenica da su jednostavna, dugo vremena prezrena jela iz naroda postala “in”.

RIZOTO_INCUNI-270110.1 

Tako je danas soparnik na vrhu rang-liste jestvina koje se imperativno pojavljuju na boljim domjencima, baš kao i viška pogača ili čak obične, “fritule vulgaris”. Skroman (doslovno), no značajan prilog takvu brendiranju jednostavne spize s uporištem u najdostupnijim namirnicama poput riže, orza ili srdele − te, već poznate, stoljetne hraniteljice Dalmacije − dali su naši suradnici pri stvaranju ove teme.

PURA_ KREM SIR-270110.1



 Riječ je o ponajboljim meštrima kulinarstva ujedinjenim u Savezu kuhara mediteranskih i europskih regija, koji su na našu zamolbu zajedno ukrstili kuhače u viteškoj borbi protiv krize, te nam podastrli po jednu niskobudžetnu, ali inventivnu ricetu za − pazite sad − fensi ručak ili večeru! Nije nepoznanica, naime, da je glavni dio normativa “sirotinjskog obida” krumpir ili manistra “na pljuvaku”, što, na žalost, dobro znaju mnogi građani Hrvatske, pa im ni stručna pomoć kod takvih gastronomskih zahvata nije potrebna.

ORZOTO_POVRCE-20110.1

 No, biti najbolji u svojem poslu znači od malo napraviti puno, pa je tako naš kuharski četverolist uspio skuhati obrok dostojan najboljega gosta u okvirima zadanog proračuna od − deset kuna po osobi! Napomenimo i to da su recepti koji slijede upotrebljivi za spravljanje laganoga glavnog jela ili zdrava i ukusna predjela, kojih se nitko ne bi zasramio. Uostalom, da citiramo Klausa Hippa, oni to “jamče već svojim imenom”.

SLOZENAC_ OMLET-270110.1

 Specijalno za čitatelje “Slobodne” kuhali su: Miro Bogdanović, predsjednik spomenutog Saveza kuhara i vlasnik restorana “Arkada” pokraj Splita, Tomislav Nikšić, glavni kuhar u hotelu prvokategorniku “Le Meridien Lav”, i šefica kuhinje hotela “Park” u Splitu Marija Lulić, te Antun Nišević, predavač na Suvremenom učilištu u Splitu. 

LENKA GOSPODNETIĆ
SNIMIO JADRAN BABIĆ / CROPIX

Rižot s inćunima / by Antun Nišević, Suvremeno učilište Split

Sastojci: − 2 fileta inćuna − pola kapule − 3 prutića svježe crvene paprike − 5 dag kukuruza u zrnu − 2 kapara − 3 dag tikvica − šalica riže − žličica konšerve − malo riblje juhe − malo maslinova ulja i maslaca − sol, papar 

Propirjati kapulu na maslinovu ulju i maslacu, pa dodati narezano svježe povrće i prethodno prokuhanu rižu, te usitnjene inćune i kapare. Na posljetku dodati žličicu konšerve. Miješati uz dolijevanje riblje juhe, dok se ne poveže. Poslužiti dekorirano acetom balsamicom na tanjuru i komadićima povrća korištenog pri kuhanju. Uz to Nišević preporučuje čašu pošipa (bijelog vina) “Čara” ili “Sv. Ana”.

 

 

Složenac od povrća u omletu, preliven vrhnjem i zapečen /by Marija Lulić, hotel ‘Park’

Sastojci:  − 3 jaja − 2 dag šampinjona − 3 dag špinata − vrhnje za kuhanje (ili čašica kiselog vrhnja) − malo maslinova ulja ili maslaca − sol, papar 

Propirjati gljive i špinat na maslacu. Jaja razliti i posoliti, napraviti omlet kojemu dodamo propirjano povrće. Prekriti listovima špinata, dodati vrhnje i kratko zapeći u pećnici.

 

 

Kremasta palenta sa sirom i šampinjonima tempura /by Tomislav Nikšić, hotel ‘Le Meridien Lav’, Split

Sastojci: − 100 g palente − 50 g krem-sira − 50 g maslaca − 1 dl ulja − jaje − 50 g brašna − 100 g šampinjona − sol, papar

Skuhati palentu pa joj potom dodati krem-sir i maslac. Bjelancetu istučenom u snijeg dodati hladnu vodu i brašno. U smjesu umočiti šampinjone i ispržiti ih (tempura način). Tako ispržene šampinjone dodati palenti i odmah poslužiti.

 

 

Orzoto s filetima slane srdele i maslinama /by Miro Bogdanović, restoran ‘Arkada’, Split

Sastojci: − 3-4 fileta slane srdele − žlica maslinova ulja − 150 g orza − pola kapule − režanj češnjaka − 3-4 otkoštene masline − malo povrtnog temeljca (može i bez) − sol, papar Dekoracija: nekoliko prutića raznobojne paprike Orzo prokuhati da omekša. Na maslinovu ulje popržiti narezanu kapulu, a kad uvene, dodati nasjeckani češnjak, narezane filete ribe te masline. Potom dodati orzo i preliti vrućim temeljcem ili vodom. Miješati dok se sve ne poveže. Servirati toplo, idealno uz čašu plavca.

 

 

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/krizni-zalogaj-evo-rucka-za-deset-kuna-86787 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=897242b173284209ecb5a44ca9ddf42329dad0fe [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Krizni+zalogaj%3A+evo+ru%C4%8Dka+za+deset+kuna&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkrizni-zalogaj-evo-rucka-za-deset-kuna-86787 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkrizni-zalogaj-evo-rucka-za-deset-kuna-86787 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Specijalno za naše čitatelje kuhali su Miro Bogdanović, predsjednik Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija, Tomislav Nikšić, glavni kuhar u hotelu ‘Le Meridien Lav’, Marija Lulić, šefica kuhinje hotela ‘Park’, te Antun Nišević, predavač na Suvreme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČETIRI VELEMAJSTORA KUHINJE, NA ZAMOLBU SLOBODNE DALMACIJE, pripravili su superjela za trošak JUTARNJE KAVE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaČETIRI VELEMAJSTORA KUHINJE, NA ZAMOLBU SLOBODNE DALMACIJE, pripravili su superjela za trošak JUTARNJE KAVE

Krizni zalogaj: evo ručka za deset kuna

Piše PSD.
31. siječnja 2010. - 12:44

U prilog lakšem premošćivanju recesije − tijekom koje mnogi sebi nerijetko “od usta otkidaju” da bi uopće preživjeli (ma kako apsurdno zvučalo!) − svakako ide činjenica da su jednostavna, dugo vremena prezrena jela iz naroda postala “in”.

RIZOTO_INCUNI-270110.1 

Tako je danas soparnik na vrhu rang-liste jestvina koje se imperativno pojavljuju na boljim domjencima, baš kao i viška pogača ili čak obične, “fritule vulgaris”. Skroman (doslovno), no značajan prilog takvu brendiranju jednostavne spize s uporištem u najdostupnijim namirnicama poput riže, orza ili srdele − te, već poznate, stoljetne hraniteljice Dalmacije − dali su naši suradnici pri stvaranju ove teme.

PURA_ KREM SIR-270110.1



 Riječ je o ponajboljim meštrima kulinarstva ujedinjenim u Savezu kuhara mediteranskih i europskih regija,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 12:23