StoryEditorOCM
HrvatskaPO DRUGI PUT

Kreće upis trezoraca: kupuju se uz popust, postoji i minimalni iznos. Ovo su svi važni detalji...

Piše Hina
27. svibnja 2024. - 15:25
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac održao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio novi krug izdanja trezorskih zapisaRanko Šuvar/Cropix

Za građane danas kreće novi krug upisa trezorskih zapisa, pri čemu Ministarsto financija cilja postići nominalni iznos od 900 milijuna eura, a moći će ulagati u trezorce ročnosti od 91 dana, čime se planira prikupiti 250 milijuna eura, te od 364 dana uz ciljani iznos od 650 milijuna eura.

Datum izdanja trezorskih zapisa je 6. lipnja, minimalni iznos upisa po ulagatelju iznosi 1.000 eura, godišnji prinos za "trezorce" ročnosti od tri mjeseca iznosi 3,75 posto, a onih od godinu dana 3,65 posto. 

Trezorci se kupuju uz popust, pa minimalni iznos ulaganja za jedan "tromjesečni" trezorski zapis iznosi 990,74 eura, odnosno 964,88 eura za onaj s dospijećem od godinu dana. Tako, građani će po dospijeću dobiti tisuću eura za jedan zapis, što znači da će na jednom trezorskom zapisu ročnosti tri mjeseca moći zaraditi 9,26 eura, a na onom kojem je dospijeće za godinu dana 35,12 eura. Prinosi na dvije ročnosti su tako identični kao i u izdanju trezoraca u veljači ove godine.

image

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac održao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio novi krug izdanja trezorskih zapisa

Ranko Šuvar/Cropix

Upis trezoraca omogućen je kroz dva kanala - putem 170 poslovnica Fine te digitalne platforme e-riznica. Za fizički upis u Fini građani sa sobom moraju ponijeti važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu, a jedan od podataka koji moraju imati "pri ruci" je i onaj o broju računa u poslovnoj banci. Za upis putem digitalne platforme ključni su podaci OIB i IBAN.

Nakon što dobiju dokument s podacima, građani moraju izvršiti i uplatu, što mogu također učiniti u Fini, u bilo kojoj poslovnoj banci, kao i putem internet bankarstva. Kada je riječ o gotovinskim uplatama u Fini, za uplate do deset tisuća eura ne plaća se naknada za platni promet, dok se za uplate iznad tog iznosa plaća jedinstvena naknada prema cjeniku Fine.

Rok upisa trezorskih zapisa u prvom krugu je 3. lipnja do 11 sati, dok će idućeg dana od 9 do 11 sati "trezorce" u drugom krugu moći upisati i institucionalni ulagači.  

U nešto više od godinu dana ovo je već četvrto izdanje vrijednosnih papira države koje će moći kupiti građani, od toga treće trezorskih zapisa, koje su građani mogli upisati i lanjskog studenog i u veljači ove godine, pri čemu je samo u tom najrecentnijem izdanju više od 37 tisuća građana za trezorce uplatilo 957 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 22:13