StoryEditorOCM
Hrvatskaparlamentarni izbori

Koga Hrvati žele da ih vodi iduće četiri godine? Aktualni premijer doživio ogroman pad, a na drugom mjestu je - žena

Piše vijesti sd
26. siječnja 2024. - 21:12

Reporter Hrvoje Krešić s Dnevnika Nove TV analizirao je reakcije državnog vrha na pitanje izbora glavnog državnog odvjetnika, ističući razlike u tonu između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

Krešić navodi da je Milanović već putem priopćenja iz Ureda predsjednika pokazao odlučan stav koji je očuvao pred novinarima, sugerirajući da će i dalje zadržati taj ton. S druge strane, Plenković je, kako Krešić primjećuje, odlučio šutjeti i dopustiti da drugi izraze svoje mišljenje.

Komentirajući Milanovićeve izjave o Ivanu Turudiću, Krešić ističe da predsjednik želi potaknuti sumnje u Turudićevu lojalnost, koristeći primjer s Ivom Sanaderom kao ilustraciju. Krešić dodaje da ostaje vidjeti koliko će Milanović biti u pravu u vezi s tim.

Predstavljajući rezultate istraživanja o preferencijama birača u pogledu premijerskih kandidata, Krešić navodi da je Andrej Plenković i dalje vodeći izbor, no s padom podrške u odnosu na prethodni mjesec. Naime, nedavno je bio na 27 posto, a sad na svega 20 posto.  Sandra Benčić nalazi se na drugom mjestu, s 8,2 posto, a Ivan Penava na trećem sa 6,7 posto. Peđa Grbin je četvrti sa 6 posto. 

Krešić također napominje da je među biračima HDZ-a podrška Plenkoviću stabilna, dok među biračima drugih stranaka opada pa zaključuje da birači postaju sve zbunjeniji, s porastom broja neodlučnih ispitanika u odnosu na prethodni mjesec.

image
/Shutterstock

Kada je riječ o potpori kandidata u odnosu na vlastite stranke i među biračima drugih stranaka, Krešić iznosi da Andrej Plenković najbolje stoji među biračima HDZ-a, gdje gotovo 80 posto birača HDZ-a podržava njega kao premijera. Međutim, podrška među biračima drugih stranaka znatno je niža, npr. samo 5,6 posto birača Domovinskog pokreta i oko 2,5 posto birača SDP-a i platforme Možemo podržava Plenkovića.

Što se tiče Sandre Benčić, Krešić navodi da je podrška za nju među vlastitom biračkom bazom manje od polovice, ali u SDP-u ima solidnu potporu gdje bi je kao premijerku podržalo 20-ak posto njih.

Ivan Penava ima oko polovice podrške svoje biračke baze, a podržalo bi ga i oko 10,7 posto birača Mosta i 4,6 posto birača SDP-a. No, isto kao i HDZ-ovim biračima, birači platforme Možemo i Domovinskog pokreta su skeptični prema njemu.

Što se tiče Peđe Grbina, Krešić navodi da ima podršku od oko 28,4 posto birača SDP-a, ali manje od 5 posto birača platforme Možemo. Interesantno je da čak 4 posto birača HDZ-a podržava Grbina, dok su birači Mosta i Domovinskog pokreta vrlo skeptični prema njemu. Neodlučnih birača koji razmišljaju o Grbinu kao prvom izboru ima vrlo malo, oko 4,5 posto apstinenata ga simpatizira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 00:23