stdClass Object ( [id] => 1040885 [title] => HZZJ objavio dvije nove preporuke za suzbijanje epidemije, točno su propisali što se mora raditi u učeničkim domovima i plesnim školama [alias] => hzzj-objavio-dvije-nove-preporuke-za-suzbijanje-epidemije-tocno-su-propisali-sto-se-mora-raditi-u-ucenickim-domovima-i-plesnim-skolama [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u četvrtak dvije nove preporuke. Upute o sprječavanju i suzbijanju epidemije Covid-19 u učeničkim domovima u školskoj godini pred nama te preporuke za rad plesnih škola tijekom epidemije koronavirusa.

Što se tiče učeničkih domova naznačeno je kako je u svim objektima važno provoditi i poštivati opće mjere sprječavanja širenja COVID-19 a sve aktivnosti provoditi tako da se smanje susreti uživo.

To se pogotovo odnosi na okupljanja učenika i studenata kao i djelatnika. Do daljnjega su zabranjeni svi posjeti Domovima osim nužnih posjeta vezanih uz pitanje zaštite zdravlja, sigurnosti i obrazovanja.

Dostavu za potrebe ustanove preuzimaju radnici ustanove na vanjskim vratima, a ulaz je dozvoljen iznimno serviserima i ostalim službama čije usluge su neophodne uz obveznu mjeru dezinfekcije ruku i po potrebi nošenja zaštitne maske i zamjenske obuće ili jednokratnih nazuvaka.

Pojačana higijena

Uz pojačanu higijenu prostora nužna je i pojačana osobna higijena korisnika i djelatnika, ističe HZJZ. Neophodno je i održavanje distance.

Preporuke oko smještaja u učeničkim domovima su sljedeće.

U svaku sobu potrebno je smjestiti što manji broj učenika/studenata, ovisno o kapacitetima. Krevete u sobama neophodno je razmjestiti tako da su međusobno razmaknuti najmanje 1,5 metra ( valja ukloniti iz soba sav namještaj koji nije nužan).

Broj i raspored korisnika po sobama, ako je moguće, potrebno je organizirati tako da u jednoj sobi borave učenici/studenti iz istog razrednog odjela ili iz što manjeg broja razrednih odjela ili iz iste škole ili učenici/studenti koji žive u istom kućanstvu (iz iste obitelji).

Ako su u sobu smješteni učenici koji nisu iz istog razrednog odjela, u sobi ne bi trebalo biti smješteno ukupno više od tri učenika. Nakon što se odredi sastav soba, treba izbjegavati njihovo miješanje.

Boravak u jednokrevetnoj sobi posebno se preporučuje korisnicima s kroničnim bolestima (respiratornim, kardiovaskularnim, bubrežnim, dijabetesom, malignim bolestima, imunodeficijencijama, korisnicima s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima) koje mogu predstavljati rizik za razvoj komplikacija i lošijeg ishoda bolesti COVID-19.

U sobe ne smiju ulaziti učenici/studenti iz drugih soba, a ako je ulazak nužan, koristi se maska.

Jedan djelatnik na nekoliko soba 

Djelatnici ulaze u učeničke sobe samo kada je to nužno, uz izbjegavanje bliskog fizičkog kontakta s učenicima, a po mogućnosti u vrijeme kada učenici/studenti nisu u sobi.

Svaki je djelatnik zadužen točno za određene sobe a  djelatnici i sve odrasle osobe međusobno komuniciraju preventivo na daljinu kada god je to moguće, a kod komunikacije koja nikako nije moguća na daljinu nose maske i drže socijalnu distancu dva metra.  

Nadalje, kada je riječ o zajedničkim prostorijama ističe se kako na obroke u blagovaonu kao i u sve druge zajedničke prostorije poput učionice, učenici/studenti idu po utvrđenom rasporedu prema sobama.

Sjede uvijek na istim mjestima grupirani po sobama na način da su u isto vrijeme u blagovaoni/učionici i sl. učenici iz nekoliko uvijek istih soba.

Razmak između učenika/studenata iz iste sobe u blagovaonici/učionici/drugom zajedničkom prostoru treba biti ako je moguće 1,5 metra, dok je razmak između učenika jedne sobe u odnosu na učenike drugih soba najmanje 2 metra (važnije je dosljedno održati što veći razmak između pojedinih soba nego između učenika iz iste sobe).

Bez zadržavanja po hodnicima

Alternativno, takve prostorije ako nisu nužne mogu se privremeno prenamijeniti za nužne aktivnosti kako bi se omogućio veći razmak između učenika/studenata, a neke usluge (primjerice prehrana) mogu se osigurati u sobi korisnika. Zadržavanje u hodnicima i na stubištima potrebno je skratiti koliko je moguće u cilju izbjegavanja grupiranja.

Upotrebu zajedničkih toaleta treba organizirati na način da isti korisnici grupirani prema sobama (iste grupe soba koje zajedno borave u blagovaonici ili drugim zajedničkim prostorima) koriste točno određeni toalet (što manji mogući broj istih učenik/studenta po toaletu).

Potrebno je organizirati odvajanje (izbjegavanje miješanja) učenik/studenta prema katovima, paviljonima i sl. (kod ulaza i izlaza iz ustanove, rasporeda korištenja blagovaonice, toaleta, učionice, sportskih igrališta i sl.).

Za boravak u svim zatvorenim i otvorenim zajedničkim prostorima Doma neophodno je pripremiti raspored korištenja tih prostora pri čemu se učenike/studente grupira prema sobama i grupama soba (sobe koje su zajedno raspoređene u istom prostoru ne mijenjaju se).

Sobe je potrebno grupirati po hodnicima, katovima, paviljonima i sl.

Za svaku zajedničku prostoriju nužno je unaprijed označiti ukupan broj osoba koje u njoj mogu boraviti istovremeno (označiti sjedeća mjesta), te se ne dozvoljava ulazak prekobrojnih osoba.

20 minuta za obrok

U blagovaoni se može zadržavati sukladno unaprijed utvrđenom rasporedu (primjerice najduže 20 minuta po obroku ili drugačije, ovisno o mogućnostima).

Ako neki učenik/student zbog drugih neodgodivih obaveza ne može jesti u vrijeme prema rasporedu, njemu se omogućuje jelo u posebnom terminu u blagovaonici ili u sobi.

Zajednički vanjski prostor Doma koristi se po istom principu kao blagovaonica ili učionica: učenici/studenti su grupirani po sobama.

Kod dovoljno velikog vanjskog prostora, prostor je moguće podijeliti (oznake zastavicama, oznakama na tlu i sl.) pa učenici/studenti mogu boraviti u pojedinim dijelovima dvorišta u grupama prema sobama.

Aktivnosti na otvorenom se trebaju poticati a korisnici mogu igrati športske igre samo kada je riječ o učenicima/studentima iz iste sobe odnosno grupe soba. 

Bez maske po sobama

Učenici ne nose maske u svojoj sobi, navodi HZJZ. Maske se ne nose u sanitarnom čvoru kod pranja zuba, umivanja i tuširanja te u blagovaonici za vrijeme jela.

U učionici učenici mogu biti izuzeti od obaveze nošenja maske ako je osiguran potreban razmak između učenik grupiranih po sobama te se učenici potiču da ne govore (ne uče na glas) već rade u tišini.

U zajedničkim prostorijama učenici/studenti i zaposlenici obavezno nose masku, uz ranije navedene izuzetke. Na otvorenom se ne nosi maska.

Ostalo na stranicama HZJZ-a.

Što se rada plesnih škola tiče situacija nalaže sljedeće preporuke.

---

image
Nikolina Vuković Stipaničev/ilustracija/HANZA MEDIA
---

Nastava plesa može se održavati u zatvorenim prostorima pri čemu treba osigurati najmanje 7 metara četvornih površine a tijekom nastave plesa u zatvorenom prostoru preporučuje se razmak od 2 metra, kao nužnu udaljenost za fizičku distancu. Kada nije moguće održavati fizičku distancu između osoba, zbog značajka konkretnog plesa, preporučuje se da u grupi plešu uvijek iste osobe.

U dijelovima nastave kada se obavlja intenzivni aerobni trening/intenzivna aerobna aktivnost, preporučuje se razmak od 4 metra. Ako ne, preporučuje se zadržati intenzitet nastave na umjerenoj razini a preporučuje se i nastava na otvorenom.

'Svi gledaju naprijed'

Teoretski dio nastave svakako da u učionici ali  poštujući mjere udaljenosti od 1,5 metra, a po mogućnosti od 2 metra između polaznika.

Sjedeća mjesta u učionicama valja rasporediti na način da između polaznika također postoji razmak od 1,5 metra i po mogućnosti i 2 metra, te treba definirati maksimalni broj polaznika koji istovremeno mogu boraviti u učionici.

Kod pjevanja osobe ne smiju biti okrenute licem u lice, svi gledaju naprijed ili stoje okrenuti leđa o leđa.

Prednost se daje individualnoj nastavi ili nastavi u plesnom paru. Kada su grupe nužne, potrebno ih je organizirati sa što manjim brojem članova .Kada je moguće, preporuka je da u istom plesnom paru ili grupi budu učenici koji zajedno žive, putuju na nastavu, polaze isti razredni odjel ili zajedno borave u školi.

Higijena se podrazumijeva. Ostalo na stranicama HZJZ.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => COVID-19 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [extra_fields_search] => COVID-19 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-08-27 20:01:35 [created_by] => 3161 [created_by_alias] => M.Dr. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-08-27 20:53:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-08-27 20:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/08\/27\/11757354.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/27\/14084708.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/27\/11327719.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivo Ravli\u0107\/ilustracija\/HANZA MEDIA","Tomislav Kri\u0161to\/ilustracija\/HANZA MEDIA","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/ilustracija\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_11757354_1280.jpg":"1280x1280","k_11757354_1024.jpg":"1024x1024","k_11757354_640.jpg":"640x640","k_11757354_480.jpg":"480x480","k_11757354_340.jpg":"340x340","k_11757354_220.jpg":"220x220","o_11757354_1280.jpg":"1280x853","o_11757354_1024.jpg":"1024x682","o_11757354_640.jpg":"640x426","o_11757354_480.jpg":"480x320","o_11757354_340.jpg":"340x226","o_11757354_220.jpg":"220x146","h_11757354_1280.jpg":"1280x854","h_11757354_1024.jpg":"1024x683","h_11757354_640.jpg":"640x427","h_11757354_480.jpg":"480x320","h_11757354_340.jpg":"340x227","h_11757354_220.jpg":"220x147","pp_11757354_1280.jpg":"1006x1280","pp_11757354_1024.jpg":"805x1024","pp_11757354_640.jpg":"503x640","pp_11757354_480.jpg":"377x480","pp_11757354_340.jpg":"267x340","pp_11757354_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14084708_1280.jpg":"1280x1280","k_14084708_1024.jpg":"1024x1024","k_14084708_640.jpg":"640x640","k_14084708_480.jpg":"480x480","k_14084708_340.jpg":"340x340","k_14084708_220.jpg":"220x220","o_14084708_1280.jpg":"1280x853","o_14084708_1024.jpg":"1024x682","o_14084708_640.jpg":"640x426","o_14084708_480.jpg":"480x320","o_14084708_340.jpg":"340x226","o_14084708_220.jpg":"220x146","h_14084708_1280.jpg":"1280x854","h_14084708_1024.jpg":"1024x683","h_14084708_640.jpg":"640x427","h_14084708_480.jpg":"480x320","h_14084708_340.jpg":"340x227","h_14084708_220.jpg":"220x147","pp_14084708_1280.jpg":"1006x1280","pp_14084708_1024.jpg":"805x1024","pp_14084708_640.jpg":"503x640","pp_14084708_480.jpg":"377x480","pp_14084708_340.jpg":"267x340","pp_14084708_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","k_11327719_1280.jpg":"1280x1280","k_11327719_1024.jpg":"1024x1024","k_11327719_640.jpg":"640x640","k_11327719_480.jpg":"480x480","k_11327719_340.jpg":"340x340","k_11327719_220.jpg":"220x220","o_11327719_1280.jpg":"1280x854","o_11327719_1024.jpg":"1024x683","o_11327719_640.jpg":"640x427","o_11327719_480.jpg":"480x320","o_11327719_340.jpg":"340x226","o_11327719_220.jpg":"220x146","h_11327719_1280.jpg":"1280x854","h_11327719_1024.jpg":"1024x683","h_11327719_640.jpg":"640x427","h_11327719_480.jpg":"480x320","h_11327719_340.jpg":"340x227","h_11327719_220.jpg":"220x147","pp_11327719_1280.jpg":"1006x1280","pp_11327719_1024.jpg":"805x1024","pp_11327719_640.jpg":"503x640","pp_11327719_480.jpg":"377x480","pp_11327719_340.jpg":"267x340","pp_11327719_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15435292 Threads: 2 Questions: 3195081354 Slow queries: 7184289 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235880889 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/hzzj-objavio-dvije-nove-preporuke-za-suzbijanje-epidemije-tocno-su-propisali-sto-se-mora-raditi-u-ucenickim-domovima-i-plesnim-skolama-1040885 [printLink] => /vijesti/hrvatska/hzzj-objavio-dvije-nove-preporuke-za-suzbijanje-epidemije-tocno-su-propisali-sto-se-mora-raditi-u-ucenickim-domovima-i-plesnim-skolama-1040885?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419712 [name] => HZJZ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hzjz [link] => /tag/hzjz ) [1] => stdClass Object ( [id] => 616228 [name] => RAD PLESNIH ŠKOLI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-27 22:53:34 [main_article_id] => 0 [alias] => rad-plesnih-skoli [link] => /tag/rad-plesnih-skoli ) [2] => stdClass Object ( [id] => 616229 [name] => UČENIČKI DOMOVI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-27 22:53:34 [main_article_id] => 0 [alias] => ucenicki-domovi [link] => /tag/ucenicki-domovi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 604720 [name] => preporuke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-27 12:15:56 [main_article_id] => 0 [alias] => preporuke [link] => /tag/preporuke ) [4] => stdClass Object ( [id] => 605696 [name] => koronavirus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-08 15:39:03 [main_article_id] => 0 [alias] => koronavirus [link] => /tag/koronavirus ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => COVID-19 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => HZZJ objavio dvije nove preporuke za suzbijanje epidemije, točno su propisali što se mora raditi u učeničkim domovima i plesnim školama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3161 [name] => Magdalena Družijanić [username] => magdalena-dru-ijani [email] => magdalena-dru-ijani@sd.hr [password] => $2y$10$JXIxDssJUgxoZbkFysfuaeueqvq8U32hKOxBpdj2OqoQQuJR1ce2i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/magdalena-druzijanic-3161 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1679 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ab8dc25f8b26e838c52515eb517d1917?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/27/11757354.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivo Ravlić/ilustracija/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/27/11757354.jpg [title] => Ivo Ravlić/ilustracija/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/27/14084708.jpg [title] => Tomislav Krišto/ilustracija/HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/27/11327719.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/ilustracija/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u četvrtak dvije nove preporuke. Upute o sprječavanju i suzbijanju epidemije Covid-19 u učeničkim domovima u školskoj godini pred nama te preporuke za rad plesnih škola tijekom epidemije koronavirusa.

Što se tiče učeničkih domova naznačeno je kako je u svim objektima važno provoditi i poštivati opće mjere sprječavanja širenja COVID-19 a sve aktivnosti provoditi tako da se smanje susreti uživo.

To se pogotovo odnosi na okupljanja učenika i studenata kao i djelatnika. Do daljnjega su zabranjeni svi posjeti Domovima osim nužnih posjeta vezanih uz pitanje zaštite zdravlja, sigurnosti i obrazovanja.

Dostavu za potrebe ustanove preuzimaju radnici ustanove na vanjskim vratima, a ulaz je dozvoljen iznimno serviserima i ostalim službama čije usluge su neophodne uz obveznu mjeru dezinfekcije ruku i po potrebi nošenja zaštitne maske i zamjenske obuće ili jednokratnih nazuvaka.

Pojačana higijena

Uz pojačanu higijenu prostora nužna je i pojačana osobna higijena korisnika i djelatnika, ističe HZJZ. Neophodno je i održavanje distance.

Preporuke oko smještaja u učeničkim domovima su sljedeće.

U svaku sobu potrebno je smjestiti što manji broj učenika/studenata, ovisno o kapacitetima. Krevete u sobama neophodno je razmjestiti tako da su međusobno razmaknuti najmanje 1,5 metra ( valja ukloniti iz soba sav namještaj koji nije nužan).

Broj i raspored korisnika po sobama, ako je moguće, potrebno je organizirati tako da u jednoj sobi borave učenici/studenti iz istog razrednog odjela ili iz što manjeg broja razrednih odjela ili iz iste škole ili učenici/studenti koji žive u istom kućanstvu (iz iste obitelji).

Ako su u sobu smješteni učenici koji nisu iz istog razrednog odjela, u sobi ne bi trebalo biti smješteno ukupno više od tri učenika. Nakon što se odredi sastav soba, treba izbjegavati njihovo miješanje.

Boravak u jednokrevetnoj sobi posebno se preporučuje korisnicima s kroničnim bolestima (respiratornim, kardiovaskularnim, bubrežnim, dijabetesom, malignim bolestima, imunodeficijencijama, korisnicima s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima) koje mogu predstavljati rizik za razvoj komplikacija i lošijeg ishoda bolesti COVID-19.

U sobe ne smiju ulaziti učenici/studenti iz drugih soba, a ako je ulazak nužan, koristi se maska.

Jedan djelatnik na nekoliko soba 

Djelatnici ulaze u učeničke sobe samo kada je to nužno, uz izbjegavanje bliskog fizičkog kontakta s učenicima, a po mogućnosti u vrijeme kada učenici/studenti nisu u sobi.

Svaki je djelatnik zadužen točno za određene sobe a  djelatnici i sve odrasle osobe međusobno komuniciraju preventivo na daljinu kada god je to moguće, a kod komunikacije koja nikako nije moguća na daljinu nose maske i drže socijalnu distancu dva metra.  

Nadalje, kada je riječ o zajedničkim prostorijama ističe se kako na obroke u blagovaonu kao i u sve druge zajedničke prostorije poput učionice, učenici/studenti idu po utvrđenom rasporedu prema sobama.

Sjede uvijek na istim mjestima grupirani po sobama na način da su u isto vrijeme u blagovaoni/učionici i sl. učenici iz nekoliko uvijek istih soba.

Razmak između učenika/studenata iz iste sobe u blagovaonici/učionici/drugom zajedničkom prostoru treba biti ako je moguće 1,5 metra, dok je razmak između učenika jedne sobe u odnosu na učenike drugih soba najmanje 2 metra (važnije je dosljedno održati što veći razmak između pojedinih soba nego između učenika iz iste sobe).

Bez zadržavanja po hodnicima

Alternativno, takve prostorije ako nisu nužne mogu se privremeno prenamijeniti za nužne aktivnosti kako bi se omogućio veći razmak između učenika/studenata, a neke usluge (primjerice prehrana) mogu se osigurati u sobi korisnika. Zadržavanje u hodnicima i na stubištima potrebno je skratiti koliko je moguće u cilju izbjegavanja grupiranja.

Upotrebu zajedničkih toaleta treba organizirati na način da isti korisnici grupirani prema sobama (iste grupe soba koje zajedno borave u blagovaonici ili drugim zajedničkim prostorima) koriste točno određeni toalet (što manji mogući broj istih učenik/studenta po toaletu).

Potrebno je organizirati odvajanje (izbjegavanje miješanja) učenik/studenta prema katovima, paviljonima i sl. (kod ulaza i izlaza iz ustanove, rasporeda korištenja blagovaonice, toaleta, učionice, sportskih igrališta i sl.).

Za boravak u svim zatvorenim i otvorenim zajedničkim prostorima Doma neophodno je pripremiti raspored korištenja tih prostora pri čemu se učenike/studente grupira prema sobama i grupama soba (sobe koje su zajedno raspoređene u istom prostoru ne mijenjaju se).

Sobe je potrebno grupirati po hodnicima, katovima, paviljonima i sl.

Za svaku zajedničku prostoriju nužno je unaprijed označiti ukupan broj osoba koje u njoj mogu boraviti istovremeno (označiti sjedeća mjesta), te se ne dozvoljava ulazak prekobrojnih osoba.

20 minuta za obrok

U blagovaoni se može zadržavati sukladno unaprijed utvrđenom rasporedu (primjerice najduže 20 minuta po obroku ili drugačije, ovisno o mogućnostima).

Ako neki učenik/student zbog drugih neodgodivih obaveza ne može jesti u vrijeme prema rasporedu, njemu se omogućuje jelo u posebnom terminu u blagovaonici ili u sobi.

Zajednički vanjski prostor Doma koristi se po istom principu kao blagovaonica ili učionica: učenici/studenti su grupirani po sobama.

Kod dovoljno velikog vanjskog prostora, prostor je moguće podijeliti (oznake zastavicama, oznakama na tlu i sl.) pa učenici/studenti mogu boraviti u pojedinim dijelovima dvorišta u grupama prema sobama.

Aktivnosti na otvorenom se trebaju poticati a korisnici mogu igrati športske igre samo kada je riječ o učenicima/studentima iz iste sobe odnosno grupe soba. 

Bez maske po sobama

Učenici ne nose maske u svojoj sobi, navodi HZJZ. Maske se ne nose u sanitarnom čvoru kod pranja zuba, umivanja i tuširanja te u blagovaonici za vrijeme jela.

U učionici učenici mogu biti izuzeti od obaveze nošenja maske ako je osiguran potreban razmak između učenik grupiranih po sobama te se učenici potiču da ne govore (ne uče na glas) već rade u tišini.

U zajedničkim prostorijama učenici/studenti i zaposlenici obavezno nose masku, uz ranije navedene izuzetke. Na otvorenom se ne nosi maska.

Ostalo na stranicama HZJZ-a.

Što se rada plesnih škola tiče situacija nalaže sljedeće preporuke.

---

image
Nikolina Vuković Stipaničev/ilustracija/HANZA MEDIA
---

Nastava plesa može se održavati u zatvorenim prostorima pri čemu treba osigurati najmanje 7 metara četvornih površine a tijekom nastave plesa u zatvorenom prostoru preporučuje se razmak od 2 metra, kao nužnu udaljenost za fizičku distancu. Kada nije moguće održavati fizičku distancu između osoba, zbog značajka konkretnog plesa, preporučuje se da u grupi plešu uvijek iste osobe.

U dijelovima nastave kada se obavlja intenzivni aerobni trening/intenzivna aerobna aktivnost, preporučuje se razmak od 4 metra. Ako ne, preporučuje se zadržati intenzitet nastave na umjerenoj razini a preporučuje se i nastava na otvorenom.

'Svi gledaju naprijed'

Teoretski dio nastave svakako da u učionici ali  poštujući mjere udaljenosti od 1,5 metra, a po mogućnosti od 2 metra između polaznika.

Sjedeća mjesta u učionicama valja rasporediti na način da između polaznika također postoji razmak od 1,5 metra i po mogućnosti i 2 metra, te treba definirati maksimalni broj polaznika koji istovremeno mogu boraviti u učionici.

Kod pjevanja osobe ne smiju biti okrenute licem u lice, svi gledaju naprijed ili stoje okrenuti leđa o leđa.

Prednost se daje individualnoj nastavi ili nastavi u plesnom paru. Kada su grupe nužne, potrebno ih je organizirati sa što manjim brojem članova .Kada je moguće, preporuka je da u istom plesnom paru ili grupi budu učenici koji zajedno žive, putuju na nastavu, polaze isti razredni odjel ili zajedno borave u školi.

Higijena se podrazumijeva. Ostalo na stranicama HZJZ.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivo Ravlić/ilustracija/HANZA MEDIA Tomislav Krišto/ilustracija/HANZA MEDIA Nikolina Vuković Stipaničev/ilustracija/HANZA MEDIA
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/hzzj-objavio-dvije-nove-preporuke-za-suzbijanje-epidemije-tocno-su-propisali-sto-se-mora-raditi-u-ucenickim-domovima-i-plesnim-skolama-1040885 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=40188c4655711d6b739604f79a5db8fae0ebb999 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=HZZJ+objavio+dvije+nove+preporuke+za+suzbijanje+epidemije%2C+to%C4%8Dno+su+propisali+%C5%A1to+se+mora+raditi+u+u%C4%8Deni%C4%8Dkim+domovima+i+plesnim+%C5%A1kolama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhzzj-objavio-dvije-nove-preporuke-za-suzbijanje-epidemije-tocno-su-propisali-sto-se-mora-raditi-u-ucenickim-domovima-i-plesnim-skolama-1040885 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhzzj-objavio-dvije-nove-preporuke-za-suzbijanje-epidemije-tocno-su-propisali-sto-se-mora-raditi-u-ucenickim-domovima-i-plesnim-skolama-1040885 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => COVID-19 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaCOVID-19

HZZJ objavio dvije nove preporuke za suzbijanje epidemije, točno su propisali što se mora raditi u učeničkim domovima i plesnim školama

Piše M.Dr.
27. kolovoza 2020. - 22:53

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u četvrtak dvije nove preporuke. Upute o sprječavanju i suzbijanju epidemije Covid-19 u učeničkim domovima u školskoj godini pred nama te preporuke za rad plesnih škola tijekom epidemije koronavirusa.

Što se tiče učeničkih domova naznačeno je kako je u svim objektima važno provoditi i poštivati opće mjere sprječavanja širenja COVID-19 a sve aktivnosti provoditi tako da se smanje susreti uživo.

To se pogotovo odnosi na okupljanja učenika i studenata kao i djelatnika. Do daljnjega su zabranjeni svi posjeti Domovima osim nužnih posjeta vezanih uz pitanje zaštite zdravlja, sigurnosti i obrazovanja.

Dostavu za potrebe ustanove preuzimaju radnici ustanove na vanjskim vratima, a ulaz je dozvoljen iznimno serviserima i ostalim sl...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 02:45