StoryEditor
HrvatskaIZMJENE I DOPUNE

Državni tajnik Salapić: Izmjene Ovršnog zakona treale bi stupiti bi na snagu 1. prosinca, a predviđaju izuzimanje božićnica od mogućnosti ovršivanja

19. studenog 2020. - 11:49
Ovrhe - noćna mora svakog prezaduženog HrvataSrđan Vrančić/Cropix

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Josip Salapić u četvrtak je izjavio da su izmjene i dopune Ovršnog zakona upućene u hitnu saborsku proceduru kako bi stupile na snagu 1. prosinca budući da je njima predviđeno izuzimanje božićnica od mogućnosti ovrhe.

Izmjenama zakona proširujemo krug primanja izuzetih od ovrha, a prije svega mislimo na božićnice te one neće moći biti ovršene, rekao je Salapić nakon sjednice Vlade s koje su u hitnu saborsku proceduru upućene izmjene i dopune Ovršnog zakona.

Izmjenama se smanjuju i troškovi ovrhe pa će tako, naveo je, trošak ovrhe na primjerice iznos od 100 kuna, koji je do sada iznosio 800 kuna, sada iznositi najviše 350 kuna, budući da se, među inim, ukidaju troškovi pribave potvrde ovršnosti, koja je iznosila 250 kuna plus PDV.

"Troška se mora platiti, kultura plaćanja mora postojati, ali troškovi (ovrhe) moraju štititi i dostojanstvo dužnika", rekao je Salapić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 14:41