stdClass Object ( [id] => 121124 [title] => Bruxelles ima 17.000 lobista, a Hrvatska - 25 [alias] => bruxelles-ima-17-000-lobista-a-hrvatska-25 [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Sjedinjenim Američkim Državama djeluje 20 tisuća lobista na saveznoj razini i još 20 tisuća na lokalnima, i u tom se poslu godišnje okrene oko sedam milijardi dolara. U Europskoj uniji, preciznije u Bruxellesu, “punim kapacitetom” radi oko 17 tisuća profesionalnih lobista, uz godišnji “promet” od nekoliko milijardi eura.

U Hrvatskoj, pak, Hrvatska udruga lobista (HDL), osnovana u lipnju 2008., ima 111 registriranih članova, od kojih je oko 25 pravih, aktivnih lobista, još dvadesetak ih taj posao obavlja povremeno, dok ostali tek trebaju postati “punokrvni lobisti”.

Kako se može doznati, lobisti u Hrvatskoj svoje usluge klijentima naplaćuju prosječno po cijeni od 2000 do 4000 eura mjesečno plus bonus u slučaju da se cilj posla realizira.

Posredništvo i korupcija

Pritom bonus iznosi od 0,5 do dva posto procijenjene financijske vrijednosti posla, a moguće je i da se dogovori samo bonus ili samo paušalno plaćanje. Također smo doznali da je nekoliko domaćih velikih javnih poduzeća angažiralo domaće lobiste i konzultante da im “kreiraju” bolju poslovnu klimu, ali i da im osmisle poslovne strategije.

Prema nekim informacijama, i neke su domaće velike kompanije pri izlasku na tržišta u regiji angažirale lobističke tvrtke kako bi bile što bolje upoznate s tamošnjim zakonima i propisima, ali i kako bi uklonile eventualne “administrativne barijere” koje se pojave “na putu”.

Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova, vlasnik lobističkog ureda “Magra” sa sedam zaposlenika u Hrvatskoj i tri u Makedoniji te predsjednik HDL-a, kazao nam je da bi Vlada krajem mjeseca mogla u saborsku proceduru uputiti i prijedlog zakona o lobiranju.

“Svrha je da se tim zakonom regulira lobiranje na način kao što je to uređeno u SAD-u i zemljama Europske unije, a kako bi lobiranje, kao ugledan i cijenjen posao, bilo odvojeno od posredništva, koje podrazumijeva mito i korupciju. Naša je udruga ponajviše zainteresirana za to da se takvo protuzakonito posredništvo eliminira iz društva”, ističe Granić.

Objasnio nam je da u profesionalnom lobiranju klijent, najčešće neka korporacija, spaja ugovor s lobistom o cilju lobiranja, poslovnoj tajni, cijeni i drugim aspektima, te da je lobistu i takvim ugovorima, a ne samo državnim zakonima, strogo zabranjeno davanje mita trećim osobama kako bi se ostvarili ciljevi lobiranja.

“Upravo zbog toga što zabranjuje potkupljivanje bilo koga, profesionalno je lobiranje, koje podrazumijeva traženje rješenja i kompromisa, jedan od najboljih i transparentnijih načina posredovanja između različitih interesnih grupa i državnih institucija. Lobist je to uspješniji što je iskusniji i ima više važnih kontakata, a u SAD-u i Europi mnogi najjači političari nakon izlaska iz politike postaju profesionalni lobisti ili konzultanti. Od 27 dosadašnjih članova Europske komisije, njih 17 postali su profesionalni lobisti, kao što su to učinili, na primjer, bivši njemački i britanski premijeri”, naglašava Granić.

Na ovome mjestu valja podsjetiti i na to da je bivši premijer Ivo Sanader prošle godine otvorio konzultantsku tvrtku u Austriji, ali ga je ta ista Austrija pritvorila zbog sumnji u kriminalna djela.

‘Razočaran sam’

Natko Vlahović, glavni tajnik HDL-a i od 2005. godine akreditirani lobist Hrvatske obrtničke komore u Bruxellesu, napominje da će transparentnost lobiranja donošenjem zakona biti maksimalna, jer će uvidom u registar lobista (i na internetu) u Ministarstvu pravosuđa biti moguće vidjeti i za koje tvrtke određeni lobist, odnosno lobistička tvrtka trenutačno radi ili je akreditirana.

Govoreći o “doprinosu” hrvatskih lobista u privlačenju stranih investitora u Hrvatsku, i Vlahović i Granić kazali su nam da je nova Vlada sklonija pozitivno gledati na ovlaštene lobiste neke strane tvrtke koja želi investirati u Hrvatsku, dok je u vrijeme Ive Sanadera bilo vrlo teško ostvariti takav kontakt.

Vlahović pritom konstatira da je razočaran činjenicom da velike hrvatske korporacije nisu osvijestile koliko je važno lobirati u “labirintu Bruxellesa”.

“Tek sada počinje borba za što bolje zakonske propise, kvote, novčana sredstva i druge pogodnosti koje se mogu ostvariti u Europskoj uniji”, smatra Vlahović.

frenki laušić

Kontakti važniji od znanja

Razlika između lobista i konzultanta jest u tome što konzultant ima specijalizirano znanje u nekoj branši te može davati savjete i preporuke kako postupiti u nekom slučaju, dok lobist ne mora nužno imati takvo znanje, iako je to poželjno, ali mora imati jake društvene kontakte preko kojih će “zastupati” interese svojega klijenta.

Zvučn(ij)a imena HDL-a

Od zvučnijih imena iz HDL-a izdvajaju se Davor Štern, bivši ministar gospodarstva, Miomir Žužul, bivši ministar vanjskih poslova, Franjo Gregurić, bivši ministar financija, dr. Josip Paladino, te Romano Bolković, televizijski producent i urednik, koji su i članovi Nadzornog odbora HDL-a, a tu su i Đuro Dečak, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, Jasminko Umičević, bivši član Uprave Ine, Marijan Kostrenčić, Iva Biondić, Dubravko Miholić, Bernard Jakelić, Željko Kardum i Roland Žuvanić.

Prije nego što su prihvatili državne funkcije, u HDL-u su članovi bili i Đuro Popijač, ministar gospodarstva, i Danica Juričić-Spasović, pročelnica Ureda predsjednika Ive Josipovića.

Hoedeman: EU je postao talac lobija

Olivier Hoedeman iz nevladine organizacije Corporate Europe Obesrvatory, jedan od urednika knjige “Probiti bruxelleski balon: bitka za razotkrivanje korporacijskog balona u srcu EU-a” koju je objavila koalicija građanskih udruga i sindikata “Alter-EU”, u svojim istupima tvrdi da je Europska unija postala talac lobija.

“Budući da u Europi ne postoji istinska paneuropska javnost, institucije se oslanjaju upravo na lobiste, koji rade u uredima najvećih multinacionalnih kompanija, industrijskih udruženja i koalicija, kao i u komercijalnim konzultantskim tvrtkama koje promoviraju korporativne interese. Za velike kompanije lobiranje je investicija koja se vraća vrlo brzo i višestruko, jer omogućuje utjecaj na regulative koje se izravno tiču njihovih komercijalnih aktivnosti, vrlo često na štetu potrošača, radnika i okoliša. Korporativni lobisti brojem i financijski znatno nadjačavaju interesne skupine građana, a ta je neravnoteža dodatno naglašena privilegiranim pristupom lobista političarima. Rezultat je toga da imamo sve više direktiva, pravilnika i drugih političkih inicijativa Unije koje su oslabljene ili potpuno iskrivljene zahvaljujući moći industrijskog lobiranja”, ustvrdio je Hoedeman za jedan hrvatski tjednik, upozoravajući tako na, kako navodi, opasnosti koje za demokraciju i javnost može donijeti nedostatak transparentnosti u lobističkom poslu.

U Hrvatskoj bi se ta netransparentnost znatno smanjila činjenicom da bi se u registru lobista moglo u svakom trenutku doznati za koga radi pojedini lobist ili lobistička tvrtka.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U SAD-u  djeluje četrdesetak tisuća lobista i u tom se poslu godišnje okrene oko sedam milijardi dolara. U Europskoj uniji godišnji je ‘promet’ nekoliko milijardi eura. Hrvatska udruga lobista (HDL), osnovana u lipnju 2008., ima 111 registriranih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => krajem siječnja Vlada bi u saborsku proceduru mogla uputiti i prijedlog zakona o lobiranju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-01-03 18:06:36 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-01-03 18:20:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-01-03 18:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4498 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/01/03/Novosti/DORA_BAL2-231110.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x465" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4659559 Threads: 4 Questions: 156593683 Slow queries: 67734 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4642389 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/bruxelles-ima-17-000-lobista-a-hrvatska-25-121124 [printLink] => /vijesti/hrvatska/bruxelles-ima-17-000-lobista-a-hrvatska-25-121124?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 368005 [name] => lobisti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lobisti [link] => /tag/lobisti ) [1] => stdClass Object ( [id] => 109610 [name] => lobiranje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lobiranje [link] => /tag/lobiranje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U SAD-u  djeluje četrdesetak tisuća lobista i u tom se poslu godišnje okrene oko sedam milijardi dolara. U Europskoj uniji godišnji je ‘promet’ nekoliko milijardi eura. Hrvatska udruga lobista (HDL), osnovana u lipnju 2008., ima 111 registriranih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => krajem siječnja Vlada bi u saborsku proceduru mogla uputiti i prijedlog zakona o lobiranju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bruxelles ima 17.000 lobista, a Hrvatska - 25 [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-00-47-22-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/01/03/Novosti/DORA_BAL2-231110.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/01/03/Novosti/DORA_BAL2-231110.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U Sjedinjenim Američkim Državama djeluje 20 tisuća lobista na saveznoj razini i još 20 tisuća na lokalnima, i u tom se poslu godišnje okrene oko sedam milijardi dolara. U Europskoj uniji, preciznije u Bruxellesu, “punim kapacitetom” radi oko 17 tisuća profesionalnih lobista, uz godišnji “promet” od nekoliko milijardi eura.

U Hrvatskoj, pak, Hrvatska udruga lobista (HDL), osnovana u lipnju 2008., ima 111 registriranih članova, od kojih je oko 25 pravih, aktivnih lobista, još dvadesetak ih taj posao obavlja povremeno, dok ostali tek trebaju postati “punokrvni lobisti”.

Kako se može doznati, lobisti u Hrvatskoj svoje usluge klijentima naplaćuju prosječno po cijeni od 2000 do 4000 eura mjesečno plus bonus u slučaju da se cilj posla realizira.

Posredništvo i korupcija

Pritom bonus iznosi od 0,5 do dva posto procijenjene financijske vrijednosti posla, a moguće je i da se dogovori samo bonus ili samo paušalno plaćanje. Također smo doznali da je nekoliko domaćih velikih javnih poduzeća angažiralo domaće lobiste i konzultante da im “kreiraju” bolju poslovnu klimu, ali i da im osmisle poslovne strategije.

Prema nekim informacijama, i neke su domaće velike kompanije pri izlasku na tržišta u regiji angažirale lobističke tvrtke kako bi bile što bolje upoznate s tamošnjim zakonima i propisima, ali i kako bi uklonile eventualne “administrativne barijere” koje se pojave “na putu”.

Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova, vlasnik lobističkog ureda “Magra” sa sedam zaposlenika u Hrvatskoj i tri u Makedoniji te predsjednik HDL-a, kazao nam je da bi Vlada krajem mjeseca mogla u saborsku proceduru uputiti i prijedlog zakona o lobiranju.

“Svrha je da se tim zakonom regulira lobiranje na način kao što je to uređeno u SAD-u i zemljama Europske unije, a kako bi lobiranje, kao ugledan i cijenjen posao, bilo odvojeno od posredništva, koje podrazumijeva mito i korupciju. Naša je udruga ponajviše zainteresirana za to da se takvo protuzakonito posredništvo eliminira iz društva”, ističe Granić.

Objasnio nam je da u profesionalnom lobiranju klijent, najčešće neka korporacija, spaja ugovor s lobistom o cilju lobiranja, poslovnoj tajni, cijeni i drugim aspektima, te da je lobistu i takvim ugovorima, a ne samo državnim zakonima, strogo zabranjeno davanje mita trećim osobama kako bi se ostvarili ciljevi lobiranja.

“Upravo zbog toga što zabranjuje potkupljivanje bilo koga, profesionalno je lobiranje, koje podrazumijeva traženje rješenja i kompromisa, jedan od najboljih i transparentnijih načina posredovanja između različitih interesnih grupa i državnih institucija. Lobist je to uspješniji što je iskusniji i ima više važnih kontakata, a u SAD-u i Europi mnogi najjači političari nakon izlaska iz politike postaju profesionalni lobisti ili konzultanti. Od 27 dosadašnjih članova Europske komisije, njih 17 postali su profesionalni lobisti, kao što su to učinili, na primjer, bivši njemački i britanski premijeri”, naglašava Granić.

Na ovome mjestu valja podsjetiti i na to da je bivši premijer Ivo Sanader prošle godine otvorio konzultantsku tvrtku u Austriji, ali ga je ta ista Austrija pritvorila zbog sumnji u kriminalna djela.

‘Razočaran sam’

Natko Vlahović, glavni tajnik HDL-a i od 2005. godine akreditirani lobist Hrvatske obrtničke komore u Bruxellesu, napominje da će transparentnost lobiranja donošenjem zakona biti maksimalna, jer će uvidom u registar lobista (i na internetu) u Ministarstvu pravosuđa biti moguće vidjeti i za koje tvrtke određeni lobist, odnosno lobistička tvrtka trenutačno radi ili je akreditirana.

Govoreći o “doprinosu” hrvatskih lobista u privlačenju stranih investitora u Hrvatsku, i Vlahović i Granić kazali su nam da je nova Vlada sklonija pozitivno gledati na ovlaštene lobiste neke strane tvrtke koja želi investirati u Hrvatsku, dok je u vrijeme Ive Sanadera bilo vrlo teško ostvariti takav kontakt.

Vlahović pritom konstatira da je razočaran činjenicom da velike hrvatske korporacije nisu osvijestile koliko je važno lobirati u “labirintu Bruxellesa”.

“Tek sada počinje borba za što bolje zakonske propise, kvote, novčana sredstva i druge pogodnosti koje se mogu ostvariti u Europskoj uniji”, smatra Vlahović.

frenki laušić

Kontakti važniji od znanja

Razlika između lobista i konzultanta jest u tome što konzultant ima specijalizirano znanje u nekoj branši te može davati savjete i preporuke kako postupiti u nekom slučaju, dok lobist ne mora nužno imati takvo znanje, iako je to poželjno, ali mora imati jake društvene kontakte preko kojih će “zastupati” interese svojega klijenta.

Zvučn(ij)a imena HDL-a

Od zvučnijih imena iz HDL-a izdvajaju se Davor Štern, bivši ministar gospodarstva, Miomir Žužul, bivši ministar vanjskih poslova, Franjo Gregurić, bivši ministar financija, dr. Josip Paladino, te Romano Bolković, televizijski producent i urednik, koji su i članovi Nadzornog odbora HDL-a, a tu su i Đuro Dečak, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, Jasminko Umičević, bivši član Uprave Ine, Marijan Kostrenčić, Iva Biondić, Dubravko Miholić, Bernard Jakelić, Željko Kardum i Roland Žuvanić.

Prije nego što su prihvatili državne funkcije, u HDL-u su članovi bili i Đuro Popijač, ministar gospodarstva, i Danica Juričić-Spasović, pročelnica Ureda predsjednika Ive Josipovića.

Hoedeman: EU je postao talac lobija

Olivier Hoedeman iz nevladine organizacije Corporate Europe Obesrvatory, jedan od urednika knjige “Probiti bruxelleski balon: bitka za razotkrivanje korporacijskog balona u srcu EU-a” koju je objavila koalicija građanskih udruga i sindikata “Alter-EU”, u svojim istupima tvrdi da je Europska unija postala talac lobija.

“Budući da u Europi ne postoji istinska paneuropska javnost, institucije se oslanjaju upravo na lobiste, koji rade u uredima najvećih multinacionalnih kompanija, industrijskih udruženja i koalicija, kao i u komercijalnim konzultantskim tvrtkama koje promoviraju korporativne interese. Za velike kompanije lobiranje je investicija koja se vraća vrlo brzo i višestruko, jer omogućuje utjecaj na regulative koje se izravno tiču njihovih komercijalnih aktivnosti, vrlo često na štetu potrošača, radnika i okoliša. Korporativni lobisti brojem i financijski znatno nadjačavaju interesne skupine građana, a ta je neravnoteža dodatno naglašena privilegiranim pristupom lobista političarima. Rezultat je toga da imamo sve više direktiva, pravilnika i drugih političkih inicijativa Unije koje su oslabljene ili potpuno iskrivljene zahvaljujući moći industrijskog lobiranja”, ustvrdio je Hoedeman za jedan hrvatski tjednik, upozoravajući tako na, kako navodi, opasnosti koje za demokraciju i javnost može donijeti nedostatak transparentnosti u lobističkom poslu.

U Hrvatskoj bi se ta netransparentnost znatno smanjila činjenicom da bi se u registru lobista moglo u svakom trenutku doznati za koga radi pojedini lobist ili lobistička tvrtka.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/bruxelles-ima-17-000-lobista-a-hrvatska-25-121124 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dcf4d0a220b210589f51f264ad124da70f3c374f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bruxelles+ima+17.000+lobista%2C+a+Hrvatska+-+25&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbruxelles-ima-17-000-lobista-a-hrvatska-25-121124 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbruxelles-ima-17-000-lobista-a-hrvatska-25-121124 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U SAD-u  djeluje četrdesetak tisuća lobista i u tom se poslu godišnje okrene oko sedam milijardi dolara. U Europskoj uniji godišnji je ‘promet’ nekoliko milijardi eura. Hrvatska udruga lobista (HDL), osnovana u lipnju 2008., ima 111 registriranih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => krajem siječnja Vlada bi u saborsku proceduru mogla uputiti i prijedlog zakona o lobiranju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskakrajem siječnja Vlada bi u saborsku proceduru mogla uputiti i prijedlog zakona o lobiranju

Bruxelles ima 17.000 lobista, a Hrvatska - 25

Piše PSD.
3. siječnja 2011. - 19:42

U Sjedinjenim Američkim Državama djeluje 20 tisuća lobista na saveznoj razini i još 20 tisuća na lokalnima, i u tom se poslu godišnje okrene oko sedam milijardi dolara. U Europskoj uniji, preciznije u Bruxellesu, “punim kapacitetom” radi oko 17 tisuća profesionalnih lobista, uz godišnji “promet” od nekoliko milijardi eura.

U Hrvatskoj, pak, Hrvatska udruga lobista (HDL), osnovana u lipnju 2008., ima 111 registriranih članova, od kojih je oko 25 pravih, aktivnih lobista, još dvadesetak ih taj posao obavlja povremeno, dok ostali tek trebaju postati “punokrvni lobisti”.

Kako se može doznati, lobisti u Hrvatskoj svoje usluge klijentima naplaćuju prosječno po cijeni od 2000 do 4000 eura mjesečno plus bonus u slučaju da se cilj posla realizira.

Posredništvo i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 02:47