StoryEditor
Hrvatska'nude nam život u siromaštvu'

Blokiranima je dosta farse, odlaze iz radne skupine za novi Ovršni zakon: 'Neću biti ničija korisna budala, Vlada uopće ne želi riješiti naš problem!'

1. veljače 2018. - 23:41

Čelnica Udruge blokiranih Miriam Kervatin odlučila je izaći iz radne skupine za novi Ovršni zakon jer se, prema njezinim riječima, ne radi o ozbiljnom poslu, nego o farsi.
Na ostavku ju je, kako kaže, potaknulo gostovanje ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, u HRT-ovoj emisiji "Otvoreno", u kojoj se on pohvalio "najboljim Ovršnim zakonom na svijetu", ali ovim postojećim, što bi značilo da novi nije ni potreban ili, u najmanju ruku, da s njegovim donošenjem ne treba žuriti...

- Činjenica jest da se naša radna skupina nije sastala već tri mjeseca, što najbolje govori o tomu da ne postoji politička volja za suštinsko i efikasno rješenje krize blokiranih u Hrvatskoj, te da vlast ne namjerava preuzeti odgovornost za upravljanje državom... Ne namjeravam biti više ničija "korisna budala", niti ću tolerirati daljnji kriminal hrvatskog ovršnog sustava - poručuje Miriam Kervatin, koja je svoju ostavku uputila jučer službeno ministru Bošnjakoviću.

Spremna ju je povući isključivo u slučaju da Vlada ispuni određene uvjete, čime bi pokazala da joj je cilj "hrvatsko ovršno pravosuđe hitno urediti u skladu s pravnim i socijalnim normama Europske zajednice"...

- To, prije svega, znači da se izvan snage odmah stave ovrhe koje provode javni bilježnici i agencije za utjerivanje dugova. Oni, naime, postupaju na temelju "vjerodostojne isprave" i računa koji je jednostrano sastavio vjerovnik, pa se ne mogu smatrati sudom. Dužnik, osim toga, mora biti obaviješten o uvjetima za njegovo aktivno sudjelovanje u postupku kako bi osporio tražbinu, kao i o posljedicama nesudjelovanja, pravodobno i na način koji mu omogućuje da pripremi svoje očitovanje, što trenutačno nije slučaj. Stoga sam zatražila da se u zakon uvrsti stavka prema kojoj će dužnik dobiti pravodobnu obavijest na temelju koje se pokreće postupak, a u njoj će biti navedena imena i adrese stranaka, iznos tražbine i kamata, ako se potražuju, te kamatna stopa i razdoblje za koje se traži kamata. Ako bi pristali na sve ovo, bila bih spremna povući svoju ostavku, ali ne vjerujem da će se to dogoditi - kaže Miriam Kervatin.

Početak godine s blokiranim je računima dočekalo, inače, 319,8 tisuća građana i 24,6 tisuća poslovnih subjekata. Dok je broj blokiranih građana pao na koncu 2017. godine za 2,27 posto u odnosu na godinu ranije, njihov je dug veći za 1,6 milijardi kuna, odnosno dosegao je vrtoglavih 42,76 milijardi kuna!

- Taj dug je dokaz da vlast ne kani riješiti problem blokiranih, a rješenja koja oni nude su zaštićeni računi i doživotna blokada, život u siromaštvu, daljnje raslojavanje hrvatskog društva i potpuni demografski slom... Jučerašnjim istupom ministra Bošnjakovića maske su definitivno pale. Izjavio je, naime, da je prodaja dugova sasvim legalan posao i da on u tome ne vidi problem. Nije doista problem da banka ugovorom o cesiji proda dug agenciji po diskontnoj cijeni, ali u tom slučaju agencija može naplaćivati samo ono što je otkupila po tom istom diskontu i zaračunavati zakonom propisane kamate, a nikako se naslanjati na dug banke jer banka je prodajom dug otpisala.
Zato je nužno u ovom slučaju cesiju odvojiti od ovršnog postupka i tretirati ju kao bilo koji ugovor koji se može naplaćivati u ovršnom postupku, ali na iznos glavnice iz ugovora o cesiji. U protivnom, kako se sad ovršni postupak primjenjuje, dolazi do neosnovanog bogaćenja, a to su elementi za kazneni progon - objašnjava Mario Strinavić, tajnik Blokiranih. Udruga se, prema njegovim riječima, dosad uvijek zalagala za institucionalno riješenje problema no, nakon sinoćnjih istupa ministra Bošnjakovića, njihova suradnja unutar radne skupine više nije moguća.

Strinavić: Vlast ništa ne radi, niti želi promjene

Podsjetimo kako je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prije nekoliko dana kritizirala Vladu zbog broja blokiranih. Premijer Andrej Plenković uzvratio je potom na sjednici Vlade kako je u pripremi novi Ovršni zakon koji bi se skoro trebao donijeti.
- Ovo navodno prozivanje preko medija između predsjednice i premijera postalo je jedan uhodani obrazac kojim se kod javnosti pokušava stvoriti privid da nešto rade, a u biti ne rade ništa i osnovna im je namjera zadržati postojeće stanje - smatra Mario Strinavić, tajnik Udruge blokiranih.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 14:41