StoryEditorOCM
Crna kronikaizgubljen život

Zapovjednik brodice u koju se zabila jahta: ‘Bio je to djelić sekunde. Vikao sam samo ‘Ljudi, ubit će nas!‘‘

Piše VIJESTI SD
18. srpnja 2023. - 19:42

Izgubljeni život 62-godišnjeg kuhara s otoka Pašmana - tragična je posljednica naleta motorne jahte velikom brzinom na desni bok plivarice Mašun.

Nesreća se dogodila nekoliko nautičkih milja odavde - južno od otoka Murvenjaka u Murterskom moru. O silini udarca svjedoči šteta na ribarskom brodu, koji je sinoć dotegljen ovamo u uvalu Podvrške, na otoku Murteru. Danas je, nakon dovršenog očevida, dobio dopuštenje da otplovi natrag na otok Pašman. Za dovršenje istrage i utvrđivanje svih okolnosti nesreće potrebno je i vještačenje motorne jahte. No njezino vađenje s 80 metara dubine zahtjevna je operacija.

U trenutku sudara deveteročlana posada plivarice plovila je s Pašmana prema ribolovnom području, a nesretni kuhar upravo je pripremao večeru za posadu. Na motornoj jahti pod hrvatskom zastavom bila je obitelj iz Hrvatske. Osoba koja je upravljala motornom jahtom privedena je na kriminalističko istraživanje i sutra bi trebala pred suca istrage.

Za kazneno djelo ugrožavanje sigurnosti prometa s neizravnom namjerom, predviđena je kazna zatvora od 3 do 15 godina. Kapetan plivarice, kao i posada, bili su danas u potpunom šoku.

Djelić sekunde

Nesreća se dogodila oko 19.35 dvije nautičke milje jugozapadno od otoka Murvenjaka, blizu Murtera. Sudarile su se jahta pod hrvatskom zastavom i ribarica pod hrvatskom zastavom.

U sudaru je smrtno stradala jedna osoba. Poginuo je član posade ribarskog broda. Nekoliko je osoba lakše ozlijeđeno, ali nisu poslane na bolničko liječenje, nego im je na mjestu pružena prva pomoć. Jahta je nakon sudara potonula i nalazi se na 80 metara dubine.

Bio je to djelić sekunde. Uočio sam brod s desne strane deset sekundi prije. Išao je velikom brzinom, 25 do 30 nautičkih milja. Vikao sam samo: Ljudi, ubit će nas!, kazao je zapovjednik ribarskog broda Tomislav Jakovljev za HRT.

Lučki kapetan Ivan Paušić izjavio je kako ne bi ništa prejudicirao prije kraja istrage, dok se ne ispitaju svi i dok ne budu gotova sva vještačenja. Ispituju se, dodao je - sve osobe koje su sudjelovale u nesreći.

Na jahti obitelj iz Hrvatske

Tragovi na ribarskom brodu, na kojem je bilo devet osoba, svjedoče o silini sudara. Poginuo je 62-godišnji kuhar na ribarici s Pašmana. Brod je bio na putu s Pašmana prema ribolovnom području. Jahta je velikom brzinom naletjela na ribarski brod i potonula  na čak 80 metara dubine. Četveročlana obitelj iz Hrvatske koja je bila na jahti prebačena je u drugo ribarsko plovilo, javio je s Murtera novinar Hrvoje Gunjača.

Dodao je da je očevid završen i ribarica je dobila dozvolu da se vrati u matičnu luku. Kriminalističko istraživanje policije i Lučke kapetanije nastavlja se, a sve koordinira DORH. Za izazivanje ovakve prometne nesreće predviđena je kazna i do 15 godina zatvora.

Napomenuo je da Murterani koji su vezani uz more već niz godina upozoravaju da je potreban izniman oprez zbog gustog prometa tijekom sezone. 

- Promet je pregust uz 4 tisuće čarter-plovila na Jadranu, uz druge strane brodove i brodove domaćih ljudi. Oni dolaze na godišnji odmor i svakomu se može dogoditi propust, ali se ne pridaje dovoljno pozornosti i uključuju se autopiloti, upozorio je predsjednik udruge Latinsko idro Jakov Lovrić.

Priopćenje ministarstva

U ponedjeljak, 17. srpnja, oko 19.35 u Murterskom moru dogodila se pomorska nesreća u kojoj su sudjelovali motorna jahta i ribarica, a u kojoj je smrtno stradala jedna osoba. 

Nedugo nakon dojave službenici Lučke kapetanije Šibenik s ukrcanim djelatnicima Hitne medicinske pomoći Šibenik doplovili su na poziciju pomorske nesreće, južno od otoka Murvenjak, gdje su zatekli oštećenu ribaricu na kojoj je u trenutku nesreće bilo devet članova posade, svi državljani Republike Hrvatske, od kojih je jedan, nažalost, smrtno stradao.

Na motornoj jahti u trenutku nesreće boravile su četiri osobe, sve državljani Republike Hrvatske, koji su se nakon nesreće evakuirali na drugu brodicu u blizini.

Nakon nesreće motorna jahta je potonula, a na poziciji nije uočeno onečišćenje mora. Preliminarnim očevidnim radnjama o uzrocima ove pomorske nesreće utvrđeno je da se sudar ribarice i motorne jahte dužine 12,49 metara, hrvatske zastave, dogodio u neposrednoj blizini navedene pozicije, na način da je motorna jahta udarila u desni bok ribarice, pri čemu su na ribarici nastala znatna oštećenja trupa iznad razine mora i znatna oštećenja nadgrađa, ali je ostala u plovnome stanju.

Nakon dovršetka preliminarnog očevida ribarica je spasilačkim brodom šibenske kapetanije uzeta u tegalj i prevezena u mjesto Podvrške na otoku Murteru. Očevid o uzrocima ove pomorske nesreće provodi Lučka kapetanija Šibenik, u suradnji s policijskim službenicima.

image

Havarija broda Mašun

/Zadarski.hr/slobodna Dalmacija
image

Havarija broda Mašun

/Zadarski.hr/slobodna Dalmacija
image

Havarija broda Mašun

/Zadarski.hr/slobodna Dalmacija
image

Havarija broda Mašun

/Zadarski.hr/slobodna Dalmacija
image

Oštećeni brod Mašun

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Havarija broda Mašun

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Ribaricu Mašun smrskala je motorna jahta u Murterskom moru

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Ribaricu Mašun smrskala je motorna jahta u Murterskom moru

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Ribaricu Mašun smrskala je motorna jahta u Murterskom moru

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 05:16