StoryEditorOCM
Crna kronikaHvarski epilog

Saznali smo detalje, evo tko su osobe koje su pomagale ‘gazdi‘ Ćurkoviću u upadu u ‘Gariful‘. ‘Kuharu Miji nije dobro‘

Piše Marko Didić
2. kolovoza 2024. - 16:25

Dvije osobe koje su kazneno prijavljene za nasilan događaj u nedjelju 28. srpnja u hvarskom restoranu "Gariful" su dva licencirana zaštitara koji osiguravaju hvarski "Carpe Diem".

Jedan je 36-godišnji A. B. iz Splita, a drugi je D. K. (46) iz Zagreba. Ovaj drugi je prijavljen i za prijetnju prema vlasniku "Garifula" Ivanu Gospodnetiću, koju je izrekao kada je pratio Josipa Ćurkovića Ćosa (62), suvlasnika "Carpe Diema".

Ćurković je (tvrdi nam to vlasnik ‘Garifula‘) prije udaranja Gospodnetiću izrekao prijetnje: "Pojest će te noć!". Osim Gospodnetića, u napadu je ozlijeđen i njegov kuhar Dinko Petričević Mijo.

image

Ivan Gospodnetić nam je ustupio fotografiju nakon što je napadnut

Splićanin i Zagrepčanin su kazneno prijavljeni zbog postojanja osnovane sumnje da su na štetu dvojice muškaraca (Gospodnetića i Petričevića)  ostvarili obilježja kaznenog djela teška tjelesna ozljeda u pokušaju (pomaganje), prema članku 118. st.1. u svezi sa člankom 34 i u svezi sa člankom 38. Kaznenog zakona. Ako im se dokaže krivnja, mogu dobiti do tri godine zatvora, a ako nisu kažnjavani, očekivana je uvjetna osuda.

image

Mijo Kuhar

Nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu upućeno je posebno izvješće od strane splitske policije kao nadopuna ranije podnesene kaznene prijave protiv Ćurkovića, ali ova dvojica nisu privođena na Oćinsko državno odvjetništvo u Splitu, nego prijava protiv njih ide redovitim putem. "Carpe diem" je latinska izreka koju je prvi upotrijebio rimski pjesnik Horacije. Doslovni je prijevod "iskoristi dan". Zaštitari su ga iskoristili da pomognu gazdi Ćosu koji ih plaća da mu osiguravaju da nesmetano izudara one koje je htio u nedjelju navečer oko 1.45 sati u "Garifulu".

"S obzirom na to da je u događaju sudjelovao zaštitar ugostiteljskog objekta, te djelatnici zaštitarske tvrtke, odmah smo o događaju obavijestili Ravnateljstvo civilne zaštite, Područni ured civilne zaštite Split, kako bismo mogli provesti postupak nadzora nad radom zaštitara, a i Državni inspektorat s obzirom na to da je događaj bio u ugostiteljskom objektu", obavještavaju iz PU splitsko-dalmatinske.

Još deset osoba je prekršajno prijavljeno zbog sumnje da su ostvarili obilježja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Dvije osobe su prijavljene za prekršaj iz čl. 6, a osam osoba za prekršaj iz čl. 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, zbog čega će nadležnom općinskom prekršajnom sudu biti podnesen optužni prijedlog (jedna osoba je sankcionirana izdavanjem prekršajnog naloga). Ova prva dvojica mogla bi biti kažnjena od 700 do 4000 eura jer baš čl. 6 definira kaznu za onoga "tko se na javnom mjestu ponaša na naročito drzak i nepristojan način te remeti mir građana i kaznit će se novčanom kaznom u omjeru koji  smo spomenuli ili zatvorom do 30 dana". Ovu osmoricu "kači" čl. 13 te se mogu kazniti od 300 do 2000 eura ili kaznom zatvora do 30 dana. 

PU splitsko-dalmatinsku moramo pohvaliti jer je dala iscrpno priopćenje s nizom uzročno-posljedičnih situacija kako bi se osim snimki koje smo svi vidjeli na portalima znalo i što se događalo, a to možda nismo vidjeli.

Takvih priopćenja bismo voljeli da bude više i ubuduće, uz svaku pohvalu za ovo koje su poslali medijima.

Gospodnetića smo zvali na mobitel, ali nam se nije javljao. Neki Hvarani govore da je otišao po dva sina u London, koji su na nogometnom turniru ili kampu, a neki da mu kuharu Miji ni danas nije bilo dobro.

Neslužbeno doznajemo da je uza sav trud policiji bio problem identificirati tri muške osobe koje su sada prijavljene i da je za to krim-obrada malo dulje trajala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 10:47