StoryEditorOCM
Crna kronikaUVJETNA KAZNA

Prevarant iz Stobreča izvukao eure od poznanika: ‘Pomozi mi da dignem kredit za uređenje kuće, novac ćemo podijeliti‘

23. travnja 2024. - 21:29

Zbog prevare s kreditom na uvjetnu kaznu zatvora od sedam mjeseci uz rok kušnje od godine dana osuđen je 51-godišnjak iz Stobreča. Odlukom Općinskog suda Split, također je određeno da mora vratiti novac svojoj žrtvi ili će se uvjetna kazna pretvoriti u bezuvjetni zatvor.

Kako stoji u presudi, 51- godišnjak je u kolovozu 2020. godine u Splitu poznaniku ponudio da na svoje ime podigne kredit u banci u iznosu od 80.000 eura. Od toga bi polovicu predao njemu, dok bi mjesečne anuitete kredita zajedno vraćali u ugovorenom periodu.

Lažno mu je prikazao da je za troškove podizanja kredita potreban novac pa mu je poznanik u periodu od kolovoza do rujna uplatio ukupno 1247 eura, u protuvrijednosti 9400 kuna. Nakon toga 51-godišnjak kredit nije realizirao, a novac je zadržao za sebe unatoč obećanjima poznaniku kako će ga vratiti.

Time je počinio kazneno djelo prijevare, navedeno je u presudi. Tijekom suđenja je optuženi 51-godišnjak sve priznao.

- Priznajem u cijelosti činjenične navode iz optužnice - kazao je za razliku od iskaza u policiji neposredno nakon uhićenja kad je sve negirao.

image
Arhiv SD

Tijekom glavne rasprave pregledana je materijalna dokumentacije i to transakcija uplate i otkupa valute banke, zatim sms prepiska između optuženoga i žrtve, te fotografije dokumentacije vezano uz kuću u Stobreču koje je optuženi slao poznaniku pojašnjavajući kako mu kredit treba da njeno uređenje.

Na temelju svih dokaza proglašen je krivim te je odlučeno da novac koji je uzeo od poznanika mora  vratiti u roku od pola godine. To je jedan od uvjeta da ne mora otići u zatvor na odsluženje kazne.

Prevarant također mora namiriti troškove sudskog postupka u iznosu od 132 eura. Presuda je nepravomoćna te i optuženi i državno odvjetništvo imaju pravo žalbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 21:29