StoryEditorOCM
Crna kronikaBILTEN SMRTI (17)

Prešao na islam pa zbog grižnje savjesti priznao ubojstvo zbog kojeg su ga pogubili: Nije imao ni posljednje riječi

Piše Petar Čikeš
19. svibnja 2024. - 21:57

James Phillip Barnes je američki serijski ubojica koji je ostao upamćen po nevjerojatnom priznanju kojim je indirektno samog sebe osudio na smrt. Služeći doživotnu zatvorsku kaznu za ubojstvo svoje supruge odlučio je priznati ubojstvo koje je počinio godinama ranije, a za koje je policija nije sumnjala u njega kao počinitelja. Navodno je do priznanja zločina došlo nakon preobraćenja na islam. Osjećaj krivice nije mogao podnijeti pa je za vrijeme svetog mjeseca Ramazana kada pobožni muslimani poste odlučio priznati svoj davni zločin. 

James Phillip Barnes rođen je 7. ožujka 1962. godine. Bio je jedan od petero braće i sestara i imao je sestru blizanku Jeannice. Njegov mlađi brat Michael počinio je samoubojstvo. Svoj prvi zločin počinio je 20. travnja 1988. godine kada je upao u dom Patricije Miller, 41-godišnje medicinske sestre, u Melbourneu na Floridi.

Ušao je kroz prozor spavaće sobe i suočio se s njom prijeteći nožem prije nego što ju je seksualno napao. Napao ju je čekićem i vezao dok je ležala licem prema dolje na krevetu. Barnes je zapalio njezin krevet u pokušaju da prikrije zločin prije bijega. Medicinski vještak je kasnije utvrdio da je Patricia Miller preminula od ozljede tupim predmetom u glavu, dakle prije nego što je požar zapaljen. Njezino ubojstvo ostalo je neriješeno.

Dana 11. prosinca 1997. Barnes je zadavio svoju suprugu, 44-godišnju Lindu Barnes, u njezinom domu u zapadnom Melbourneu, unatoč zabrani prilaska koja mu je zabranjivala približavanje njoj. Nakon što je ubio svoju ženu, Barnes je njezino tijelo strpao u ormar i ostavio u kući. 12. prosinca policija je uhitila Barnesa nakon čega je optužen za Lindino ubojstvo. 9. siječnja 1998. Barnes je priznao krivnju za ubojstvo Linde i osuđen je na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja. 

Godine 2005. Barnes, koji je u međuvremenu prešao na islam, priznao je da je počinio ubojstvo Patricije Miller. Barnes je poslao pismo pomoćniku državnog odvjetnika u kojem je, figurativno rečeno, napisao optužnicu za svoj slučaj. Na suđenju za ubojstvo Patricije Miller osuđen je na smrtnu kaznu. Barnes je izjavio da prihvaća odgovornost za svoje zločine. 2012. godine Barnes je bio gost prve epizode televizijske serije "On Death Row" poznatog njemačkog redatelja Wernera Herzoga, u kojoj ga je Herzog intervjuirao u državnom zatvoru na Floridi. 

22. lipnja 2023. guverner Floride Ron DeSantis potpisao je Barnesovu smrtnu presudu. Dana 3. kolovoza 2023. Barnes je pogubljen smrtonosnom injekcijom u zatvoru na Floridi u dobi od 61 godine. Prije pogubljenja je odbio posljednji obrok ili posjete. Nije osjećao potrebu ni uputiti svoje posljednje riječi pred smrt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 21:06