Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Crna kronikaISTRAGA TRAJE

Poreznik iz Solina uhićen zbog pranja 9 milijuna kuna izašao na slobodu, iako još nisu saslušane bivše kolege mu koje su ‘češljale‘ njegovu firmu 

Piše Marko Didić
24. ožujka 2020. - 14:23
Zatvor na splitskim BilicamaPaun Paunović/HANZA MEDIA

Poreznik Jerko Č. (40) iz Solina, koji se od 4. ožujka nalazio u istražnom zatvoru u Zatvoru Split zbog sumnje u pranje novca “teško” devet milijuna kuna, izišao je na slobodu , a istraga protiv njega se nastavlja.

Nakon uhićenja prijavio je sumnju da ima koronavirus pa je iz zatvora odveden u KBC Split, a sve one koji su ga uhitili, dovodili i ispitivali uhvatila je panika. Dan poslije se ispostavilo da se radi o običnoj prehladi, a ne o koronavirusu pa je on ipak ostao iza rešetaka.

Ispitana su do sada u istrazi tri svjedoka, i to Ivica B., Marko B. i Ante K. (prvi je osoba koja mu je vodila knjigovodstvo, a potonja dvojica su za njega uzimala novac od kupaca kojima su prilikom kupnje vozila davani fiktivni ugovori).

Jerko je izišao na slobodu a da nisu ispitani i djelatnici Porezne uprave (njih ukupno troje) koji su vršili nadzor nad njegovom tvrtkom “Gold Cars” d.o.o. iz Solina i na čiji je rad u svom iskazu koji je dao na Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu nakon uhićenja imao itekakve primjedbe. Jerko Č. tvrdi da nikad nije primio rješenje Porezne uprave niti mu je pravomoćno od njih utvrđena obveza plaćanja poreza, nego je odmah Porezna predala zapisnik MUP-u.

Nisu ispitani ni kupci vozila, njih 91, jer je procijenjeno da se nikakva šteta neće dogoditi ako se oni ispitaju i dok osumnjičeni bude na slobodi pošto je procjena da se na oštećene teško može utjecati da promijene svoj iskaz. Prijavljeni je dugi niz godina radio i kao državni službenik u Poreznoj upravi u zagrebačkoj Dubravi, a istodobno se bavio i prodajom rabljenih automobila preko svojih registriranih tvrtki diljem Hrvatske.

Istraga je protiv njega otvorena zbog pet kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja poslovne isprave, utaje poreza i pranja novca koje je počinio kao direktor i osnivač trgovačkog društva “Gold Cars” iz Solina.
Sumnjiče ga da je 2017. godine sačinio 91 fiktivni račun za prodaju vozila uvezenih iz inozemstva. Kupci su osumnjičenom plaćali na ruke ili su novac predavali osobama povezanim s njim.

Zadržao je više od devet milijuna kuna. Novac nije uplatio na račun tvrtke, niti je u poslovnim knjigama knjižio račune. Slijedom toga, na prodaju vozila nije obračunat i plaćen PDV od 1,85 milijuna kuna, koji je osumnjičeni također zadržao za sebe. Predmet istrage je i prodaja osam vozila iz uvoza pravnim osobama.

Kupci su platili 700 tisuća kuna za vozila na račun tvrtke, a osumnjičeni nije knjižio račune, obračunao i platio 143 tisuće kuna.
Jerko Č. je s ciljem prikrivanja nezakonitog podrijetla protupravne imovinske koristi koju je prethodno stekao počinjenjem većeg broja kaznenih djela (zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaja poreza ili carine), tijekom 2017. godine u poslovnim knjigama društva protupravnu imovinsku korist prikazao kao uplatu vlastitih pozajmica prema društvu.

To je učinio, iako u vrijeme evidentiranja tih pozajmica nije imao novčanih sredstava s obzirom na to da su mu svi računi trajno blokirani od svibnja 2012. godine.

#SPLIT#POREZNIK#PRANJE NOVCA

Izdvojeno