stdClass Object ( [id] => 1330898 [title] => Na hrvatsko sunce teško se probijaju vijesti sa suđenja u Osijeku. Kao da se i ne događa. A događa se. Itekako [alias] => na-hrvatsko-sunce-tesko-se-probijaju-vijesti-sa-sudenja-u-osijeku-kao-da-se-i-ne-dogada-a-dogada-se-itekako [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iz sjene velevažnih nacionalnih sportskih tema, poput nesretnog poraza nogometne reprezentacije, izdajnika Marka Livaje i šačice navijača koji pjevaju ustaške pjesme s jedne strane, te sveopćeg mira u Dinamu i potpunog kaosa u Hajduku s druge, na hrvatsko sunce teško se probijaju vijesti s jednog suđenja u Osijeku.

A na tom suđenju, kao u plitkom potoku, svakakvo se kreketanje čuje. Tko želi čuti, naravno. Jer, mnogi se prave da ne čuju.

---

---

A kad ne čuješ, kao da se i ne događa. A događa se. Itekako se događa. Događa se suđenje zločinačkoj organizaciji koja je iz Dinama izvukla najmanje 19 milijuna eura. Tako barem tvrdi USKOK, koji je optužnicu, detaljan u opisima poput Turgenjeva, sastavio na 700 gusto kucanih stranica. Za one koji nisu vični čitanju, recimo da je prvoga dana suđenja sve ono što se osumnjičenicima stavlja na teret izlagano duže od dva sata.

Od Belizea do Sejšela

Prema optužnici, Zdravko Mamić bio je mozak operacije koji je ostale okrivljenike, a to su redom njegov sin Mario Mamić te Damir Vrbanović, Nikky Arthur Vuksan, Igor Krota i Sandro Stipančić, povezao u zločinačko udruženje koje je novac iz zagrebačkog kluba sisalo preko off-shore tvrtki registriranih u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Svetom Vincentu i Grenadinima, Belizeu, Hong Kongu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Cipru, Gibraltaru, Sejšelima...

Na čelu tih tvrtki, prema USKOK-u, kao vlasnici ili voditelji poslovanja bili su Mario Mamić, Vuksan, Krota i Stipančić, dok je Zdravko Mamić, kao čelni čovjek Dinama, dogovarao sklapanje ugovora između svih tih tvrtki i Dinama, i to od prosinca 2004. pa sve do prosinca 2015. godine.

Ugovori su, stoji nadalje u optužnici, sklapani za usluge posredovanja pri transferima igrača koje uopće nisu obavljene. Novac je, tvrdi USKOK, s računa isplaćivan bez ikakve osnove, a optužnicom su obuhvaćeni transferi desetak igrača Dinama, a među njima i Luke Modrića, Vedrana Ćorluke, Tina Jedvaja, Mihaela Mikića, Dejana Lovrena, Igora Bišćana, Nikole Pokrivača...

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su sav od Dinama uzeti novac dijelili između sebe i koristili ga za svoje potrebe te da su Dinamo neosnovano obvezali i za plaćanje dodatnog iznosa od 7,35 milijuna eura. Uz sve to, Mamića se tereti i da je od 25. rujna 2002. do 8. ožujka 2007. godine, kao član Izvršnog odbora Dinama, a potom kao izvršni dopredsjednik i član Uprave Dinama ovlašten za raspolaganje novčanim sredstvima kluba, s računa u Hypo Alpe Adria Bank u Klagenfurtu podignuo 2,2 milijuna eura, koje je zatim koristio za osobne potrebe.

Ukratko, mafija. Koja je do kosti oglodala hrvatski nogomet o kojemu u javnosti uglavnom slušamo budnice i ditirambe. Jer nema tog lopovluka, logika je ushićenog Hrvata i pripadajuće mu Hrvatice s dočeka na Trgu bana Jelačića, koji može potamniti sjaj medalja što ih "vatreni" osvajaju od Rusije do Katara izazivajući zazubice svima, a ponajprije prvim susjedima, da ih sad ne imenujemo.

Odatle i iznenadna briga što će biti s nama. Odnosno što će biti s reprezentacijom ako se ne plasira na Europsko prvenstvo iduće godine i, još važnije, što će biti s Dinamom ako i po stoti put zaredom ne bude prvak. Doći će u pitanje ne samo Dalićev restoran u Varaždinu, s oltarom i odabranom selekcijom izbornikovih sretnih krunica, nego će u pitanje doći i nacionalni identitet, himna će nam biti obezvrijeđena, a tisućljetni bedemi što Hrvate čuvaju od krivovjernika bit će ozbiljno načeti.

Rukoljub u Međugorju

Ukratko, na kolce s izdajnicima!

Zdravko Mamić, naravno, nije izdajnik. U ovoj priči on je sposoban poslovni čovjek bez kojega će sav hrvatski nogomet, skupa s Dalićevim restoranom, reprezentacijom, Dinamom, identitetom, himnom i tisućljetnim bedemima, otići u materinu. Bez njega nam nema ni dočeka na Trgu bana Josipa Jelačića. Stoga ne čudi što ushićene Hrvate i pripadajuće im Hrvatice zaboli neka stvar za suđenje u Osijeku. I za više od 180 svjedoka, koliko ih je dobilo pozive da objasne kako je teklo ono što USKOK naziva ponajvećom pljačkom u novijoj hrvatskoj povijesti. Uz bok onoj zbog koje je Zdravko Mamić već pravomoćno osuđen i zbog koje je, zajedno s bratom Zoranom, pobjegao u Međugorje, gdje mu na rukoljub, kao papi u Vatikanu, hodočaste brojni hrvatski vjernici.

Ukratko, film. "Kum" 1, 2 i 3 u jednom.

Replika je bezbroj. Jedna, međutim, odskače. "Ne sjećam se", govore jedan za drugim svjedoci. Centriraju vanjskom poput Luke Modrića.

– Ne sjećam se – kaže Daniel Šarić.

– Ne sjećam se – kaže Silvijo Marić.

– Ne sjećam se – kaže Tomislav Butina.

– Ne sjećam se – kaže Jens Nowotny.

Daniel Šarić bio je prvi pozvani svjedok. Za Dinamo je igrao od 1996. do 2000. godine, a potom je karijeru nastavio u Grčkoj. Nije se mogao sjetiti na koji je način s Dinamom dogovorio podjelu novca od njegova transfera u Panathinaikos. Da ga evo tu režeš, nikako nije mogao, baš nije. Previše je godina prošlo, a pare – k vragu i pare – odu kako su i došle.

---

image

Daniel Šarić

Tom Dubravec/ Cropix
---

Odšteta je iznosila 2,5 milijuna ondašnjih maraka, a njezin prvi dio, težak dva milijuna, podijeljen je sukladno ugovoru. Kakav god on bio, tko bi ga se sad sjetio. Ostatak od 500.000 maraka nije dobio pa je, reče igrač, tužio Dinamo.

– Stajalo je to na sudu jedno vrijeme, ništa se nije događalo, onda su me zvali iz Dinama i predložili da spor riješimo mirno – vratilo se iznenada sjećanje Šariću.

Osobna uplata

I riješili su. U ratama. Na pitanje tužitelja je li mu možda još netko, osim Dinama, uplaćivao novac od tog transfera, odgovorio je kako je tek kasnije doznao da mu je jednu ratu uplatio Zdravko Mamić, osobno sa svog računa.

– Ja o tome nemam saznanja, čuo sam to naknadno – pojasnio je na sudu Šarić.

Nema čovjek saznanja odakle mu silna lova na računu. A i zašto bi znao. Njegovo je bilo da igra nogomet. Imao se tko brinuti o lovi.

A Zdravko Mamić o lovi se dokazano dobro brine. Toliko dobro da je Ksenija Špoljarić, računovodstveno-financijska vještakinja, svojim iskazom, kako se hvali obrana, potvrdila da Zdravko Mamić zapravo nije pokrao Dinamo, nego da ga je spasio jer je klub, kao športsko dioničko društvo, na dan otvaranja stečaja 6. svibnja 2002. bio u minusu 350 milijuna kuna. A dobri čovjek Zdravko Mamić davao mu je pozajmice da se ne ugasi. Da mu sveto ime opstane.

Samo Miroslavu Ćiri Blaževiću, liblingu dinastije Tuđman i de facto tadašnjem vlasniku kluba, sa svog je računa Zdravko Mamić prebacio 400.000 eura. Prvo 12. kolovoza 2002. 152.887 eura, nakon nekoliko dana još 100.000 eura te nakon nekoliko mjeseci još 150.000 eura. Ukupno 402.887 eura. Prije dvadeset godina, dakle. U vrijeme čudesne pretvorbe Dinama. O kojoj se i danas šuti. Jer, da se progovori, GNK Dinama ne bi bilo.

– Ovdje se radi o zamjeni teza te ne znam zašto uopće vodimo ovaj postupak. Spis pokazuje nešto sasvim drugo od onoga što tvrdi USKOK. Potraživanje Mamića prema Dinamu bilo je znatno veće nego Dinamovo prema njemu, kada bi se to "prebilo", Dinamo bi Mamiću bio dužan milijune – komentar je odvjetnice Ksenije Vržine na sve te transakcije.

Stoga i ne čudi kolektivna amnezija svih svjedoka. Oni naprosto ne žele nauditi Dinamu. Ni hrvatskome nogometu, jer, rekosmo, bez Dinama nema ni hrvatskoga nogometa. A bez hrvatskoga nogometa nema ni Hrvatske.

Stanislav Tulić, recimo. Nemate vi pojma tko je Stanislav Tulić, nema ni on, kao što nema pojma ni da je tijekom istrage potpisao potvrdu kako je osobno od Zdravka Mamića 2005. godine primio 18 tisuća eura. A i zašto bi imao. Davno je bilo. Uostalom, zar nije važnije što se nekidan u Osijeku naglo sjetio kako mu je taj novac zapravo predao Zvjezdan Cvetković, a da mu ga je, kao nagradu za dovođenje u Dinamo napadača Saška Pandeva, iz Skoplja poslao Vančko Takovski.

Sučenje s lažima

– Možda sam tada krivo rekao – bilo je jedino što je, suočen s vlastitim lažima, na sudu uspio izustiti Tulić.

Tomislav Butina puno je veća faca od Tulića. Golman, kapetan, reprezentativac. Omiljen lik. Tomica. U sudnici se bez problema sjetio velikih dugova prema njemu od strane Dinama. Klub je, veli, tada, a bio je početak milenija, bio u lošoj financijskoj situaciji pa mu je trebalo nekako pomoći. Pristajanjem na ilegalne isplate, na primjer.

---

image

Tomislav Butina
 

Ranko Šuvar/Cropix
---

Keš se Tomici činio sasvim u redu. Pa makar i nešto umanjen. Problem je tek što se Tomica više ne sjeća s kime je iz Dinama dogovorio tu nezakonitu radnju, odnosno isplatu 30.000 eura u gotovini. Ipak, nakon što mu je predočena njegova potpisana potvrda o isplaćenom novcu skrušeno je priznao:

– Ako piše da sam to dobio od Mamića, onda je to tako i bilo.

Novac je u gotovini primio i Mario Čirjak, nogometaš za kojega ni Google nikad nije čuo i kojemu je Zdravko Mamić bio i menadžer, iako ga je igrač, kako reče pred sucima, rijetko viđao. Puno se pak češće s Mamićem i njegovim novcem susretao Silvio Marić, no on je to više-manje sve zaboravio. Uz maksimalan intelektualni napor uspio se tek sjetiti kako je jednom prilikom na ruke dobio 80.000 eura.

---

image

Silvio Marić

Vlado Kos/Cropix
---

Nakon što mu je predočena potvrda iz sudskog spisa u kojoj stoji da je novac dobio od Zdravka Mamića, kao i njegov iskaz iz istrage da je od tog istog Mamića primio 80 tisuća eura, Marić je ostao zatečen te je upregnuo sve možđane da se sjeti, baš se bio potrudio, ali nije išlo:

– Ne kažem da Mamić tada nije bio tamo, ali ne znam, pokušavam, ali ne mogu se točno sjetiti.

Nije se mogao sjetiti ni što je točno stajalo u detaljima aneksa ugovora o profesionalnom igranju s Dinamom, a zaboravio je i kome je išao novac od obeštećenja nakon što je ostvario transfer u inozemstvo. Pokušavao je, pokušavao, ali ništa.

Njemački ‘dril‘

Posebno lukrativan odnos s Dinamom i njegovim čelnicima imao je Jens Nowotny, stoper s popisa njemačkih reprezentativaca, koji je za šest mjeseci boravka na Maksimiru zaradio milijun eura, isplaćenih mu uglavnom u gotovini.

Te 2006. godine Nowotny je, iako ozljedama načeti stoper u poodmakloj igračkoj dobi, imao plaću u rangu ponajboljih svjetskih igrača. Za usporedbu, prosječna plaća u Premiershipu, prvom razredu engleskog nogometa, najgledanijoj i najplaćenijoj ligi svijeta, tada je iznosila 850.000 eura.

Na osječkom sudu Nowotny se većine "detalja" iz toga doba nije sjetio, dapače, prvo je tvrdio da ništa u gotovini nije primao, no na koncu je, sjetivši se da je on ipak Nijemac i kako u Njemačkoj završavaju krivokletnici, potvrdio sve što je USKOK pred njega istresao i što je on sam istražiteljima bio potpisao.

– Ne mogu se sjetiti, ali vjerojatno je tako kako ste pročitali. Ne mogu se sjetiti koliko sam puta dobio novac u gotovini, ali taj iznos bi trebao odgovarati ugovorenom iznosu – priznao je najednom Nowotny.

---

image

Jens Nowotny

Cropix
---

I dodao kako je jednom mjesečno od Zorana Mamića na ruke primao 100.000 eura. Je li bilo "rikverca", nitko ga nije pitao.

Barišić i Kranjčar

– Da danas nisam čuo kako mi je mjesečna plaća bila nešto više od 100.000 eura, ne bih se toga sjetio, tako da ne mogu ništa precizno reći. A ne znam ni zašto su me na taj način plaćali, kada sam ga pitao, Zoran mi je rekao da je to normalno – odgovorio je bivši nogometaš.

Nije se mogao sjetiti ni je li primio neku novčanu naknadu za raskid ugovora, na što mu je predočen pregled njegova računa u banci na kojemu se na dan 11. siječnja 2007. godine prikazuje uplata od 400.000 eura. Ups, vidi stvarno, 400.000 eura, pardon.

Suđenje se nastavlja. A trajat će mjesecima. Tek je desetak svjedoka ispitano, a neki se, poput Mirka Barišića i Nike Kranjčara, nisu ni odazvali. Zaboravili su.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kao u ‘kumu‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => kao u ‘kumu‘ 2 0 11458 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-15 08:47:19 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-16 13:32:44 [modified_by] => 3226 [publish_up] => 2023-10-16 13:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Na hrvatsko sunce teško se probijaju vijesti sa suđenja u Osijeku. Kao da se i ne događa. A događa se. Itekako [metakey] => zdravko mamić, Dinamo, izvlačenje novca, suđenje, izvlačenje novca iz Dinama [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/15\/18986880.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/15\/25665769.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/15\/24954202.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/15\/1805287.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/15\/25861294.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zdravko Mami\u0107 je jo\u0161 uvijek ispred, a ne iza re\u0161etaka<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Silvio Mari\u0107<\/p>","

Tomislav Butina
\n\u00a0<\/p>","

Daniel \u0160ari\u0107<\/p>","

Jens Nowotny<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_18986880_1920.jpg":"1920x1080","k_18986880_1280.jpg":"1280x1280","k_18986880_1024.jpg":"1024x1024","k_18986880_640.jpg":"640x640","k_18986880_480.jpg":"480x480","k_18986880_340.jpg":"340x340","k_18986880_220.jpg":"220x220","o_18986880_1280.jpg":"1280x853","o_18986880_1024.jpg":"1024x682","o_18986880_640.jpg":"640x426","o_18986880_480.jpg":"480x320","o_18986880_340.jpg":"340x226","o_18986880_220.jpg":"220x146","h_18986880_1280.jpg":"1280x854","h_18986880_1024.jpg":"1024x683","h_18986880_640.jpg":"640x427","h_18986880_480.jpg":"480x320","h_18986880_340.jpg":"340x227","h_18986880_220.jpg":"220x147","pp_18986880_1280.jpg":"1280x1628","pp_18986880_1024.jpg":"1024x1303","pp_18986880_640.jpg":"640x814","pp_18986880_480.jpg":"480x611","pp_18986880_340.jpg":"340x432","pp_18986880_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25665769_1920.jpg":"1920x1080","k_25665769_1280.jpg":"1280x1280","k_25665769_1024.jpg":"1024x1024","k_25665769_640.jpg":"640x640","k_25665769_480.jpg":"480x480","k_25665769_340.jpg":"340x340","k_25665769_220.jpg":"220x220","o_25665769_1280.jpg":"1280x853","o_25665769_1024.jpg":"1024x682","o_25665769_640.jpg":"640x426","o_25665769_480.jpg":"480x320","o_25665769_340.jpg":"340x226","o_25665769_220.jpg":"220x146","h_25665769_1280.jpg":"1280x854","h_25665769_1024.jpg":"1024x683","h_25665769_640.jpg":"640x427","h_25665769_480.jpg":"480x320","h_25665769_340.jpg":"340x227","h_25665769_220.jpg":"220x147","pp_25665769_1280.jpg":"1280x1628","pp_25665769_1024.jpg":"1024x1303","pp_25665769_640.jpg":"640x814","pp_25665769_480.jpg":"480x611","pp_25665769_340.jpg":"340x432","pp_25665769_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24954202_1920.jpg":"1920x1080","k_24954202_1280.jpg":"1280x1280","k_24954202_1024.jpg":"1024x1024","k_24954202_640.jpg":"640x640","k_24954202_480.jpg":"480x480","k_24954202_340.jpg":"340x340","k_24954202_220.jpg":"220x220","o_24954202_1280.jpg":"1280x853","o_24954202_1024.jpg":"1024x682","o_24954202_640.jpg":"640x426","o_24954202_480.jpg":"480x320","o_24954202_340.jpg":"340x226","o_24954202_220.jpg":"220x146","h_24954202_1280.jpg":"1280x854","h_24954202_1024.jpg":"1024x683","h_24954202_640.jpg":"640x427","h_24954202_480.jpg":"480x320","h_24954202_340.jpg":"340x227","h_24954202_220.jpg":"220x147","pp_24954202_1280.jpg":"1280x1628","pp_24954202_1024.jpg":"1024x1303","pp_24954202_640.jpg":"640x814","pp_24954202_480.jpg":"480x611","pp_24954202_340.jpg":"340x432","pp_24954202_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1182x1771","hd_1805287_1920.jpg":"1920x1080","k_1805287_1280.jpg":"1280x1280","k_1805287_1024.jpg":"1024x1024","k_1805287_640.jpg":"640x640","k_1805287_480.jpg":"480x480","k_1805287_340.jpg":"340x340","k_1805287_220.jpg":"220x220","o_1805287_1280.jpg":"1280x1917","o_1805287_1024.jpg":"1024x1534","o_1805287_640.jpg":"640x958","o_1805287_480.jpg":"480x719","o_1805287_340.jpg":"340x509","o_1805287_220.jpg":"220x329","h_1805287_1280.jpg":"1280x854","h_1805287_1024.jpg":"1024x683","h_1805287_640.jpg":"640x427","h_1805287_480.jpg":"480x320","h_1805287_340.jpg":"340x227","h_1805287_220.jpg":"220x147","pp_1805287_1280.jpg":"1280x1628","pp_1805287_1024.jpg":"1024x1303","pp_1805287_640.jpg":"640x814","pp_1805287_480.jpg":"480x611","pp_1805287_340.jpg":"340x432","pp_1805287_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2579","hd_25861294_1920.jpg":"1920x1080","k_25861294_1280.jpg":"1280x1280","k_25861294_1024.jpg":"1024x1024","k_25861294_640.jpg":"640x640","k_25861294_480.jpg":"480x480","k_25861294_340.jpg":"340x340","k_25861294_220.jpg":"220x220","o_25861294_1280.jpg":"1280x1719","o_25861294_1024.jpg":"1024x1375","o_25861294_640.jpg":"640x859","o_25861294_480.jpg":"480x644","o_25861294_340.jpg":"340x456","o_25861294_220.jpg":"220x295","h_25861294_1280.jpg":"1280x854","h_25861294_1024.jpg":"1024x683","h_25861294_640.jpg":"640x427","h_25861294_480.jpg":"480x320","h_25861294_340.jpg":"340x227","h_25861294_220.jpg":"220x147","pp_25861294_1280.jpg":"1280x1628","pp_25861294_1024.jpg":"1024x1303","pp_25861294_640.jpg":"640x814","pp_25861294_480.jpg":"480x611","pp_25861294_340.jpg":"340x432","pp_25861294_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4637411 Threads: 3 Questions: 154939481 Slow queries: 67007 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4596741 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/na-hrvatsko-sunce-tesko-se-probijaju-vijesti-sa-sudenja-u-osijeku-kao-da-se-i-ne-dogada-a-dogada-se-itekako-1330898 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/na-hrvatsko-sunce-tesko-se-probijaju-vijesti-sa-sudenja-u-osijeku-kao-da-se-i-ne-dogada-a-dogada-se-itekako-1330898?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 393233 [name] => zdravko mamic [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravko-mamic [link] => /tag/zdravko-mamic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 270251 [name] => Dinamo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dinamo [link] => /tag/dinamo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 450059 [name] => izvlačenje novca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izvlacenje-novca [link] => /tag/izvlacenje-novca ) [3] => stdClass Object ( [id] => 303077 [name] => suđenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sudenje [link] => /tag/sudenje ) [4] => stdClass Object ( [id] => 620703 [name] => izvlačenje novca iz Dinama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-19 10:18:07 [main_article_id] => 0 [alias] => izvlacenje-novca-iz-dinama [link] => /tag/izvlacenje-novca-iz-dinama ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kao u ‘kumu‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na hrvatsko sunce teško se probijaju vijesti sa suđenja u Osijeku. Kao da se i ne događa. A događa se. Itekako [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Ff04.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/15/18986880.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] =>

Zdravko Mamić je još uvijek ispred, a ne iza rešetaka

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/15/18986880.jpg [title] => Cropix

Zdravko Mamić je još uvijek ispred, a ne iza rešetaka

 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/15/25665769.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix

Silvio Marić

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/15/24954202.jpg [title] => Ranko Šuvar/Cropix

Tomislav Butina
 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/15/1805287.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix

Daniel Šarić

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/15/25861294.jpg [title] => Cropix

Jens Nowotny

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Iz sjene velevažnih nacionalnih sportskih tema, poput nesretnog poraza nogometne reprezentacije, izdajnika Marka Livaje i šačice navijača koji pjevaju ustaške pjesme s jedne strane, te sveopćeg mira u Dinamu i potpunog kaosa u Hajduku s druge, na hrvatsko sunce teško se probijaju vijesti s jednog suđenja u Osijeku.

A na tom suđenju, kao u plitkom potoku, svakakvo se kreketanje čuje. Tko želi čuti, naravno. Jer, mnogi se prave da ne čuju.

---

---

A kad ne čuješ, kao da se i ne događa. A događa se. Itekako se događa. Događa se suđenje zločinačkoj organizaciji koja je iz Dinama izvukla najmanje 19 milijuna eura. Tako barem tvrdi USKOK, koji je optužnicu, detaljan u opisima poput Turgenjeva, sastavio na 700 gusto kucanih stranica. Za one koji nisu vični čitanju, recimo da je prvoga dana suđenja sve ono što se osumnjičenicima stavlja na teret izlagano duže od dva sata.

Od Belizea do Sejšela

Prema optužnici, Zdravko Mamić bio je mozak operacije koji je ostale okrivljenike, a to su redom njegov sin Mario Mamić te Damir Vrbanović, Nikky Arthur Vuksan, Igor Krota i Sandro Stipančić, povezao u zločinačko udruženje koje je novac iz zagrebačkog kluba sisalo preko off-shore tvrtki registriranih u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Svetom Vincentu i Grenadinima, Belizeu, Hong Kongu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Cipru, Gibraltaru, Sejšelima...

Na čelu tih tvrtki, prema USKOK-u, kao vlasnici ili voditelji poslovanja bili su Mario Mamić, Vuksan, Krota i Stipančić, dok je Zdravko Mamić, kao čelni čovjek Dinama, dogovarao sklapanje ugovora između svih tih tvrtki i Dinama, i to od prosinca 2004. pa sve do prosinca 2015. godine.

Ugovori su, stoji nadalje u optužnici, sklapani za usluge posredovanja pri transferima igrača koje uopće nisu obavljene. Novac je, tvrdi USKOK, s računa isplaćivan bez ikakve osnove, a optužnicom su obuhvaćeni transferi desetak igrača Dinama, a među njima i Luke Modrića, Vedrana Ćorluke, Tina Jedvaja, Mihaela Mikića, Dejana Lovrena, Igora Bišćana, Nikole Pokrivača...

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su sav od Dinama uzeti novac dijelili između sebe i koristili ga za svoje potrebe te da su Dinamo neosnovano obvezali i za plaćanje dodatnog iznosa od 7,35 milijuna eura. Uz sve to, Mamića se tereti i da je od 25. rujna 2002. do 8. ožujka 2007. godine, kao član Izvršnog odbora Dinama, a potom kao izvršni dopredsjednik i član Uprave Dinama ovlašten za raspolaganje novčanim sredstvima kluba, s računa u Hypo Alpe Adria Bank u Klagenfurtu podignuo 2,2 milijuna eura, koje je zatim koristio za osobne potrebe.

Ukratko, mafija. Koja je do kosti oglodala hrvatski nogomet o kojemu u javnosti uglavnom slušamo budnice i ditirambe. Jer nema tog lopovluka, logika je ushićenog Hrvata i pripadajuće mu Hrvatice s dočeka na Trgu bana Jelačića, koji može potamniti sjaj medalja što ih "vatreni" osvajaju od Rusije do Katara izazivajući zazubice svima, a ponajprije prvim susjedima, da ih sad ne imenujemo.

Odatle i iznenadna briga što će biti s nama. Odnosno što će biti s reprezentacijom ako se ne plasira na Europsko prvenstvo iduće godine i, još važnije, što će biti s Dinamom ako i po stoti put zaredom ne bude prvak. Doći će u pitanje ne samo Dalićev restoran u Varaždinu, s oltarom i odabranom selekcijom izbornikovih sretnih krunica, nego će u pitanje doći i nacionalni identitet, himna će nam biti obezvrijeđena, a tisućljetni bedemi što Hrvate čuvaju od krivovjernika bit će ozbiljno načeti.

Rukoljub u Međugorju

Ukratko, na kolce s izdajnicima!

Zdravko Mamić, naravno, nije izdajnik. U ovoj priči on je sposoban poslovni čovjek bez kojega će sav hrvatski nogomet, skupa s Dalićevim restoranom, reprezentacijom, Dinamom, identitetom, himnom i tisućljetnim bedemima, otići u materinu. Bez njega nam nema ni dočeka na Trgu bana Josipa Jelačića. Stoga ne čudi što ushićene Hrvate i pripadajuće im Hrvatice zaboli neka stvar za suđenje u Osijeku. I za više od 180 svjedoka, koliko ih je dobilo pozive da objasne kako je teklo ono što USKOK naziva ponajvećom pljačkom u novijoj hrvatskoj povijesti. Uz bok onoj zbog koje je Zdravko Mamić već pravomoćno osuđen i zbog koje je, zajedno s bratom Zoranom, pobjegao u Međugorje, gdje mu na rukoljub, kao papi u Vatikanu, hodočaste brojni hrvatski vjernici.

Ukratko, film. "Kum" 1, 2 i 3 u jednom.

Replika je bezbroj. Jedna, međutim, odskače. "Ne sjećam se", govore jedan za drugim svjedoci. Centriraju vanjskom poput Luke Modrića.

– Ne sjećam se – kaže Daniel Šarić.

– Ne sjećam se – kaže Silvijo Marić.

– Ne sjećam se – kaže Tomislav Butina.

– Ne sjećam se – kaže Jens Nowotny.

Daniel Šarić bio je prvi pozvani svjedok. Za Dinamo je igrao od 1996. do 2000. godine, a potom je karijeru nastavio u Grčkoj. Nije se mogao sjetiti na koji je način s Dinamom dogovorio podjelu novca od njegova transfera u Panathinaikos. Da ga evo tu režeš, nikako nije mogao, baš nije. Previše je godina prošlo, a pare – k vragu i pare – odu kako su i došle.

---

image

Daniel Šarić

Tom Dubravec/ Cropix
---

Odšteta je iznosila 2,5 milijuna ondašnjih maraka, a njezin prvi dio, težak dva milijuna, podijeljen je sukladno ugovoru. Kakav god on bio, tko bi ga se sad sjetio. Ostatak od 500.000 maraka nije dobio pa je, reče igrač, tužio Dinamo.

– Stajalo je to na sudu jedno vrijeme, ništa se nije događalo, onda su me zvali iz Dinama i predložili da spor riješimo mirno – vratilo se iznenada sjećanje Šariću.

Osobna uplata

I riješili su. U ratama. Na pitanje tužitelja je li mu možda još netko, osim Dinama, uplaćivao novac od tog transfera, odgovorio je kako je tek kasnije doznao da mu je jednu ratu uplatio Zdravko Mamić, osobno sa svog računa.

– Ja o tome nemam saznanja, čuo sam to naknadno – pojasnio je na sudu Šarić.

Nema čovjek saznanja odakle mu silna lova na računu. A i zašto bi znao. Njegovo je bilo da igra nogomet. Imao se tko brinuti o lovi.

A Zdravko Mamić o lovi se dokazano dobro brine. Toliko dobro da je Ksenija Špoljarić, računovodstveno-financijska vještakinja, svojim iskazom, kako se hvali obrana, potvrdila da Zdravko Mamić zapravo nije pokrao Dinamo, nego da ga je spasio jer je klub, kao športsko dioničko društvo, na dan otvaranja stečaja 6. svibnja 2002. bio u minusu 350 milijuna kuna. A dobri čovjek Zdravko Mamić davao mu je pozajmice da se ne ugasi. Da mu sveto ime opstane.

Samo Miroslavu Ćiri Blaževiću, liblingu dinastije Tuđman i de facto tadašnjem vlasniku kluba, sa svog je računa Zdravko Mamić prebacio 400.000 eura. Prvo 12. kolovoza 2002. 152.887 eura, nakon nekoliko dana još 100.000 eura te nakon nekoliko mjeseci još 150.000 eura. Ukupno 402.887 eura. Prije dvadeset godina, dakle. U vrijeme čudesne pretvorbe Dinama. O kojoj se i danas šuti. Jer, da se progovori, GNK Dinama ne bi bilo.

– Ovdje se radi o zamjeni teza te ne znam zašto uopće vodimo ovaj postupak. Spis pokazuje nešto sasvim drugo od onoga što tvrdi USKOK. Potraživanje Mamića prema Dinamu bilo je znatno veće nego Dinamovo prema njemu, kada bi se to "prebilo", Dinamo bi Mamiću bio dužan milijune – komentar je odvjetnice Ksenije Vržine na sve te transakcije.

Stoga i ne čudi kolektivna amnezija svih svjedoka. Oni naprosto ne žele nauditi Dinamu. Ni hrvatskome nogometu, jer, rekosmo, bez Dinama nema ni hrvatskoga nogometa. A bez hrvatskoga nogometa nema ni Hrvatske.

Stanislav Tulić, recimo. Nemate vi pojma tko je Stanislav Tulić, nema ni on, kao što nema pojma ni da je tijekom istrage potpisao potvrdu kako je osobno od Zdravka Mamića 2005. godine primio 18 tisuća eura. A i zašto bi imao. Davno je bilo. Uostalom, zar nije važnije što se nekidan u Osijeku naglo sjetio kako mu je taj novac zapravo predao Zvjezdan Cvetković, a da mu ga je, kao nagradu za dovođenje u Dinamo napadača Saška Pandeva, iz Skoplja poslao Vančko Takovski.

Sučenje s lažima

– Možda sam tada krivo rekao – bilo je jedino što je, suočen s vlastitim lažima, na sudu uspio izustiti Tulić.

Tomislav Butina puno je veća faca od Tulića. Golman, kapetan, reprezentativac. Omiljen lik. Tomica. U sudnici se bez problema sjetio velikih dugova prema njemu od strane Dinama. Klub je, veli, tada, a bio je početak milenija, bio u lošoj financijskoj situaciji pa mu je trebalo nekako pomoći. Pristajanjem na ilegalne isplate, na primjer.

---

image

Tomislav Butina
 

Ranko Šuvar/Cropix
---

Keš se Tomici činio sasvim u redu. Pa makar i nešto umanjen. Problem je tek što se Tomica više ne sjeća s kime je iz Dinama dogovorio tu nezakonitu radnju, odnosno isplatu 30.000 eura u gotovini. Ipak, nakon što mu je predočena njegova potpisana potvrda o isplaćenom novcu skrušeno je priznao:

– Ako piše da sam to dobio od Mamića, onda je to tako i bilo.

Novac je u gotovini primio i Mario Čirjak, nogometaš za kojega ni Google nikad nije čuo i kojemu je Zdravko Mamić bio i menadžer, iako ga je igrač, kako reče pred sucima, rijetko viđao. Puno se pak češće s Mamićem i njegovim novcem susretao Silvio Marić, no on je to više-manje sve zaboravio. Uz maksimalan intelektualni napor uspio se tek sjetiti kako je jednom prilikom na ruke dobio 80.000 eura.

---

image

Silvio Marić

Vlado Kos/Cropix
---

Nakon što mu je predočena potvrda iz sudskog spisa u kojoj stoji da je novac dobio od Zdravka Mamića, kao i njegov iskaz iz istrage da je od tog istog Mamića primio 80 tisuća eura, Marić je ostao zatečen te je upregnuo sve možđane da se sjeti, baš se bio potrudio, ali nije išlo:

– Ne kažem da Mamić tada nije bio tamo, ali ne znam, pokušavam, ali ne mogu se točno sjetiti.

Nije se mogao sjetiti ni što je točno stajalo u detaljima aneksa ugovora o profesionalnom igranju s Dinamom, a zaboravio je i kome je išao novac od obeštećenja nakon što je ostvario transfer u inozemstvo. Pokušavao je, pokušavao, ali ništa.

Njemački ‘dril‘

Posebno lukrativan odnos s Dinamom i njegovim čelnicima imao je Jens Nowotny, stoper s popisa njemačkih reprezentativaca, koji je za šest mjeseci boravka na Maksimiru zaradio milijun eura, isplaćenih mu uglavnom u gotovini.

Te 2006. godine Nowotny je, iako ozljedama načeti stoper u poodmakloj igračkoj dobi, imao plaću u rangu ponajboljih svjetskih igrača. Za usporedbu, prosječna plaća u Premiershipu, prvom razredu engleskog nogometa, najgledanijoj i najplaćenijoj ligi svijeta, tada je iznosila 850.000 eura.

Na osječkom sudu Nowotny se većine "detalja" iz toga doba nije sjetio, dapače, prvo je tvrdio da ništa u gotovini nije primao, no na koncu je, sjetivši se da je on ipak Nijemac i kako u Njemačkoj završavaju krivokletnici, potvrdio sve što je USKOK pred njega istresao i što je on sam istražiteljima bio potpisao.

– Ne mogu se sjetiti, ali vjerojatno je tako kako ste pročitali. Ne mogu se sjetiti koliko sam puta dobio novac u gotovini, ali taj iznos bi trebao odgovarati ugovorenom iznosu – priznao je najednom Nowotny.

---

image

Jens Nowotny

Cropix
---

I dodao kako je jednom mjesečno od Zorana Mamića na ruke primao 100.000 eura. Je li bilo "rikverca", nitko ga nije pitao.

Barišić i Kranjčar

– Da danas nisam čuo kako mi je mjesečna plaća bila nešto više od 100.000 eura, ne bih se toga sjetio, tako da ne mogu ništa precizno reći. A ne znam ni zašto su me na taj način plaćali, kada sam ga pitao, Zoran mi je rekao da je to normalno – odgovorio je bivši nogometaš.

Nije se mogao sjetiti ni je li primio neku novčanu naknadu za raskid ugovora, na što mu je predočen pregled njegova računa u banci na kojemu se na dan 11. siječnja 2007. godine prikazuje uplata od 400.000 eura. Ups, vidi stvarno, 400.000 eura, pardon.

Suđenje se nastavlja. A trajat će mjesecima. Tek je desetak svjedoka ispitano, a neki se, poput Mirka Barišića i Nike Kranjčara, nisu ni odazvali. Zaboravili su.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Vlado Kos/Cropix Ranko Šuvar/Cropix Tom Dubravec/ Cropix Cropix
Cropix

Zdravko Mamić je još uvijek ispred, a ne iza rešetaka

 

Vlado Kos/Cropix

Silvio Marić

Ranko Šuvar/Cropix

Tomislav Butina
 

Tom Dubravec/ Cropix

Daniel Šarić

Cropix

Jens Nowotny

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/na-hrvatsko-sunce-tesko-se-probijaju-vijesti-sa-sudenja-u-osijeku-kao-da-se-i-ne-dogada-a-dogada-se-itekako-1330898 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8a6e144da7f28f79b0daa4f0fb204395e06dc3f2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+hrvatsko+sunce+te%C5%A1ko+se+probijaju+vijesti+sa+su%C4%91enja+u+Osijeku.+Kao+da+se+i+ne+doga%C4%91a.+A+doga%C4%91a+se.+Itekako&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fna-hrvatsko-sunce-tesko-se-probijaju-vijesti-sa-sudenja-u-osijeku-kao-da-se-i-ne-dogada-a-dogada-se-itekako-1330898 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fna-hrvatsko-sunce-tesko-se-probijaju-vijesti-sa-sudenja-u-osijeku-kao-da-se-i-ne-dogada-a-dogada-se-itekako-1330898 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kao u ‘kumu‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikakao u ‘kumu‘

Na hrvatsko sunce teško se probijaju vijesti sa suđenja u Osijeku. Kao da se i ne događa. A događa se. Itekako

16. listopada 2023. - 15:29

Iz sjene velevažnih nacionalnih sportskih tema, poput nesretnog poraza nogometne reprezentacije, izdajnika Marka Livaje i šačice navijača koji pjevaju ustaške pjesme s jedne strane, te sveopćeg mira u Dinamu i potpunog kaosa u Hajduku s druge, na hrvatsko sunce teško se probijaju vijesti s jednog suđenja u Osijeku.

A na tom suđenju, kao u plitkom potoku, svakakvo se kreketanje čuje. Tko želi čuti, naravno. Jer, mnogi se prave da ne čuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 20:38