StoryEditorOCM
Crna kronikaMINISTAR ‘PRENAGLIO‘

Muškarac kojeg je splitska policija privela kao mogućeg silovatelja pušten na slobodu. Nije bilo dokaza

Piše Vladimir Urukalo
19. lipnja 2024. - 12:11

Muškarac iz Splita za kojeg je šira javnost, nakon izjave ministra hrvatske policije Davora Božinovića, jednoglasno "proglasila" i "osudila" kao silovatelja 18-godišnje djevojke koja je napastovana prošle subote dvadesetak minuta prije tri sata ujutro u Benkovačkoj ulici na Kmanu, pušten je na slobodu u utorak navečer bez ikakve kaznene prijave!

Djevojku je napadač prvo udario šipkom slomivši joj zapešće na ruci i ozlijedivši je po glavi, a onda ju je prisilio na radnju izjednačenu sa spolnim odnošajem. Čim su dobili dojavu o ovom strašnom događaju, splitski su policajci "upregli" sve moguće snage da manijaka što prije otkriju i uhite, a objavom snimke nadzorne kamere u ponedjeljak navečer zatražili su i pomoć građana u prepoznavanju mogućeg napadača.

Božinović, koji je izjavu dao u talijanskoj Goriziji gdje je sudjelovao na trilateralnom sastanku s kolegama iz Italije i Slovenije, bio je vrlo oprezan kazavši da je "osoba koja se dovodi u svezu s događaje privedena", no ipak je javnost tu njegovu izjavu, kao što je bilo i za očekivati, protumačila kao gotov čin i uhićenje manijaka koji je svojim činom nad mladom žrtvom zgrozio javnost.

Višesatna obrada

- Što se tiče događaja u Splitu koji nas je s pravom zgrozio, policija je obavila kriminalističko istraživanje i koristila je sve alate koji joj stoje na raspolaganju. Ono što vam mogu reći je da osoba koja se dovodi u vezu sa tim događajem je privedena u splitskoj policiji. Naravno da se ta snimka koristila ako netko od građana može pomoći, međutim ovaj slučaj je policija odradila koristeći svoje operativne metode. Dakle, ta snimka u ovom konkretnom slučaju nije bila od pomoći, ali jest policijski rad koji je, evo, doveo do, nazvao bih to brzog otkrića osobe koja se može dovesti u vezu s tim - kazao je Božinović odgovarajući na novinarsko pitanje.

No, kako nam je potvrđeno neizravno iz više izvora, 28-godišnji muškarac koji je uhićen to jutro na Kmanu je nakon višesatne kriminalističke obrade u zgradi splitsko PU pušten je na slobodu jer nema nikakvih dokaza koji bi, barem za sad, ukazivali na to da je on počinitelj ovog gnjusnog zločina.

Naime, u pretrazi stana u kojem živi nisu nađeni nikakvi predmeti koji bi ga povezivali sa zločinom,  a na njemu nisu nađeni nikakvi tragovi niti ozljede (a morale su biti jer mu je žrtva neke ozljede i nanijela) koje bi policajcima ukazivale na to da je on počinitelj. Nadalje, žrtva ga pred istražiteljima nije prepoznala kao napadača, a privedeni je pružio i alibi kazavši da je u to vrijeme bio s prijateljem u stanu što je, očito, i potvrđeno kao točno. S obzirom na to da su splitski policajci vrlo temeljiti, posebice u ovako delikatnim situacijama, nema nikakve sumnje da bi muškarac, da postoji "iti zrno dokaza" protiv njega već uz kaznu prijavu bio "na boravku" u ćeliji kod pritvorskog nadzornika čekajući ispitivanje na Županijskom državnom odvjetništvu i izvjesni boravak u istražnom zatvoru na Bilicama.

Naravno, još se čekaju rezultati vještačenja izuzetih tragova s njegove odjeće i tijela da se vidi ima li ikakve veze sa žrtvom, no sama činjenica da je izašao na slobodu ukazuje na to da se ministar policije malo "istrčao" s izjavom. 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 10:37