StoryEditorOCM
Crna kronikanalazi se u pritvoru

Manijak koji je namjerno gazio bicikliste kaže da mu je žao; Poznanici: ‘On nije nacionalist nego pijana seoska budala!‘

Piše Mario Pušić/JL
1. srpnja 2024. - 18:22

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je danas u ranim jutarnjim satima ispitalo 44-godišnjeg muškarca kojega je policija kazneno prijavila zbog osnovane sumnje na počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, predloživši protiv njega istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, piše Jutarnji list.

Sutkinja istrage Županijskog suda u Karlovcu Elma Kaleb Mamić je prihvatila taj prijedlog te osumnjičeniku odredila 30-dnevni istražni zatvor nakon ispitivanja koje je provela u popodnevnim satima. Potvrdila nam je da je osumnjičenik na ispitivanje došao bez odvjetnika, te će mu on biti dodijeljen po službenoj dužnosti.

- Mogu potvrditi da je aktivno iznosio obranu, kao i da je izrazio žaljenje - rekla nam je sutkinja Elma Kaleb Mamić, dodajući da zbog tajnosti istrage ne može ulaziti u detalje obrane.

image
Robert Fajt/Cropix

Jutarnji list doznaje da se radi o Miroljubu K. (44) iz okolice Karlovca, koji inače povremeno radi u Austriji. Zajednički poznanici nam govore kako Miroljub nije nacionalist, ali da je kad se napije jednostavno - pijana seoska budala.

Podsjetimo, terete ga da je u subotu oko 14 sati divljom vožnjom namjerno krenuo prema terasi ugostiteljskog objekta u Vojniću na kojoj su odmarali biciklisti te je tom prilikom udario i teško ozlijedio biciklistkinju Kristinu Cerin. Ona je helikopterom prebačena u KBC Dubravu gdje je ustanovljena fraktura bedrene kosti.

- Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 44-godišnjak 29. lipnja 2024., na parkiralištu ugostiteljskog objekta na području općine Vojnić, pod utjecajem alkohola (2,76 g/kg alkohola u organizmu) osobnim vozilom krenuo vožnjom unatrag po parkiralištu i prednjim dijelom vozila udario u drvenu konstrukciju terase ugostiteljskog objekta na kojoj je bilo više osoba. Osnovano se sumnja da se vožnjom unatrag udaljio od terase, a zatim je vožnjom naprijed prednjim dijelom vozila udario u drvenu konstrukciju terase pri čemu je jedna osoba zadobila tešku tjelesnu ozljedu (prijelom bedrene kosti) nakon čega je vozilom udario u parkirane bicikle i vukao ih po parkiralištu te se potom vozilom udaljio s mjesta događaja - opisali su tijek događaja u ODO-u Karlovac.

image
Robert Fajt/Cropix

Biciklijadu su organizirali veterani karlovačke 110 brigade slaveći obljetnicu postrojbe, a pridružili su im se i rekreativci iz udruge "Pedala laganini". Na okrijepi u kafiću u Vojniću ih je bilo oko 30. Karlovački veterani odmah istoga dana su izašli s vrlo oštrim priopćenjem u kojemu su zaključili da je napad bio motiviran nacionalnom netrpeljivošću prema Hrvatima.

Predsjednik udruge Srđan Fot nam je rekao da je prije i poslije napada napadač prijetio da će pobiti Hrvate. To je temeljio na iskazu samo jednog svjedoka, kolege branitelja Roberta Mikana, koja je u izjavi za Jutarnji list da je samo čuo gunđanje u prolazu "kockice, Hrvati, ustaše". Ni ozlijeđena žena, ni predsjednik udruge Pedala laganini nisu čuli nešto što bi se moglo protumačiti prijetnjom, štoviše, od njega nisu čuli ni riječi. Navodno je bio ljut jer su ga pijanog izbacili iz kafića i prije dolaska biciklista, pa je na ovaj način odlučio iskazati svoj gnjev.

image
Robert Fajt/Cropix

Ni u policijskoj prijavi ne navodi se da je počinio zločin iz mržnje, no vidjet ćemo kakve će rezultate dalje dati istraga jer "ovo državno odvjetništvo će u okviru svoje nadležnosti poduzeti tijekom daljnjeg postupka zakonom predviđene radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti događaja".

Ako bude pravomoćno osuđen za ovaj svoj suludi čin, prijeti mu zatvorska kazna u trajanju od jedne do 10 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 18:25