StoryEditorOCM
Crna kronikasusjedi reagirali

Donijeli ljestve pa provalili u stan Ukrajinaca u elitnom dijelu Zagreba: Jedan je provalnik uhvaćen, sve je snimljeno

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
9. lipnja 2024. - 15:08

"Bilo je vruće tu noć i imao sam otvorene sve prozore i balkonska vrata. Oko 3.30 sati probudila me buka koja je dopirala sa stražnje strane zgrade. Bio je to zvuk struganja metala o metal. Izašao sam na balkon i vidio na ogradi balkona prislonjene aluminijske ljestve i siluetu jedne osobe dok je druga osoba držala lojtre. Povikao sam i odgurnuo ljestve od balkona. One su pale a s njima i čovjek na ljestvama koji se potom ustao i pobjegao za onim drugim prema šumi preskočivši ogradu dvorišta. Nazvana je policija koja je po dolasku pronašla u dvorištu tri dizajnerske skupocjene ženske torbice (smeđu i crnu Louis Vuitton od 5000 eura i crnu Gucci od 800 eura, op. a.) i rasklopive ljestve pa sam nakon toga nazvao stanare, inače ukrajinske državljane, kod kojih je bila provala", prisjetio se žitelj zagrebačkog Jelenovca zahvaljujući kojemu je jedan počinitelj ubrzo i uhićen, piše Jutarnji list.

Stan u koji je provaljeno nalazi se sa stražnje strane, a ljestve su provalniku omogućile da savlada šest metara visine do balkona stana na prvom katu i preko kojeg je potom ušao, demontirao rolete s balkonskih vrata koja je zatim obio. U tom stanu živi bračni par iz Ukrajine koji je u Lijepu našu došao nedugo nakon početka rata u njihovoj zemlji, a u vrijeme provale bio je na odmoru u Moldaviji.

Cijelu noćnu akciju snimio je i videonadzor na kojem se, među ostalim, vidi Renault Megane zagrebačkih oznaka iz čijeg prtljažnika vire ljestve i koji nekoliko puta prolazi ulicom gore-dolje u večernjim satima, a vraća se u izvidnicu i sedam sati poslije. Vrlo brzo je detektiran vlasnik tog vozila te se kroz istraživanje otkrilo da se vozilom koristio njegov sin, 34-godišnji trgovac Tomislav Ć.

No, to nije jedina snimka tog auta tog dana u gradu. Snimljen je i na parkiralištu zagrebačkog Bauhausa kako ulazi u drive-in dio trgovine. Zaustavlja se kraj police s ljestvama. Iz vozila izlazi Tomislav Ć. i uzima ljestve te s prijateljem S. P. N. otvara prtljažnik auta i u njega stavlja višenamjenske ljestve koje su potom platili 451 euro u gotovini.

Tu večer bili su i na benzinskoj crpki INA Maksimir sjever te su kupili dva Simpa Ina loyalty start paketa za mobitele koji su ukupno bili aktivni sedam sati tu noć i uhvatio ih je repetitor 780 metara zračne udaljenosti od stana iz kojeg su ukrali torbice.

image
Goran Mehkek/Cropix

Tomislav Ć. u ovom slučaju odbacuje svaki vid krivnje te je istražiteljima naveo da je s prijateljem S. P. N. išao u Bauhaus na njegovu zamolbu da kupi ljestve te da mu je posudio očev Renault jer ga je zamolio. Također je i kupovinu SIM kartica svalio na prijatelja, piše Jutarnji list.

- Rekao mi je da mu te kartice trebaju za građevinske radnike koji dolaze iz Bosne, pa im je jeftinije kupiti hrvatske brojeve. Auto mi je S. P. N. vratio nakon nekoliko dana, a s obzirom na to da živim blizu kuće gdje je provaljeno, normalno je i da tim dijelom prolazim kad idem prema gradu - pokušao je opravdati teret kaznene prijave Tomislav Ć. zbog koje tužiteljstvo traži za njega 18 mjeseci zatvora.

Osumnjičeni je, inače, stari policijski znanac, dosad dvaput osuđivan zbog nedozvoljene trgovine te za kaznena djela u sastavu zločinačkog udruženja. Ni prekršajna evidencija mu nije čista jer je devet puta kršio Zakon o sigurnosti na cestama i onaj o prekršajima protiv javnog reda i mira.

A i prijatelj na kojeg je pokušao svaliti svu krivnju provale i krađe torbica dobro je poznat policiji. Osim što je, krajem prošle godine, optužen da je u Hrvatsku iz Bosne godinu prije pješice prokrijumčario više od tri kilograma marihuane, ime S. P. N. našlo se i na popisu navijača koji su lani sudjelovali u sramotnim neredima u Grčkoj, kad je ubijen navijač AEK.

Inače, pokradena Ukrajinka policiji je prijavila krađu ukupno osam torbica, raznih dimenzija i boja, s kopčama i bez od kojih su tri bile Louis Vuitton, dvije Gucci te po jedna Dolce&Gabbana, Prada i Marc Jacobs. Ukupna je šteta 7900 eura, ali kako su u dvorištu nakon provale pronađene tri, ukrajinski par navodi da su oštećeni za još 2400 eura.

Dok su bili na putu, susjed im je poslao video ljestava i naveo da su bili meta provale. Ostali su šokirani i odmah se vratili u Zagreb pa je u stanu napravljen očevid te izuzeti svi tragovi koje je u njihovu domu ostavio nezvani gost, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 19:21