StoryEditorOCM
Crna kronikadolijalo ih 219

Bračni par vezivao i podvodio vlastitu djecu, čak šestero njih! Uhićeni su u akciji u kojoj je sudjelovao i hrvatski MUP

Piše vijesti sd
25. lipnja 2024. - 15:42

Međunarodna akcija kodnog imena Global Chain, koju su koordinirali Europol, Interpol i Frontex, a u njoj je sudjelovala i hrvatska policija, razotkrila je cijeli lanac osoba koje se sumnjiče za trgovinu ljudima. Uhićeno je 219 osoba, a identificirane su ukupno 1374 žrtve, uključujući i 153 djece. Združene policijske snage ciljale su kriminalne skupine koje djecu i odrasle iskorištavaju kao seksualno roblje, ali i kriminalne skupine koje druge ljude prisiljavaju da čine kaznena djela, te da prosjače - prenosi Večernji list.

U Mađarskoj je otkrivan jedan najgnjusnijih slučajeva. Tamo je uhićen bračni par koji je svojih šestero djece podvodio kao seksualne roblje i tjerao ih da prosjače na ulicama njihovog mjesta.

Djeca su bila psihički, mentalno i fizički zlostavljana, a vlastiti otac ih je tukao rukama, remenom i štapom. Kada su nađena, djeca su bila zapostavljena, pothranjena i u teškom zdravstvenom stanju. Roditelji iz pakla su ih vezali u sobama, a zatim bi ih nudili drugim osobama iz sela da ih seksualno iskorištavaju.

Djeca su izuzeta iz obitelji, predana su udomiteljima, a cijeli psihološko-medicinski tim brine se oko njihovog fizičkog i psihičkog zdravlja, kako bi se oporavili od strahota koje su preživjeli. 

Europol je priopćio da je ova policijska akcija bila dugo planirana, a da bi uspjela bio je potreban multidisciplinarni pristup te zajedničko djelovanje policija te Europola, Interpola i Frontexa u više država, pa čak i na više kontinenata. Cilj cijele akcije bio je da se identificiraju i razotkriju najopasnije kriminalne skupine koje se bave ovom vrstom kriminala u Europi. Na meti istražitelja su stoga bile dobro organizirane mafijaške organizacije, ali i kriminalne skupine koje su organizirane  po obiteljsko-etničkom principu, prenosi Večernji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 15:43