StoryEditorOCM
Biznispovrat kamata?

Znate li koja je razlika između dopuštenog i prešutnog minusa i mogu li građani tužiti banke? Aleksić: Svatko bi za sebe trebao provjeriti ima li temelja za tužbu

Piše Sanja Stapić
4. kolovoza 2021. - 14:33
Prekoračenja po tekućim računima teška su 6,27 milijardi kuna pa  samo jedan postotni bod kamate na tu masu čini gotovo 63 milijuna kunaTom Dubravec/Cropix

Prošlog petka Hrvatska narodna banka zatražila je od banaka da za prešutna prekoračenja po tekućim računima uvedu pravila koja vrijede za dopuštena, ustvrdivši da više od 95 posto svih prekoračenja čine prešutna.

A ona su u prosjeku 30 posto skuplja od dopuštenih i nerijetko iznose do 300 posto prosječnih mjesečnih primanja. Nakon toga mnogi su se od onih koji su u minusima počeli pitati imaju li pravo na povrat preplaćenih kamata.

Prema podacima središnje banke, u Hrvatskoj je u minusu gotovo milijun građana, a prekoračenja po tekućim računima teška su 6,27 milijardi kuna, pa je jasno da, primjerice, samo jedan postotni bod kamate na tu masu čini lijep iznos od gotovo 63 milijuna kuna.

Nije to sve isto...

Prije nego što se uhvatimo problema novca i preplate kamata, ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 14:22