StoryEditorOCM
BiznisIT KONFERENCIJA

Vrhunski IT kadar čini nas konkurentnima u svijetu, ali moramo paziti s cijenama

Piše PSD
28. studenog 2023. - 10:00

PANELISTI KONFERENCIJE

Damir Brčić, voditelj ‘Digitalne Dalmacije‘ i pročelnik Upravnog odjela za informacijsku tehnologiju i zajedničke poslove SDŽ

Dean Marušić, voditelj lokacije Ericsson Nikola Tesla u Splitu

Stjepan Radman Livaja, regionalni voditelj prodaje A1

Goran Leutar, CEO tvrtke NAIS

Od genijalnih pojedinaca koje vrbuju velike i moćne tvrtke, preko startupa spremnih "disruptati" svjetska tržišta, rapidno rastućih digitalnih agencija do uspješnih produktnih firmi s milijunskim investicijama. Dalmatinski IT ima sve. Uključujući i programe poput "Digitalne Dalmacije", čija je uloga njegovanje ljudi odmalena kako bi bili što spremniji stvoriti ovo što smo na početku teksta naveli.

Prst na digitalnom pulsu Dalmacije imaju upravo ovaj projekt Splitsko-dalmatinske županije i njegov voditelj, ujedno i pročelnik Upravnog odjela za informacijsku tehnologiju i zajedničke poslove SDŽ Damir Brčić, koji nam je pojasnio kako diše domaća IT scena.

image

Damir Brčić

Sasa Buric/Cropix

- Prema strukturi našeg dalmatinskog IT-ja, proporcionalna je povezanost sa svjetskim trendovima. Pretežit broj malih dalmatinskih IT tvrtki su digitalne agencije ili poslovnice većih svjetskih kompanija i poslovni trendovi kod njih su, logično, jako povezani s općim poslovnim IT trendovima; kada je tržište u usponu, obilje je poslova, dobro se posluje i prilično se agilno zapošljavaju novi zaposlenici.

Poremećaj na tržištu

Kada se dogodi poremećaj na tržištu, odnosno recesija kao sada, dotok novih poslova je sporiji, jer i naručitelji postaju oprezniji. Vaga se budžet, pazi se na troškove i generalno nema većih zapošljavanja. O otpuštanjima u velikim svjetskim korporacijama govorilo se već prošle godine, ali taj trend koji se kod nas uglavnom osjetio kao zastoj novih zapošljavanja uvijek je s nekakvim zakašnjenjem od godinu dana.

Uglavnom, najveći efekt pokazao se kod zastoja zapošljavanja mladih programera - tzv. junior developera, dok su iskusni programeri, tzv. seniori, i dalje traženi - kazao je Brčić, koji će danas u 11 sati, u hotelu "Briig", sudjelovati na konferenciji "Hrvatski IT: Što nas čeka sutra?" koju organizira Slobodna Dalmacija.

Osvrnuo se i na to koliko pratimo korak sa svjetskim tehnološkim "novitadama". Negdje smo dobri, no u nekim poljima ipak zaostajemo. A to je zapravo sjajan prostor za napredak.

Što se tiče tehnoloških trendova, tu je dalmatinski IT prilično u trendu kad se radi o samim frontend i backend tehnologijama za izradu aplikacija, međutim, mi u "Digitalnoj Dalmaciji" uočavamo problem s adopcijom tehnologija AI (umjetne inteligencije), pa i blockchain tehnologija u izgradnji vlastitih rješenja.

Također, Split ne prati dinamiku razvoja rješenja za cybersecurity, odnosno kibernetičku sigurnost s obzirom na to kolika je potražnja i kakav je trend svugdje u svijetu. S te strane određenim edukacijama, radionicama i pokretanjem meetup grupa za navedena područja pokušavamo pogurati stvari u Splitu i Dalmaciji na bolje.

Goran Leutar (COE tvrtke NAIS) smatra kako možemo ponuditi uistinu visoku kvalitetu kadra.

Naši IT-jevci prepoznati su u svijetu. Ne mislim samo na Europu, nego i na Sjevernu Ameriku i druge dijelove svijeta. To se vidi i po tome što u Hrvatskoj ima jako velik broj agencija koje rade isključivo za strano tržište.

image

Goran Leutar

Jakov Prkic/Cropix

Prednost za europske klijente

Osobno sam imao priliku razgovarati s nekoliko takvih klijenata, gdje su na pitanje zašto su odabrali Hrvatsku odgovorili da su zadovoljni kvalitetom usluga koje dobivaju te cijenom koju za to plaćaju. Isti ti klijenti su prije radili s firmama izvan Europe, ali nisu bili zadovoljni zbog drugačijeg "mindseta", odnosno načina razmišljanja kod tih programera pa je bilo mukotrpno dogovarati razvoj proizvoda.

Još jedna prednost za europske klijente je ta što smo u istoj vremenskoj zoni kao i oni pa nema kasnonoćnih sastanaka, kaže Leutar te dodaje kako je domaći kadar itekako kvalitetan.

Hrvatski IT-jevci su po mom mišljenju vrhunski programeri, vrhunski kreatori novih proizvoda te jako inovativni, što se vidi i po broju uspješnih IT tvrtki koje su nastale u Hrvatskoj, a koje su poslije kupili strani fondovi i tvrtke. No, treba biti oprezan s cijenama jer se zbog velikog interesa podigla cijena na lokalnoj IT sceni, počevši od plaća developera do cijena koje sada tvrtke nude klijentima kako bi kompenzirale povećanje troškova. Time riskiramo da te strane tvrtke počnu tražiti iste ili slične usluge u regiji, primjerice u Srbiji ili Rumunjskoj, za niže cijene – zaključio je Leutar.

Treba biti oprezan s cijenama jer se zbog velikog interesa podigla cijena na lokalnoj IT sceni, počevši od plaća developera do cijena koje sada tvrtke nude klijentima kako bi kompenzirale povećanje troškova. Time riskiramo da te strane tvrtke počnu tražiti iste ili slične usluge u regiji, primjerice u Srbiji ili Rumunjskoj, za niže cijene – Goran Leutar, CEO, NAIS

Kada je tržište u usponu, obilje je poslova, dobro se posluje i prilično se agilno zapošljavaju novi zaposlenici. Kada se dogodi poremećaj na tržištu, odnosno recesija kao sada, dotok novih poslova je sporiji jer i naručitelji postaju oprezniji. Vaga se budžet, pazi se na troškove i generalno nema većih zapošljavanja – Damir Brčić, voditelj ‘Digitalne Dalmacije‘

INTERES ZA EDUKACIJU

Digitaliziranje regije

Od radionica, preko tečajeva do edukacija… ‘Digitalna Dalmacija‘ nudi sve s ciljem, kao što ime kaže, digitaliziranja regije, odnosno ljudi. Interesa za to itekako ima, i mladi se educiraju, a oni ‘iskusniji‘ žele biti ukorak s vremenom.

To dosta ovisi o dobi. Najveći je interes kod polaznika u osnovnoj školi i donekle u srednjoj školi, dok je interes studentske populacije, pa i onih starije dobi, konstantno velik, pa i u porastu. Na interes polaznika utječu dosta promjene oko statusa informatike u obveznom školskom programu, ali mi to onda kompenziramo novim programima poput cybersecurity i AI, odnosno atraktivnošću i kvalitetom naših tečajeva. Uglavnom krećemo s oko 400 polaznika EDIT CodeSchool. Interes za tečaj Junior Developer izuzetno je velik zbog atraktivnosti programa jer se uče tehnologije s kojima se zaista brzo može i zaposliti, a imamo također i povećanje interesa osoba treće životne dobi, tako da i za njih uskoro pripremamo odgovarajući program - kazao je Damir Brčić, voditelj ‘Digitalne Dalmacije‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 01:43