StoryEditor
Bizniszahtjev ministarstvu

SVT: Za turizam nužne potpore za očuvanje radnih mjesta do travnja 2021. kako bismo zadržali radnike i spremni dočekali iduću sezonu

26. studenog 2020. - 13:46
Eduard AndrićAnte Čizmic/Cropix

Socijalno vijeće za turizam (SVT) smatra nužnim nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta u turizmu od siječnja do travnja iduće godine, koje se trebaju definirati do sredine prosinca.

SVT je te zahtjeve u četvrtak poslao Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Socijalno vijeće za turizam čine predstavnici sindikata i hotelsko-turističkih tvrtki okupljenih u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Zajednički stav o nužnosti nastavka potpora za očuvanje radnih mjesta u turizam do travnja iduće godine usvojili su na sjednici u srijedu, kaže se u priopćenju Vijeća.

Njegov predsjednik Eduard Andrić, ujedno i predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH), kaže da je nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta nužan te da pojedinosti treba definirati najkasnije do sredine prosinca.

U pismu ministru rada i mirovinskog sustava, on uz ostalo navodi da se do sada dokazalo koliko su vladine mjere i potpore važne za ublažavanje posljedica koronakrize te posebno za očuvanje radnih mjesta u turizmu.

Ističe pritom i da je vlada pravovremenim uvođenjem mjera za očuvanje radnih mjesta tijekom ove godine gospodarstvu pružila pomoć za očuvanje radnih mjesta, ali i da to treba nastaviti, jer će se negativan utjecaj koronakrize na poslovanje nastaviti i u idućoj godini s različitim utjecajem na pojedine djelatnosti.

"Za turizam smo kroz svu dosadašnju komunikaciju isticali da je za očuvanje zaposlenosti i zadržavanje radnika i kako bi spremni dočekali iduću turističku godinu izrazito važna dugoročna primjena mjera i planiranje nastavka potpora za očuvanje radnih mjesta do proljeća. 

Stoga Socijalno vijeće u turizmu i naše članice pozdravljaju najavu Vlade da će se mjere za očuvanje radnih mjesta nastaviti i u 2021. te da su za to planirana proračunska sredstva i predviđeni izvori financiranja iz EU fondova", naglašava Andrić.

S te strane, Vijeće i predlaže da se za očuvanje radnih mjesta u turizmu i iza Nove godine potpore nastave prema istim uvjetima kao do sada, i da se to definira najkasnije do sredine prosinca ove godine, kako bi se osigurala stabilnost radnih mjesta i zaposlenost na prijelazu u novu godinu te mogle planirati financije/likvidnost poslovanja.

"Time bi se spriječilo otkazivanje ugovora i neće se u opasnost dovesti razmišljanja u smjeru otpuštanja koja bi dodatno mogla doći do izražaja zbog novih epidemioloških mjera i zatvaranja ugostiteljskih objekata", upozorava Andrić, zaključujući da će jako važno za turističku 2021. biti i nastavak potpora za radna mjesta u turizmu i do 1. svibnja 2021., ako se situacija sa pandemijom ne poboljša odnosno turistički promet ne pokrene u većem obimu.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. siječanj 2021 01:14