StoryEditorOCM
Biznispametna investicija

Splitski stručnjaci složni: ‘Isplati se!‘ Otkrili su nam kako spasiti kućni budžet, smanjiti troškove struje i uštedjeti

Piše Anamaria Mikulić
11. listopada 2023. - 11:26

I ove godine uživamo u toplom babljem ljetu, koje nas je počastilo ugodnim temperaturama i obiljem sunca. Vrijeme je kao izmišljeno i većina bi potpisala da ovako ostane tijekom cijele godine. Htjeli mi to ili ne, uskoro nam stižu hladnije temperature pod ruku s vrtoglavim računima za struju. Nikome se ni mili trošiti pola plaće na eklektičnu energiju pa se snalazimo na različite načine.

Nerijetko se zimi osjećamo kao da živimo na sjevernom polu. Ako vam je dosta smrzavanja kad napustite jedinu prostoriju koju grijete i ne želite više ljeti spavati na balkonu jer je u sobi nepodnošljivo vruće, mi imao rješenje na vas. Zauvijek ćete stati na kraj rigoroznim mjerama štednje energije, zahvaljujući rješenju koje se nalazi točno iznad vas. To je sunce koje nas u prosjeku obasjava 2700 sati godišnje. 

Tajnu kako svaku zraku sunca pretvoriti u uštedu znaju u tvrtki Inovapro d.o.o., koja se može pohvaliti dugogodišnjim iskustvom u projektiranju i izgradnji fotonaponskih elektrana. Aktivno djeluju na području cijele Hrvatske, s uredima u Splitu i Zagrebu, te su u proteklih nekoliko godina stvorili i revidirali preko 1000 malih i velikih energetskih projekata. Njihov tim stručnjaka predan je stvaranju održivih energetskih rješenja i spreman vam je pomoći da si osigurate energetsku neovisnost. 

- Budućnost je na krovu - poručuje Ante Čikotić, direktor tvrtke Inovapro d.o.o. Put do energetske neovisnosti nikada nije bio pristupačniji. Trenutno na ugradnju fotonaponskih elektrana građani ne plaćaju PDV, a tu su i poticaji i subvencije za prelazak na obnovljive izvore energije. Kada u obzir uzmete i dugoročne uštede koje ćete ostvariti, zaključaj je samo jedan - isplati se!

image
Nikola Vilić/Cropix

KAD ĆE SE MOJA INVESTICIJA ISPLATITI?

- Bez solara imate skupu i jeftinu tarifu, a s njima jeftinu i besplatnu - objašnjava diplomirani inženjer elektrotehnike Ivica Buljubašić iz Inovapro d.o.o. Sigurno ima mnogih koji ne znaju da kupci kategorije kućanstvo, čija ukupna šestomjesečna potrošnja električne energije prijeđe 3.000 kWh, svaki dodatni kilovatsat iznad tog praga plaćaju 50 posto više. Prosječni potrošač gotovo da i ne može ostati unutar navedenog praga potrošnje, međutim vlasnik solarne elektrane se istome neće ni približiti! Zahvaljujući samoopskrbi i nižim troškovima energije, prosječno vrijeme povrata investicije je samo 4 godine i to bez subvencija!

Postavljanje fotonaponske elektrane predstavlja energetsko rješenje za cjelogodišnje razdoblje. Kada uzmemo u obzir da je proizvodnja elektrane u ljetnim mjesecima oko tri puta veća nego u zimskim, nije realno očekivati da će izgradnja elektrane izbrisati sve troškove grijanja, ali će značajno doprinijeti smanjenju troškova.

Iznosi subvencija razlikuju se ovisno o vrsti natječaja te ovisno o tome gdje će se elektrana nalaziti, a najčešće iznose od 40 posto do 80 posto od ukupnog iznosa investicije. Odlična stvar je što će sufinanciranje izgradnje solarne elektrane dodatno ubrzati povrat investicije i osigurati vam još veće uštede. 

SVE NA JEDNOM MJESTU 

Još uvijek nismo gotovi s benefitima! Ako vas je strah da će vam papirologija potrebna za izgradnju elektrane zagorčati život, Inovapro je tu za vas. Stručni tim vodit će cijeli projekt; od početne ideje, preko projektiranja i financiranja pa do same realizacije.

S obzirom da se poslovi ne dijele i cijeli proces vodi jedna tvrtka, čekanje je minimalno. Iznenaditi će vas i da sama montaža elektrane na obiteljsku kuću u prosjeku traje samo jedan dan. Jednom riječju - ključ u ruke za korištenje sunčeve energije na vašem krovu, a spas za vaš kućni budžet.

Vrijedna ekipa iz Inovapro informirat će vas i o aktualnim državnim i/ili županijskim subvencijama te vam dati savjete kako da dodatno optimizirate potrošnju energije i dobrom praksom uštedite još i više.

Ako se odlučite na sufinanciranje putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost jedan od preduvjeta je posjedovanje glavnog elektrotehničkog projekta. Troškove glavnog projekta snosi sam prijavitelj, odnosno taj se trošak ne sufinancira od strane Fonda pa je sada idealna prilika za dobiti projekt besplatno uz ugovaranje pretplate Slobodne Dalmacije.

Osim mjere ugradnje fotonaponske elektrane, Fond će sufinancirati i ugradnju dizalica topline. Korisnik može prijaviti dvije mjere a sve usluge projektiranja i izvođenja dobivate od jedne tvrtke.

PERSONALIZIRANI PRISTUP 

Za izradu same ponude nećete morati ispunjavati generičke obrasce, koji traže često dosadne i vama nepoznate podatke. Inovapro njeguje individualni pristup prema svakom klijentu. Podatke za izradu projekta prikupljaju izlaskom na teren, gdje temeljito provjeravaju sve faktore koji mogu utjecati na proizvodnju električne energije. Sve svoje vrijeme i trud ulažu kako bi razumjeli vaše potrebe i razvili personalizirano rješenje samo za vas.

image


 

Nikola Vilić/Cropix

Kako im ništa ne bi promaknulo, koriste se i dronom uz pomoć kojeg ispituju postoji li nešto što bi remetilo rad solara. Analizu vašeg doma započinju ispitivanjem maksimalnog potencijala objekta te sadašnih i potencijalnih potrebe klijenta za energijom kako bi ugradili optimalan broj solarnih panela.

Ako ste novi u svijetu solara i niste obavili svoje istraživanje ne brinite, ekipa iz Inovapro će vas savjetovati kako da maksimalno iskoristite svoju investiciju i multiplicirate uštede. Predložit će vam i za što bi još mogli koristiti obnovljivu energiju iz samoopskrbe te vam ostaviti mogućnost za nadogradnju fotoelektrane, ako se vaše potrebe za energijom povećaju.

Stručnost i predanost tima Inovapro d.o.o. vodit će vas na putu do uštede troškova energije i poboljšanja učinkovitosti te vam pomoći da stvorite svoju održivu budućnost. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 09:53