StoryEditorOCM
BiznisANTONIO POPIĆ

Razgovarali smo s mladim Imoćaninom, novim suvlasnikom Varteksa: Mobitel mi je užaren. Stanje nije bajno, no imam plan

Piše Braco Ćosić
20. svibnja 2023. - 07:54

Vijest dana u četvrtak u hrvatskim poslovnim krugovima, ali i vijest dana u svim relevantnim hrvatskim medijima bile su promjene u vlasničkoj strukturi naše najpoznatije tvornice odjeće "Varteks" iz Varaždina.

Riječ je o novim dioničarima "Varteksa". To su Marko Vučijević s 24,91 posto dionica i Antonio Popić s 10,67 posto. Za mjesec dana taj bi postotak, kako se navodi, mogao biti i nešto drukčiji.

Sve to dovest će do promjena u korporativnim organima upravljanja "Varteksa". Vođenje samih pregovora, kao i dogovorene promjene u Nadzornom odboru "Varteksa" potvrdio je i član uprave te tvrtke Dražen Dobiš. Uskoro se očekuje i inicijalni sastanak s Popićem, naglašeno je u izjavama iz "Varteksa".

Rekosmo, bila je to vijest dana u poslovnoj Hrvatskoj, no dvostruko više je odjeknula u Imotskoj krajini i samom Imotskom. I to zato što je ovaj drugi novi dioničar s 10,67 posto udjela u vlasništvu "Varteksa" Antonio Popić, dijete Imotskog, pa je Imoćanima koji su inače na glasu kao poduzetni ljudi vijest baš dobro legla.

Antonio je osnovnu i srednju Ekonomsku školu završio u Imotskom, a poslije je magistrirao ekonomiju u Zagrebu. Radio je u "Agrokoru" tri godine - od 2014. do 2017. u njihovoj tvrtki "Zvijezda", baveći se poslovima menandžmenta i izvoza.

Obiteljski biznis

Potom se uključuje u partnerstvo sa Mateom Šarićem, sinom vlasnika "Europa Trade". Krenuli su u distribuciju robe po hrvatskim trgovačkim lancima. Robu su kupovali po stranim tržištima i plasirali je velikim lancima. Antonio je i kroz uspješni obiteljski biznis stekao itekakvo iskustvo.

- Ma bio mi je užaren mobitel cijelog dana - veli nam Antonio, kojega smo kasno u četvrtak navečer uspjeli kontaktirati zahvaljujući posredovanju majke Agnezije.

- Cijeli dan sam stvarno bio po raznim sastancima, pa sam davao izjave medijima, tako da sam i sam začuđen ovolikim interesom javnosti. No moram kazati da sam u ovaj posao ušao nakon dobrog proučavanja same situacije u "Varteksu", ali i osluškujući vibracije tržišta.

I moram zato kazati sljedeće:

Trenutačna situacija nije bajna, upravo smo u fazi pregovora s jednim investicijskim fondom koji bi unio kapital u tvrtku te samim time položio prava na dio nekretnina u vlasništvu naše tvrtke, isplatio založne dužnike te nam vratio kreditnu sposobnost kako bismo uspjeli preživjeti ovaj teški period u poslovanju.

Zalihe materijala su pri kraju, sljedeći mjeseci su ključni kako bismo održali poslovanje te spasili oko 750 radnih mjesta.

Očekujemo da se i država uključi u pomoć opstanka, jer "Varteks" je jedan od najdugovječnijih hrvatskih brendova koji ima stoljetnu tradiciju.

Ako uspijemo prebroditi sadašnju krizu, planiramo modernizirati proizvodni pogon te pojačati proizvodnju za vanjska tržišta, obnoviti naš maloprodajni lanac trgovina te preko društvenih mreža i pojačanog marketinga preko naših poznatih sportaša, influencera, glazbenika poticati mlade generacije da kupuju originalni hrvatski proizvod koji će odisati kvalitetom i modernim dizajnom…

Dinamično razdoblje

Ali idemo korak po korak, bit će dinamičan i težak idući period, ali mogu vam obećati da ćemo svi dati sve od sebe za spas našeg modnog giganta. Za mjesec dana očekujemo sastanak suvlasnika te uprave, sigurno će doći do promjena u upravi, nadzornom odboru…

Planiram kontaktirati i jedno dobro poznato ime u poslovnom svijetu naše domovine, a to je gospodin Teo Vujčić, inače moj prvi mentor i poslovni uzor od kojeg sam puno toga naučio. Predložit ću mu mjesto savjetnika za proizvodnju i vanjsku trgovinu, jer smatram da je on idealna osoba koja nam svojim iskustvom može pomoći.

U prethodnoj godini ostvaren je prihod od oko 25 milijuna eura, smatram da uz jačanje proizvodnje za vanjske partnere (private label) te pokretanje percepcije mladih generacija da "Varteks" nije samo brend za "stare ljude" možemo ostvariti puno bolje prihode te samim time održavati likvidnost tvrtke, kao i sposobnost za daljnja ulaganja, u jednom dahu nam je referirao poduzetni Antonio.

Pri tome mu je važno bilo naglasiti da bar neko vrijeme neće moći dolaziti u Imotski zbog posla, no kako kaže, ovoga ljeta "pobjeći" će kako bi na Modrom jezeru i ulicama svoga grada napunio baterije za ovaj novi poslovni izazov.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 13:00