StoryEditorOCM
Biznisizazovi i perspektive

Kakva je budućnost mesne industrije? Odgovore donosi HGK-ova prva konferencija o mesnoj industriji koja se održava 29. studenog u Zagrebu

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
26. studenog 2023. - 06:00

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede 29. studenoga održat će se prva konferencija o mesnoj industriji. Ovaj ključni sektor u proizvodnji hrane od strateške je važnosti svake države.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam, Dragan Kovačević osvrnuo se na postojeće stanje i izazove stočarstva i mesne industrije  kao i na nove trendove koji će obilježiti ovu industriju u budućnosti. 

Razloge održavanja konferencije baš u ovom razdoblju trenutku kad je svinjogojski sektor pogođen afričkom svinjskom kugom potkrepljuje nizom činjenica. 

Mesna industrija u Hrvatskoj strateška je grana prehrambene industrije, jedna je od predvodnica inovacija i bilježi višegodišnji rast izvoza na najkonkurentnija tržišta EU. Iako u razmjeni mesa i klaoničkih proizvoda bilježimo snažan vanjskotrgovinski deficit od preko 430 milijuna eura godišnje, s druge strane u razmjeni prerađevina od mesa bilježimo višegodišnji suficit koji se od ulaska u EU kontinuirano povećava. Takva snažna industrija kao što je mesna, zaslužuje da se o stanju, problemima  i brojnim izazovima u budućnosti govori i na konferenciji koja će okupiti znanstvenu, stručnu i institucijsku elitu te naše goste iz Europske komisije i međunarodnih asocijacija. Na konferenciji će govoriti i ključni ljudi CLITRAVI-a (EU udruženje mesoprerađivačke industrije) i UECBV-a (EU udruženje trgovine mesom i stokom) kojeg je Grupacija mesnih industrija HGK članica.

Kakvo je stanje u sektoru sada?

Kada govorimo o mesnoj industriji treba razlikovati stočarstvo i proizvodnju mesa i njezinu preradu. Naime, za razliku od prerade situacija i trendovi u stočarstvu i proizvodnji mesa nisu dobri, bilježimo kontinuirani pad broja goveda i svinja, pad fizičkog obujma proizvoda stočarstva te  smo u sektoru mesa samodostatni samo 63 %, a u nekim kategorijama npr. svinjetini samo 52%, što znači da polovicu potreba za svinjetinom pokrivamo uvozom. Prije ulaska u EU proizvodili smo u suvišku mesa peradi no sada nam je samodostatnost na 83 %. Mesoprerađivačka industrija nema svu potrebnu sirovinsku bazu u RH nego značajan dio potreba mora zadovoljiti uvozom.  Proteklih desetljeća mnoge su klaonice prestale s radom,  a u zadnje vrijeme značajan dio domaće stoke se kolje izvan Hrvatske, jer su klaonice  u susjedstvu u stanju ponuditi jeftiniju uslugu. Držimo da o ovim problemima treba neprestano razgovarati i držimo da je konferencija za to najbolje mjesto.  

Koji su izazovi pred mesnom industrijom?

Može se reći da je  cijela mesna industrija u EU na prekretnici, pri čemu hrvatska mesna industrija ima i svoje specifične probleme, posebice u deficitu sirovinske baze. Sve su veći zahtjevi koji se stavljaju pred industriju koji od nje traže svojevrsnu transformaciju i velika ulaganja. Pogotovo kada govorimo o segmentu zaštite okoliša, smanjenju ugljičnog otiska i zelenoj tranziciji. Također, povećana briga za dobrobit životinja zahtijevat će dodatne prilagodbe i investicije. Tu su i stalne prilagodbe promjeni načina prehrane EU stanovništva. S druge strane, svjedoci smo stalnih nestabilnosti tržišta i kriza koje se kumuliraju u vrlo kratkom razdoblju, od problema u opskrbnim lancima, povećanja cijene energije, kronični deficit kvalificirane radne snage do bolesti životinja i njihovog širenja.

Možete li nam više reći o samoj Konferenciji, predavačima i temama o kojima će se govoriti na 1. Konferenciji o mesnoj industriji?

Organiziramo ovu Konferenciju želeći jasno istaknuti i komunicirati izazove koji se nalaze pred našim članicama. Ova Konferencija je samo početak, kao što joj i ime govori – prva, jer ćemo nastojati  o problemima ovog sektora redovito razgovarati i redovito razmatrati izazove i aktualnosti. Zajednički nazivnik ovogodišnje Konferencije je – budućnost. Tako u prvom bloku prezentacija govorimo o budućnosti razvoja stočarstva i mesne industrije u EU i RH, a u drugom o novim trendovima, istraživanjima koji će obilježiti ovu industriju u budućnosti. Treći i može se reći centralni događaj Konferencije bavi se s trenutnim, gorućim problemom – afričkom svinjskom kugom, ali opet s pogledom u budućnost svinjogojskog sektora. Želimo vidjeti kako su se s ovim problemom nosile druge zemlje članice, razgovarati o njihovim i našim iskustvima i pokušati vidjeti što nas čeka i kako živjeti i raditi s ovim problemom,  jer je izgledno da on neće brzo nestati.

Više informacija o Konferenciji dostupno je na (https://www.hgk.hr/1-konferencija-o-mesnoj-industriji-najava)

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 11:35