Malene kuglice zadovoljstva poznate kao i bobići tradicionalno se jedu na blagdan Svih svetih, od kojeg nas dijeli taman dovoljno vremena za pronalazak najboljeg recepta. Jeste li znali da slatkiš koji tako rado zovemo dalmatinskim, pa i splitskim, porijeklo vuče iz Italije, gdje ga nazivaju fave dei morti ili favette? Već sam pogled na recept za favette, u prijevodu mala zrna boba, potvrdit će vam kako je riječ o manje-više istom kolačiću, a koji su bolji, bobići ili favette, odlučite sami. Uspoređujemo recept splitske slastičarske obitelji Kirigin i jedan stari tršćanski.
Bobići
Sastojci:
330 grama badema plus još malo za oblikovanje
660 grama šećera u prahu
20-40 grama kakaa
2 jaja
po nekoliko kapi arome vanilije i limuna
Priprema:
Bademe fino sameljite i pomiješajte sa šećerom u prahu. Jaja pomiješajte s aromama i dodajte bademima pa dobro izmiješajte. Oblikujte debeli valjak i prerežite ga napola. U jednu polovicu dodajte kakao.
Prije nego počnete raditi bobiće, pripremite još mljevenih badema, no ne onako fino usitnjenih kao za smjesu. U njih ćete uvaljati bobiće.
Bobiće oblikujte tako da smjesu izvaljate u valjke debljine palca, a od njih potom odrežite manje komade koje ćete oblikovati u kuglice. Najprije valjajte bijele.
Gotove bobiće poslažite u nauljenu posudu za pečenje i pecite 10 – 12 minuta u pećnici zagrijanoj na 140 stupnjeva. Pazite da se ne presuše kako ne bi bili tvrdi kad se ohlade.
Favette
Sastojci:
250 g badema
120 g brašna
3 bjelanjka
240 g šećera
50 cl likera Rosolio bianco
50 cl likera Alchermes
50 cl ružine vodice
3 žlice kakaa
1 vanilin-šećer
Priprema:
Bademe ispecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C, samo dok se ne osuše. Ohladite ih i sitno nasjeckajte. Bjelanjke pjenasto umutite, dodajte brašno, šećer i nasjeckane bademe, trudeći se da puno ne spljoštite snijeg. Podijelite smjesu na tri dijela i dodajte prvoj tri žlice kakaa i prstohvat vanilije, drugom preostalu vaniliju i rosolio, a trećem ružinu vodicu i alcherme. Napravite male loptice veličine trešnje i stavite ih na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na najviše 100 °C i ostavite ih da se suše.
Pratite Stil i na Instagramu!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....