StoryEditorOCM
Više od sportatežak odabir

Ukazala se Hrvatima, a pred njom kleče brojni Talijani; danas je dan ukazanja, za koga ‘navija‘ Gospa iz Međugorja?

Piše Slaven Alfirević
24. lipnja 2024. - 14:57
Međugorje, 17. lipnja 2012. godine Trener Manchester Cityja Roberto Mancini stigao je sa najbližim prijateljima i obitelji u posjet Međugorju.Vladimir Dugandžić/Cropix

Dvadeset četvrti lipanj poseban je dan, nije to samo Sveti Ivan Krstitelj, pa se pale baklje ivanjske, ili to što danas igraju u Leipzigu Hrvatska i Italija ili što je na današnji dan umro Tomislav Ivić...

Nego, danas se ukazala Gospa u Međugorju, danas je dan ukazanja, bilo je to 1981. i vidjelica Vicka, kao i Ivan i Marija (a šestoro ih je bilo ukupno, još i Mirjana, Jakov  i Ivanka)  imaju i dalje svakodnevna ukazanja o čemu svjedoče, a redovito se pišu i novinski tekstovi, na primjer o devet tajni što su otkrivene, a čeka se deseta...

Gospa se u Međugorju ukazala Hrvatima iz Hercegovine, da bi potom postala popularna diljem kršćanskog, rimokatoličkog svijeta svijeta koji tako rado hodi i pohodi u Međugorje i penje se na Brdo ukazanja.

Hrvati i Talijani, između ostalih i posebice, pripadnici dvije tako izrazito katoličke zemlje...

Ne možemo pitati kome će se Gospa prikloniti večeras, jer naprosto to tako ne ide, Gospa voli sve vas... A zazivat će je i Hrvati i Talijani od kojih su mnogi toliko puta bili zbog Nje u Međugorju.

image

Međugorje, 25. lipnja 2015.
Svetište Kraljice Mira u Međugorju obilježava 34. obljetnicu Gospinih ukazanja.
U Međugorju će se ovih dana okupiti 100.000 vjernika iz cijeloga svijeta.
Od ukazanja Međugorje je posjetilo preko 50 milijuna vjernika i hodočasnika iz cijelog svijeta.
Foto: Denis Jerković/CROPIX

Denis Jerkovic/Cropix

Hrvatska i Italija povezane su (i) Vatikanom, zar nije nedavno, prije dolaska u Njemačku naša selekcija bila na prijamu kod Svetog oca Pape Frane u privatnoj audijenciji?

Podsjetit ćemo na još jedan detalj bliske povezanosti Hrvata i Talijana kao katolika, konkretno o ukazanju Gospe...

Bio je, naime, lipanj 2012. i Manchester City je prije par tjedana postao prvak Engleske nakon 44 godine, a za njegovim kormilom bio je Roberto Mancini.

Izuzetno pobožan, Mancini, koji je s Italijom kasnije postao i europski prvak prije tri godine u Londonu i njegova Italija brani titulu europskih prvaka, pozvao je svog prijatelja u Split Ivicu Šurjaka.

- Ivica, želim se zahvaliti Gospi u Međugorju što sam postao prvak Engleske i odveo City do titule. Dođi sa mnom, pravi mi društvo, budimo zajedno...

Rečeno, učinjeno, Mancini je sa svojom svitom, privatnim zrakoplovom došao u Mostar, odakle je produžio u Međugorje e da se popne na Brdo ukazanja, s njim je bio i slavni pjevač Umberto Tozzi.

Šurjak pak, sa svoje strane, pozvao je da mu prave društvo i napišu storiju o tome dvojicu splitskih novinara, Juricu Radića iz Sportskih novosti, te vašeg kroničara, a s nama je bio i fotoreporter Vladimir Dugandžić.

Bio je to užitak i doživljaj za pamćenje.

Molit će se Hrvati i Talijani i danas Gospi, Šurjak i Mancini, ona će šutjeti, kako je i red... Kome će se prikloniti večeras u Leipzigu, to nas živo zanima?

image

Međugorje, lipanj 2012., Slaven Alfirević, Ivica Šurjak, Roberto Mancini i Jurica Radić.

Vladimir Dugandžić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 15:27