Sve češće svjedočimo kako se određen broj ljudi orijentirao na prehranu u kojoj je smanjena količina hrane životinjskog podrijetla, a među takvima ima i profesionalnih sportaša. Novak Đoković, Lewis Hamilton, Venus Williams i Chris Paul samo su neki koji su odabrali „plant based” način života, koji se temelji na konzumaciji namirnica pretežito biljnog podrijetla uz naglasak na biranje što manje prerađevina, ali i ograničavanje unosa ili potpuno ukidanje konzumacije mesnih i mliječnih proizvoda.
Mnogi ih rekreativci odluče u tom putu slijediti, dok se drugi pak pitaju: „kako nadomjeste bjelančevine, je li takva prehrana zdrav odabir za one koji trpe velike napore, mogu li patiti od nedostatka nekih minerala, treba li to biti uzor mlađima...” i slično.
- Planiranje optimalne prehrane za profesionalne sportaše, samo po sebi, izazovno je i kompleksno. Uključimo li u računicu i ograničenja u izboru namirnica, situacija se dodatno komplicira - počela je Mirna Pleština, magistra kliničkog nutricionizma, koja radi u savjetovalištu Nutrient.