StoryEditorOCM
Više od sportaozbiljan problem

HGK predstavilo prijedloge poreznih olakšica i poticaja u svrhu razvoja sporta: ‘Privatni kapital je spas‘

Piše HINA
13. studenog 2023. - 17:32

Udruženje sportskih klubova HGK predstavilo je prijedloge poreznih olakšica i poticaja u svrhu razvoja sporta na okruglom stolu s gospodarstvenicima, državnim tajnikom Ministarstva turizma i sporta Tomislavom Družakom i Božidarom Kutlešom, ravnateljem Porezne uprave.

"Stanje u hrvatskim profesionalnim i amaterskim klubovima je takvo da su mogućnosti amortizacije gotovo nepostojeće jer nema kapitalnih zaliha. Projekcije budućih prihoda teško su predvidive i ugrožene smanjenim budžetima za sport jedinica lokalne samouprave", pojasnio je stanje u klupskom sportu Vedran Šupuković, predsjednik Udruženja.

Cjelovitom rješenju financiranja klubova treba ozbiljno pristupiti i dati snažniju ulogu privatnom kapitalu u strukturi prihoda – smatra Udruženje. Prijedlozi poreznih rasterećenja i poticaja u četiri točke zagovarani su ispred nadležnih institucija od osnutka Udruženja u svibnju. Dio prijedloga u određenoj mjeri je prihvaćen te je trenutno na javnom savjetovanju.

"Idemo u izmjene koje se tiču sportskih stipendija, umjesto iznosa od 232.27 eura mjesečno, sada je oslobođeno od poreza na dohodak do iznosa od 560 eura mjesečno. Nagrade za športska ostvarenja povećane su na 2.800 eura godišnje umjesto dosadašnjih 2.654,48, a „nagrade“ sportašima amaterima povećane su na 560 eura mjesečno, umjesto dosadašnjih 232,27 eura. Sretni smo što danas imamo priliku čuti koji su izazovi i da razmatramo rješenja", rekao je državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak.

Gospodarstvenici moraju imati motiv da bi se odlučili na izdašnija ulaganja u sport, predstavnici više od 20 tvrtki složili su se da bi izdvojili više kada bi ih se potaknulo na to poreznim olakšicama.

"Da bismo mi imali interes donirati više mora postojati element poticaja s ovog poreznog segmenta. Cijenimo napredak, ali ako se želi napraviti dodatni iskorak predlažem da se za rad s mladima iznađe porezni benefit tj. da se posve oslobodi poreznih opterećenja. To bi nama bio dodatan poticaj na ulaganja u sport – za zdravlje i sveukupnu dobrobit mladih generacija", rekao je Neven Vranković, potpredsjednik za Korporativne aktivnosti Atlantic Grupe.

Na sastanku je zaključeno da kada se riješe izazovi financiranja, vodstvo klubova moći će se posvetiti adekvatnoj projekciji budućih prihoda uz minimalne oscilacije, te će se  omogućiti rashodovna prilagodba zasnovana na minimalnoj razini fiksnog troška gdje operativna poluga neće biti teret.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 04:45