StoryEditorOCM
VaterpoloJadran - Jug AO (19)

Zadnja šansa za Poljud, večeras je golema šansa da se udare temelji za titulu, ili će sve otići nešto južnije

Piše Iva Majić
10. svibnja 2024. - 14:09

Čak 13 hrvatskih reprezentativaca, od kojih 11 svjetskih prvaka bit će večeras u Poljudu. Doduše, sa suprotnih strana, jer počinje finalna serija Prvenstva Hrvatske! Očekivano već treću godinu u nizu za trofej će se boriti Jadran i Jug Adriatic osiguranje, a naslov brani sastav iz Splita koji ima i prednost domaćeg bazena.

Za one koji trebaju ponoviti gradivo, doigravanje za prvaka države igra se do treće pobjede, što znači da će finale ići u minimalno tri čina, a maksimalno pet. Što se tiče međuklupskih ogleda jadranaša i jugaša ove ih sezone čak i nije bilo puno, “samo” četiri.

Nadalje, zanimljivo je da niti jedan od finalista nije pobijedio suparnika ove sezone u svojem bazenu. U Premier ligi su jadranaši slavili u Dubrovniku, baš kao i jugaši u Splitu. Finale nacionalnog kupa je odigrano u Zadru, a utakmica Superkupa u Zagrebu.

Donekle je čudno da će se momčadi trenera Jure Marelje i Vjekoslava Kobešćaka u ovosezonskom Prvenstvu Hrvatske prvi put susresti upravo u… finalu!

Modificirani sustav

A spomenutu “jedinicu” jadranaši su osigurali u regionalnoj Premier ligi. I nismo krivo napisali, jer je ovogodišnji vaterpolski kalendar specifičan s odigravanjem EP i SP u siječnju odnosno veljači, ili usred klupske sezone. Zbog toga se i modificirao sustav natjecanja u državnom prvenstvu pa je plasman dubrovačkog i splitskog kluba u RVL određivao startni broj u doigravanju Prvenstva Hrvatske. Budući da je Jadran bio bolje plasiran osvojivši drugo mjesto u Premier ligi, zauzeo je vodeću poziciju s koje kreće za “najteži trofej” u sezoni, kako je i sam rekao Loren Fatović.

- Mislim da i nama i Jugu o ovom naslovu ovisi hoće li sezona biti uspješna ili ne. Domaće prvenstvo je uvijek najvažnije, na njega se stavlja glavni cilj na početku sezone, a uz to, titula je posebno bitna i zbog direktnog plasmana u Ligu prvaka – počeo je Dubrovčanin, bivši jugaš, koji od ove sezone igra pod kapicom Jadrana.

U bazenu će biti više od pola reprezentacije, nema previše nepoznanica između vas?

- Da, znamo se međusobno do svakog detalja, pa teško da će tu biti nekih iznenađenja, ali dobro smo se pripremili i analizirali Jug.

Je li Jadranu planove pokvarila “majstorica” protiv Mladosti u polufinalu?

- Nije, jednostavno je došlo do loše utakmice u Zagrebu. Možda je rezultat toga bila i lagana prva pobjeda protiv njih u Poljudu pa smo s glavama već počeli razmišljati o finalu. U trećoj smo pokazali da samo bolji, nije nas duži put poremetio, čak nam je dobro došao kao šamar. Upozorenje da nema opuštanja.

image
Damir Krajac/Cropix

Put do finalne serije 2023./2024.

Jadran i Jug Adriatic osiguranje uključili su se u domaće prvenstvo tek u četvrtfinalu. Lako su "gazili" svoje protivnike. KPK nije imao šanse protiv Dubrovčana, kao ni Zadar u srazu kontra aktualnog hrvatskog prvaka.

U polufinalu je Jug AO s uvjerljive dvije pobjede protiv Primorja EB prvi osigurao kartu za završnicu, dok je Jadran neočekivano igrao "majstoricu" protiv Mladosti.

Doduše, žapci nisu bili ni blizu senzacije u trećoj utakmici, iako su do poravnanja serije došli potpuno zasluženo. No, Splićani su u svom bazenu još jednom pokazali kako su neupitno kvalitetniji sastav koji će ipak braniti trofej, ako je ikad i bilo sumnje za to.

Jug AO je apsolutni rekorder Prvenstva Hrvatske s ukupno 17 osvojenih trofeja, dok je Jadran do povijesnog, prvog stigao prošle sezone. Dominaciju Dubrovčana u bazenu otkriva i podatak da u zadnjih 20 godina samo jednom nisu igrali finale. Bilo je to u sezoni 2013./2014. kad je Primorje postalo prvak, a u borbi za trofej je klub s Kvarner bio bolji od Mladosti. S punim pravom može se pitati: “S kime Jug opet igra finale?”.

Institucija iz Dubrovnika

- Jug je svakako institucija u svijetu vaterpola i uvijek će biti tako. “S kime Jug igra finale?” je svima u glavi i taj njihov kontinuitet je nešto što ih krasi kao klub i rijetkost je u bilo kojem sportu. To je nešto što ih čini ponosnim i teško da će ih netko stići što se toga tiče, ali mislim da i Jadran ima svoje karte. Treću sezonu za redom igra finale i nadam se da će to postati uobičajeno.

Publika priziva neizvjesno finale u pet činova kao i prošle sezone, a igrači?

- Iskreno, potpisali bi pobjedu s bilo kojim brojem utakmica. Nakon ovog prvog susreta je pauza neuobičajeno duga, budući da Jug igra polufinale LEN Cupa. Maksimalno smo usredotočeni na prvu utakmicu i spremni na najduže, ali i na najkraću seriju.

Hrvatski reprezentativci u redovima Jadrana i Jug AO-a

Jadran: Mate Anić, Jerko Marinić Kragić, Matias Biljaka, Zvonimir Butić, Konstantin Harkov, Josip Vrlić, Loren Fatović, Luka Bukić

Jug AO: Toni Popadić, Franko Lazić, Filip Kržić, Rino Burić, Marko Žuvela

Jadran je imao dosta problema s ozljedama ove sezone, ali sada ste svi spremni, osim Luke Bukića. Koliko su vas te stvari poremetile?

- Nedostajalo nam je u tom jednom momentu da se uigramo, jer nakon pauze zbog SP i EP, nismo dva mjeseca igrali u punom sastavu. To je bio minus, ali to je i sport. Normalno je da se ozljede događaju posebno u ovoj brutalnoj sezoni s velikim brojem teških utakmica. No, najvažnije je da smo se skoro svi oporavili, a nismo još sigurni hoće li Luka moći nastupati u finalnoj seriji.

Utakmica je u idealnom terminu, petak navečer u 19 sati. Pun Poljud je dobrodošao?- Pomoć publike

bi nam puno značila u ovom trenutku. Trofej za koji svi mi živimo, a sigurno je da će utakmice biti neizvjesne, kao i ostale četiri koje smo međusobno igrali ove sezone. Nadamo se da će publika biti naš osmi igrač i pomoći nam da dođemo do prve pobjede - zaključio je Loren Fatović pod kapicom Jadrana. 

Dosadašnji rezultati jadranaša i jugaša u sezoni 2023./24.

Premier liga, 13. listopada 2023.

Jug Adriatic osiguranje – Jadran 11:12

Premier liga, 16. studenoga 2023.

Jadran – Jug Adriatic osigranje 12:14

Hrvatski kup: 2. prosinca 2023.

Jug Adriatic osiguranje – Jadran 15:14

Superkup: 14. ožujka 2024.

Jadran – Jug Adriatic osiguranje 13:11

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 05:09