StoryEditorOCM
Vaterpoloeuropsko prvenstvo

Večeras kontra Francuske: Gruž zasjao odjeven u novo ruho, bila je to ideja bivšeg reprezentativca

6. siječnja 2024. - 19:10

Jutro uoči Francuske, nakon treninga naših, Jure Marelja je krenuo pješke prema hotelu Dubrovnik Palace, dubrovačkom domu hrvatske vaterpolske reprezentacije. Pomoćnik Ivice Tucka, trener splitskog Jadrana, u svojoj dugoj karijeri nosio je i kapicu Jug Adriatic osiguranja, odlučio je napraviti đir. Nije mu daleko, samo 2,6 kilometara. Laganim korakom, pola sata.

Robert Šalinović je novinar HINA-e. Bio je na ‘milijun’ natjecanja. Nikad nije doživio da mu je smještaj tako blizu – od Atlant centra, gdje je smješten, do bazena treba prijeći zebru, niti dvadeset metara. Službeni hotel za novinare je tek malo dalje. Mogao bi se nogometni teren ugurati između hrama vaterpola i hotela Porat.

Dean Bauer, kolega iz Sportskih novosti, kad se u Zagrebu slagala organizacija Europskog prvenstva sudario se s pitanjem ljudi iz LEN-e: Kako ćemo riješiti pitanje službenog prijevoza za novinare od hotela do bazena?

Šalinoviću je još olakšan put, ali i ostalima, koji su u službenom hotelu za novinare, jer je između Atlant centra i bazena ‘niknula’ navijačka zona, te je promet ovih dana, dok je hrvatska vaterpolska reprezentacija u Gružu, preusmjeren. Uoči otvaranja, prve utakmice sa Španjolskom, bila je tu gužva. Prije i poslije utakmice. Nije bilo hladno, nije padala kiša u četvrtak, prvog dana EP-a, ali uoči drugog ispita naših protiv Francuske nije bilo tako lijepo.

Ipak, unatoč kiši(ci), koja je pada, mnogi su subotnje jutro potrošili u traženju ulaznice, ne samo protiv Francuske, već i za ogled u ponedjeljak, posljednje kolo, kad će kontra naših biti Crna Gora.

Kao i uoči Španjolske, ulaznica nema. Što je pušteno u prodaju za ogled s Francuzima, već je u petak ujutro imalo svog vlasnika. Nema od jučer ni ulaznica za Crnu Goru. Protiv Španjolske, računajući navijače, uzvanike, zatim sudionike dvije skupine prvenstva, koje se igraju u Dubrovniku, plus ljude, koji su uključeni u organizaciju, uokolo bazena je bilo najmanje 2800 gledatelja. Drugi spominju i brojku od tri tisuće...

Gruž je poprimio sjajan izgled. Zdanje izgrađeno 1961. godine je poslalo u svijet sjajnu sliku. Svjetlosni efekti su ga ‘obukli’ u prekrasno ruho. Izmjenjivale su se crveno bijele kockice, te boje. Bila je to ideja Alena Boškovića, nekadašnjeg reprezentativca, igrača koji je donio POŠK-u naslov prvaka Europe 1999. u Napulju, a svom Jugu dvije godine poslije. Video, te fotografije Gruža u bojama Hrvatske i Europskog vaterpolskog prvenstva podijelio je na društvenim mrežama i dubrovački gradonačelnik Mato Franković uz potpis: ‘Grad koji živi vaterpolo’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 22:47