StoryEditorOCM
Vaterpoloolimpijski turnir

Scenarij koji smo željeli izbjeći: poraz od SAD-a Hrvatsku u četvrtfinalu odveo na najtežeg protivnika Španjolsku

Piše Iva Majić
5. kolovoza 2024. - 20:00

U posljednjem susretu grupne faze turnira na Olimpijskim igrama u Parizu vaterpolo reprezentacija Hrvatske uvjerljivo je poražena od momčadi SAD-a 11:14 (2:5, 3:5, 2:1, 4:3). Taj poraz gurnuo je Hrvatsku na četvrto mjesto skupine A iza Grčke, Italije i SAD-a. Stoga će izabranici Ivice Tucka u četvrtfinalu igrati protiv momčadi Španjolske što je najgori mogući scenarij, onaj koji smo svakako željeli izbjeći.

Pobjeda Grčke nad Italijom 9:8 otvarala je Hrvatskoj mogućnost da pobjedom nad Amerikancima osvoji skupinu i „izabere” u četvrtfinalu Srbiju kao četvrtoplasiranu momčad skupine B. Međutim, izgubili smo što nas je odvelo na Španjolsku, jednog od favorita turnira koji nas je svladao u finalu ovogodišnjeg Eura u Hrvatskoj, trećeplasirani sastav s ovogodišnjeg SP-a. A momčad SAD-a nas je preskočila i izborila treće mjesto skupine, igrat će s Australijom. Konačan poredak skupine je: 1. Grčka 11 bodova, 2. Italija 11 bodova, 3. SAD 9 bodova, 4. Hrvatska 9 bodova...

image
Tom Dubravec/Cropix

Od početka su dominirali Amerikanci. Gotovo ništa hrvatskim vaterpolistima nije polazilo za rukom, ni u obrani, ni u napadu. Imali su Amerikanci nakon 14 minuta igre čak sedam pogodaka viška, bilo je 3:10. Slutilo je na potpunu katastrofu. U druge dvije četvrtine Hrvatska se malo konsolidirala, ali tek toliko da sve ne završi debaklom, da se svede u pristojne okvire. Na 97 sekundi do kraja susreta Loren Fatović je smanjio na 11:13, ali bilo je prekasno za potpuni preokret.

image
Tom Dubravec/Cropix

Čak pet od ukupno 11 golova Hrvatske zabio je Konstantin Harkov. Tri gola je zabio Loren Fatović, Maro Joković, Luka Bukić i Marko Žuvela su postigli po gol. Maro Bijač je imao sedam obrana, starter Toni Popadić imao je jednu obranu. Četvrtfinalni susret protiv Španjolske Hrvatska igra u srijedu u 14 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 19:47