StoryEditorOCM
Vaterpoloep u vaterpolu

Još samo sedam dana do početka spektakla: Hrvatska kreće u obranu zlata na rasprodanom bazenu u Gružu!

Piše Tonči Vlašić
28. prosinca 2023. - 06:53

Sedam dana je do otvaranja Europskog prvenstva vaterpolista, kojem je Hrvatska domaćin drugi put uzastopno, a treći put od samostalnosti Lijepe naše. Provjerava se što se napravilo u Zagrebu, na Bazenu uz Savu, ali i u Dubrovniku, hramu vaterpola, Bazenu u Gružu, te što još treba napraviti ili popraviti.

Hrvatska, aktualni europski prvak, prvog dana, u četvrtak, 4. siječnja, iz Dubrovnika kreće u obranu naslova prvaka, a prvi suparnik u skupini je Španjolska. Dva dana poslije ogleda s reprezentacijom koja je osvajala medalje na zadnja tri svjetska i europska prvenstva čeka je na istom mjestu Francuska, a 8. siječnja i veliki rival, Crna Gora. Iako i nakon nastupa u skupini A, jednoj od ukupno dvije skupine TOP 8 reprezentacija, sve četiri reprezentacije su i dalje u igri za naslovom prvaka Europe, svaka od tri utakmice naših u Gružu će ‘parat gaće‘.

image

Bazen u Gružu

Tonči Vlašić

Razlog se zna, prvo mjesto u skupini donosi poslije lakši put, u četvrtfinalu ne nekog kapitalca, u polufinalu, ako se ne dogode iznenađenja u drugim skupinama, računa se izbjeći Italija… Da, Hrvatska želi otići do kraja. Osigurati ne samo plasman na Svjetsko prvenstvo, koje je mjesec dana poslije u Dohi, početkom veljače 2024. godine, već obranom naslova prvaka Europe plasirati se s EP-a na Olimpijske igre, koje su u ljeto iduće godine u Parizu. Žele naši to učiniti prije SP-a.

Rasprodano otvaranje

- Nema više ulaznica za utakmicu Hrvatska – Španjolska. Rasprodano! – kratko i jasno od organizatora.

Tko zna, kad budete čitali ove retke, hoće li biti ulaznica i za dvije preostale utakmice naših u Gružu u kojem je mjesta za 2500 gledatelja, ne računajući sve one koji su zavrnuli rukave od kad je potvrđeno: Hrvatska je od 4. od 16. siječnja u Dubrovniku i Zagrebu domaćin Europskog prvenstva vaterpolista, i one koji će raditi tijekom prvenstva.

- Od početka do kraja EP-a mi ćemo imati u Dubrovniku osam reprezentacija. Naime, najuspješniji iz Gruža odlaze na završnicu u Zagreb, a mi smo u tom drugom dijelu prvenstva domaćini odluke o plasmanu od 9. do 16. mjesta. Vremena za organizaciju nismo imali puno, međutim, uključeno je u nju puno ljudi. Želimo napraviti sve. Grad Dubrovnik je vrhunski partner u ovoj organizaciji, od gradonačelnika do pročelnika, ljudi iz svih gradskih tvrtki. Javna ustanova športski objekti Dubrovnik je tu, a pomaže i Vaterpolo klub Jug Adriatic osiguranje u operativnim stvarima – kazao je Alen Bošković, nekadašnji hrvatski reprezentativac, vlasnik srebra s EP-a 1999. godine, olimpijac, klupski prvak Europe sa splitskim POŠK-om i svojim matičnim klubom, Jugom. Bošković je tajnik Dubrovačkog saveza športova, a u ovoj priči čelni čovjek organizacije EP-a u Dubrovniku.

image

Alen Bošković na Final Fouru 2001. godine

Božidar Vukičević/Cropix

Uoči prve utakmice naših u Gružu bit će svečano otvaranje EP-a. Zona za navijače bit će pored bazena. Zbog EP-a će se zatvoriti promet između bazena i zgrade Atlantske plovidbe.

Hrvatski izbornik Ivica Tucak je poveo naše reprezentativce u Beograd gdje će tri dana uigravati se protiv Srbije. Europski prvaci u Dubrovnik stižu u poslijepodnevnim satima prvog dana 2024. godine. Prvi trening u Gružu imat će 2. siječnja.

Grad Dubrovnik je prvi put u svojoj povijesti domaćin jednog EP-a u loptačkim sportovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 13:21