StoryEditorOCM
VaterpoloJUG100

I idućih sto godina, i potom i novih sto, slavit će se Jug, a ježa će gutati tko u Juga dirne

Piše Tonči Vlašić
27. lipnja 2024. - 20:53

Najtrofejnija momčad u Hrvatskoj, Vaterpolski klub Jug slavi svoj 100-ti rođendan! Tako će se na svečanoj proslavi u četvrtak 27. lipnja 2024. u gradskom Portu okupiti sve generacije jugaša, a posebno je zanimljivo kako će klub prvi put u svojoj stoljeće dugoj povijesti, dobiti svoje počasne članove.

Pavo Dabrović, Davor Poković, Pero Katušić i Lukša Peko, jugaši su koji su od svoje prve utakmice u Portu pa sve do danas još s nama! Njima će biti dodijeljeno posebno priznanje, a bit će imenovani i počasnim članovima kluba. Prema motu ‘poštuj najstarije i cijeni najveće uspjehe’, priznanje će dobiti i svi osvajači ukupno četiri lige europskih prvaka (1980., 2001., 2006., 2016.) te igrači VK Juga koji su s reprezentacijom osvojili olimpijsko odličje. Imenovani počasnim članom kluba bit će i svi koji su kontinuirano djelovali u klubu posljednjih 30 godina.

Povijesne godine Jugovih najvećih uspjeha zasigurno su 2006. i 2016. kada su osvojili sve što se moglo osvojiti u domaćim kao i u europskim natjecanjima.

SVI NA FESTI

Na Festu Juga stigli su Josip Varvodić, prvi dopredsjednik European Aquaticsa, Mladen Drnasin, predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza, Perica Bukić, izvršni dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza i predsjednik TWPC European Aquatics, Renato Živković, direktor vaterpola u European Aquatics, izbornik hrvatske reprezentacije Ivica Tucak....

Stigao je i Gordan Jandroković, predsjednik Sabora Republike Hrvatske, zatim Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, naravno, Nikola Dobroslavić, župan dubrovačko-neretvanski i Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika…

Tisuće igrača, stotine trenera, članova uprave, tisuće i tisuće navijača... Koliko pobjeda, koliko pogodaka, 71 trofej u  prvih sto godina života. Samo nabrojiti imena igrača i trenera koji su doprinijeli ‘moru‘ trofeja trebalo bi više od 26 minuta koliko traje đir kroz Jugovih100, filmom kojim je počela svečanost u Portu gdje je vaterpolski velikan počeo svoj život, gdje je prije sto godina iznenadio u prijateljskoj utakmici splitskog Jadrana, aktualnog prvaka. Da to nije bilo slučajno, potvrdile su iduće godine. Jugaši su 1925. iz prve došli do prvog naslova prvaka, i uspjeli isto ukupno trinaest godina u nizu.

Potom opet silan 50-ih, pa 80-ih, a zadnjih 25 sezona nevjerojatan - 44!

"Jug nije samo sportski klub, on je simbol Grada" - istaknuo je Jugov predsjednik Tomislav Dumančić. "Poštujemo prošlost, gledamo u budućnost" - dodao je Dumančić.

"Hvala i našem sponzoru, i dalje ćemo ponosno nositi ime Jug Adriatic osiguranje. Hvala gradonačelniku Matu Frankoviću, županu Nikoli Dobroslaviću, te Mihu Draškoviću, čelniku Turističke zajednice, koji su nam pomogli u organizaciji ove lijepe svečanosti. Pozdravljam izbornika Ivicu Tucka, te naše reprezentativce. Neka nam Pariz 2024. bude kao London 2012. godine."

Neka nam živi Jug, i svi koji ste dio ove nevjerojatne priče" - rekao je Mladen Drnasin, predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza nakon što je čestitao dubrovačkom stogodišnjaku na svim uspjesima. Neka nam Pariz 2024. bude kao London 2012. godine.

Čestitao je i Josip Varvodić: "Prekrasnu priču o prvih sto godina zaključili ste osvajanjem europskog trofeja, a iskazali ste se i u organizaciji Europskog prvenstva u vaterpolu početkom ove godine na čemu također čestitam Tomislavu Dumančiću i svim članovima Juga."

Čestitam na odabiru lokacije za svečanost, gdje se igralo do 1961., kovale su se ovdje i u Gružu medalje, pokali, kojih je čak 71, a gdje su medalje koje su Jugaši osvojili u kapici reprezentacije... - rekao je župan Nikola Dobroslavić.

"U našem gradu smo naučili na obljetnice, kad krenemo od 500 na više, ali posebna čast je danas kad obilježavamo sto godina našeg mladića. Mnogi gradovi u svijetu se ne mogu pohvaliti da su njihovi sugrađani olimpijski pobjednici, svjetski i europski prvaci. Kad se spomene Jug u svijetu, svi znaju kako je on iz Dubrovnika" - rekao je gradonačelnik Mato Franković, podsjetio na sjajnu atmosferu u Gružu za vrijeme EP-a, potporu koju je imala hrvatska reprezentacija na najvećem loptačkom događaju u povijesti grada.

"Jug je bio lanterna i pokazatelj mladima kako se može postići sve u životu, popeti se na vrh svijeta. Hvala na svemu što ste doprinijeli hrvatskom sportu" - naglasio je ministar ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić.

"Grad Dubrovnik je poseban i fascinantan sam po sebi, a imate sportsko čudo, Juga, i čestitam svima koji su ugradili sebe u te uspjehe "- rekao je predsjednik Sabora, Gordan Jandroković.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 00:27