StoryEditorOCM
VaterpoloUIGRAVANJE ZA PARIZ

Maro Joković opet u kapici reprezentacije: ‘Uživao sam‘, Hrvatska na peterce dobila velikog rivala

Piše Tonči Vlašić
30. lipnja 2024. - 22:14

Vrhunska utakmica, pogotovo za gledatelje. Što se tiče igre, očigledno je kako ni mi, a ni Mađarska nismo u top formi. Krenuli smo zadnjih dana malo više igrat nakon prvih petnestak dana teškog rada - rekao je Loren Fatović, koji je bio prvi strijelac Hrvatska u 16:15 pobjedi protiv Mađarske na Savi. Peterci su odlučivali, nakon njih je bilo 16:15, dok je na kraju četvrte četvrtine bilo 12:12. Naši su bolje otvorili utakmicu, vodili sa 6:1, Fatović je svojim četvrtim pogotkom 22 sekunde prije kraja pogodio za 12:11, ali su Mađari uspjeli izjednačiti i izboriti peterce.

- Bila je dobra utakmica s naše strane, pogotovo prvi dio s obzirom da smo još uvijek u teškom treningu, nismo ni svježi, nemamo ni brzine, ni lakoće pokreta, ali možemo biti zadovoljni jer smo igrali protiv jedne reprezentacije, koja je strahovitro jaka na svim pozicijama. Bila je ugodna atmosfera na Savi, za prvu pripremnu utakmicu, početak uigravanja, sasvim solidno - istaknuo je Maro Joković, povratnik u reprezentaciju. Zadnji nastup 37-godišnji Župljanin imao je na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine. 

- Jako lijep osjećaj je vratiti se u kapicu reprezentacije. Uživao sam - dodao je Joković, koji je s reprezentacijom osvojio dvadeset medalja, bio dva puta svjetski prvak, jednom europski, četiri puta do sad igrao na Olimpijskim igrama s kojih ima zlato iz Londona 2012. i srebro iz Rija 2016. godine. 

Marko Bijač je branio prve dvije četvrtine protiv Mađarske, Toni Popadić u nastavku. U odluci na peterce prvo je bio uspješan Popadić, zaustavio udarac Denesa Varge, potom Bijač, koji je obranio peterac Vince Vigvariju, a nakon čega je Marko Žuvela pogodio za konačnih 16:15. Tako je Žuvela zaključio i Svjetsko prvenstvo u Dohi. On je u finalu protiv Italije, koje je odlučeno na peterce, izvodio peterac za pobjedu i pogodio za treće hrvatsko slavlje na SP-ima (2007. u Melbourneu, 2017. u Budimpešti, te ove 2024. u Dohi).

Naši će idućeg tjedna igrati na turniru na Sardiniji gdje ih čekaju ogledi protiv ŠpanjolskeGrčke i domaćina, Italije.

image

Marko Bijač
 

Damjan Tadic/Cropix
image

Mađarska
 

Damjan Tadic/Cropix
image

Lijepa atmosfera na Savi
 

Damjan Tadic/Cropix
image

Marko Žuvela
 

Damjan Tadic/Cropix
image

Hrvatska
 

Damjan Tadic/Cropix

PRVA U PARIZU 28. SRPNJA

Nakon turnira od 4. do 6. srpnja u Cagliariju, naši će završne pripreme odraditi u Šibeniku od 10. do 19. srpnja kad će im sparirati reprezentacija SAD-a (19. srpnja je predviđena utakmica protiv SAD-a na Crnici). U Pariz lete iz Zagreba 24. srpnja.

Na Olimpijskim igrama je 12 reprezentacija. Dvije su skupine. U našoj su još Italija, Rumunjska, Grčka, SAD i Crna Gora, a u skupini ‘B’ Mađarska, Španjolska, Srbija, Francuska, Australija i Japan. Vjeko Kobešćak, jugov trener je na klupi Francuske, Dubrovčanin Jacob Merčep će nakon nastupa za Australiju na SP-u u Dohi, sad nastupiti i na Olimpijskim igrama.

Hrvatska u Parizu prvo igra 28. srpnja protiv Crne Gore u 16.35 sati.

Srbija je aktualni olimpijski pobjednik, Grčka je u Tokiju prije tri godine osvojila srebro, a broncu Mađarska, koja je naše u četvrtfinalu izbacila iz igre za medalju. Naši na kraju peti.

30. lipanj 2024 22:31