StoryEditorOCM
Strani nogometsuparnički kantun

Talijani sretni s osvojenim bodom i izborenim plasmanom u osminu finala: ‘Moji su igrači bili savršeni, momčad‘

Piše Frane Vulas
25. lipnja 2024. - 00:03

Talijanski izbornik Luciano Spalletti je na konferenciji za medije nakon susreta s Hrvatskom (1:1) na stadionu u Leipzigu napravio malu scenu na prvo novinarsko pitanje o sastavu. Dočekalo ga je pitanje o tome je li slagao momčad koja je istrčala protiv Hrvatske u dogovoru s igračima.

- Naravno da pričam sa svojim igračima. Moram s njima pričati. Ali o kojem dogovoru vi pričate?! Postoji jezgra momčadi koja zna što se događa. To prenošenje takvih tračeva nije dobro za reprezentaciju. Ja sam diplomirao u Covercianu (sjedište Nogometnog saveza Italije, nap.a.). Možete pročitati moj diplomski rad. To što u nekim stvarima nismo uspjeli nije stvar nekakvog dogovora mene i igrača. Hrvatska je u tako teškoj utakmici bila fenomenalna. Moji su igrači bili savršeni, momčad. Stvarno je glupo tvrditi ili misliti da smo dogovarali tko će igrati – kazao je Spalletti.

Ta njegova tirada na jedno te isto pitanje trajala je brat bratu desetak minuta. Fidel Castro se valjda okretao u grobu. Uz prijevod koji nije bio baš najsretniji, ali možda je to bilo i do Spallettija i njegovog vrlo slikovitog izražavanja.

- Ovo je stvarno bila grupa smrti. Španjolska je jako dobra, Hrvatska također. Naravno, u nekim trenucima u ovom susretu nismo bili na razini, ali to je i zbog pritiska u ovakvim situacijama - rekao je talijanski izbornik.

- Hrvatska ima napadače koji znaju igrati između linija. Očekivao sam da će Perišić kao krilni napadač igrati od početka. Znali smo da nam igra i neodlučeni ishod i onda nismo bili hrabri od početka – kazao je Spalletti.

Potom je odgovarao na pitanje o pogreškama u predaji lopte, pogotovo u veznoj liniji.

- Ja sam već 26 godina trener. Znam vidjeti ima li momčad kvalitetu, gledamo te stvari u pripremama, radimo na tome... - obraćao se Spalletti u nekim trenucima čak i pomalo s visoka.

- Dobili smo nevjerojatno psihološki tešku utakmicu – naglasio je Spaletti.

Na pitanje je li bio zabrinut u trenucima kada je Italija gubila između ostalog je kazao:

- Da sam bio zabrinut bio bi novinar. To je normalno, dio nogometa. Zašto se prije utakmice brinemo, to se odlučuje na terenu. Na kraju svega ćete imati priliku pričati o meni kako sam radio, ali molim vas za poštovanje. Dajem sve od sebe. Ne bih nikada mogao biti novinar. Samo hoću raditi svoj posao mirno. Već imam dovoljno pritiska, a kada ga i nemam nađem ga sam sebi... Do kraja sam bio siguran da smo u stanju zabiti.

Igrači su igrali sa srcem, to se vidjelo, pogotovo u završnici?

- Pokazali su hrabrost. Napravili su banalne greške iz želje da igraju za Italiju, a nemaju svi iskustvo kao neke druge momčadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 00:06