StoryEditorOCM
Strani nogometnelegalan biznis

Policija u Madridu zaplijenila 11 tona lažnih nogometnih dresova koji su se trebali prodavati tijekom finala Lige prvaka

Piše Hina
31. svibnja 2024. - 18:16

Policija je zaplijenila u Madridu 11 tona kopija nogometnih dresova koji su se trebali prodavati tijekom subotnjeg finala Lige prvaka između Real Madrida i Borussije Dortmund te tijekom Europskog prvenstva u Njemačkoj idući mjesec.

Španjolska policija je pretražila 15 kamiona u kojima je pronašla 36.500 dresova raznih europskih klubova i reprezentacija.

- Nekoliko organizacija ih je namjeravalo nelegalno prodavati - priopćila je policija u petak.

U raciji, u kojoj je sudjelovalo 20 agenata, otkriveni su i drugi neoriginalni proizvodi poput satova, kožnih jakni i elektronike. Procijenjena tržišna vrijednost robe iznosi 6 milijuna eura.

Istraga je počela u travnju kada je policija zaplijenila 2 tone neoriginalnih dresova španjolskih nogometnih klubova poslanih iz Kine. Policija sada istražuje organizacije koje uvoze te dresove i koje ih distribuiraju po Španjolskoj. Prodaja izuzetno vjerodostojnih kopija nogometnih dresova uobičajena je u Madridu. Na ulicama u centru grada ili oko stadiona obično ih prodaju afrički imigranti koji time dolaze do novca potrebnog za preživljavanje. Kada primijete policiju, brzo konopcem zatvaraju plahte na kojima su prostrti dresovi, prebacuju ih preko ramena i bježe u okolne ulice.

- Nemoguće je zaustaviti prodaju ovih dresova - komentirao je jedan gledatelj nogometnih utakmica.

- Sportske marke i klubovi prodaju originalne dresove po nenormalno visokim cijenama što samo potiče potražnju za kopijama - dodao je.

Alejandro, 30-godišnji simpatizer Real Madrida, prije nekoliko godina je kupio na ulici vjerodostojnu kopiju dresa Sergija Ramosa koji je imao sve oznake kao i originalni. Taj dres kapetana momčadi platio je 25 eura dok je u službenoj Realovoj trgovini podno stadiona Santiago Bernabeu cijena bila preko 100 eura.

Originalni Realovi dresovi, izrađeni od uobičajenog sintetičkog materijala, koštaju u službenim trgovinama 125 eura. Za utiskivanje broja i imena igrača potrebno je platiti dodatnih 20 eura, pa ukupna cijena iznosi 145 eura.

Cijena pak originalnog dresa, napravljenog od posebnog materijala u kojem koža „lakše diše", a u kakvima nastupaju nogometaši poput Luke Modrića tijekom utakmica, iznosi 195 eura. I to samo gornji dio. U odnosu na prošlu godinu poskupio je za 10 eura. Prodavači u Realovim trgovinama podno stadiona i pored središnjeg trga Puerta del Sol rekli su Hini da se dresovi dobro prodaju. Među kupcima su brojni strani turisti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 03:50