StoryEditorOCM
Strani nogometdobar rad u klubu

Nikad ih nje bilo toliko u sastavu: Baski su nova snaga Španjolske, ali sanjaju samostalnu reprezentaciju

Piše Hina
6. lipnja 2024. - 19:26

Baskija je dala Španjolskoj devet igrača koji bi se za devet dana trebali suprotstaviti Hrvatskoj na otvaranju Europskog prvenstva. Španjolska nikada nije imala toliko nogometaša iz te sjeverne pokrajine s 2,2 milijuna stanovnika.

"To je odraz dobrog rada u podmlatku baskijskih momčadi", rekao je 27-godišnji Mikel Oyarzabal, napadač Real Sociedada.

Taj Bask je u srijedu ušao u drugom poluvremenu utakmice Španjolske i Andore pa u 20 minuta zabio tri gola u pobjedi od 5-0.

Španjolski izbornik Luis de la Fuente na pripremama ima 29 igrača. Iz Real Sociedada su ondje vratar Alex Remiro, branič Robin Le Normand, veznjaci Martin Zubimendi i Mikel Merino te napadač Oyarzabal. Iz rivalskog Athletic Bilbaa su vratar Unai Simon, branič Dani Vivian i napadač Nico Williams. Aymeric Laporte, branič saudijskog Al-Nassra, također je baskijskog porijekla.

"U Baskiji se dobro radi s djecom sve do seniorskog uzrasta. To se danas vidi u momčadima Real Sociedada i Athletica", napomenuo je Oyarzabal.

Athletic Bilbao je ove sezone osvojio španjolski Kup kralja. Real Sociedad se uspješno natjecao u Ligi prvaka i zauzeo šesto mjesto u Primeri.

Zbog toga niti reprezentacija Španjolske nije ista.

Desetljećima su njena okosnica bili igrači Real Madrida i Barcelone, što je kulminiralo u finalu Svjetskog prvenstva 2010. kada u početnom sastavu samo Joan Capdevila nije bio iz jednog od ta dva kluba.

Baskijski klubovi su obično davali dvojicu igrača na velikim natjecanjima. Iznimka je bilo Europsko prvenstvo prije 20 godina kada su nastupila trojica - Xabi Alonso iz Real Sociedada te Joseba Etxeberria i Daniel Arranzubia iz Athletica.

Da su Baski postali važni u međunarodnom nogometu potvrdili su ove sezone i treneri iz tog kraja s vlastitim jezikom i identitetom. Jose Luis Mendilibar, rođen u mjestu Zaldibar s 3000 stanovnika, osvojio je Konferencijsku ligu s Olympiakosom, čime je grčkom klubu donio prvi europski trofej. Prošle sezone je, pak, sa Sevillom osvojio Europsku ligu. 

Xabi Alonso, na klupi Bayer Leverkusena, došao je do povijesne dvostruke krune u Njemačkoj. Jedini poraz u sezoni doživio je u finalu Europske lige od Atalante. Jagoba Arrasate je lani odveo Osasunu u finale španjolskog Kupa kralja, a prethodnih godina su se iskazali i treneri Unai Emery te Julen Lopetegui.

Baskijski nogometni savez je zatražio od Europskog nogometnog saveza (UEFA) da dopusti Baskiji sudjelovanje u njenim natjecanjima po uzoru na Škotsku, Sjevernu Irsku, Wales, Farske Otoke i Gibraltar, jer ona također ima autonomiju, parlament i vladu. Iz baskijske regionalne vlade kažu da takvu inicijativu blokira Španjolska, odnosno Španjolski nogometni savez.

Reprezentacija Baskije smije igrati samo prijateljske utakmice, jer njen savez nije član UEFA i FIFA. U ožujku je tako Baskija odigrala 1-1 s Urugvajem pred 35.000 gledatelja u Bilbau. Baskijski izbornik Arrasate rekao je da je publika "vibrirala u zelenim dresovima" reprezentacije.  

"No moj san će ostvariti kada postanemo službeni", izjavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 03:32