StoryEditorOCM
Strani nogometzakon tržišta

Nigerijci zabrinuti zbog donedavnog Hajdukovog asa: ‘Što se događa s Awaziemom? Zašto je tako pao...‘

Piše R. R.
1. srpnja 2023. - 20:35

Nigerijski mediji su nam u zadnje vrijeme servirali nekoliko zanimljivih informacija. I dobro je pročitati što oni donose, imaju neke izvore vijesti koji privlače pozornost. Nas je ovdje najviše zanimala priča i objave vezane uz stopera Chidozie Awaziema.

Hajduk se za sada oprostio od njega, ali ostavio vrata za moguće uskakanje ako se ukaže prilika. Sve je zapravo stvar pregovora, Boavista sigurno ima svoju ideju što bi voljeli dobiti kada je Awaziem u pitanju, na Poljudu su imali svoju viziju i budžet s kojim su mogli baratati u svojim ponudama.

No ono što Nigerijce u cijeloj toj priči muči je činjenice da je Awaziem po Transfermarktu vrijedio oko pet milijuna eura. Sezona u Splitu bila je sasvim dobra, zabio je pet golova što je za stopera po-svemašan rezultat, odigrao je 28 utakmica i imao značaj utjecaj u momčadi. Boavista je kao otkupnu klauzulu istakla cijenu od 2,5 milijuna eura što je za Hajduk u ovom trenutku previše. No zabrinjava-juće je što je Awaziem i pored ovakve sezone „pao“ na tržištu, sada se njegova vrijednost procje-njuje na „samo“ 3,5 milijuna eura.

I nije samo to slučaj kod „splitskog stopera“, Nigerijci su zabrinuti jer su se u posljednjih godinu dana prilično promijenila projekcije vrijednosti njihovih „Super-orlova“ na tržištu. Recimo Wilfred Ndidi je 2021. godine prilikom dolaska u Leicester imao vrijednost od 60 milijuna eura, a nakon ispadanja „lisica“ iz Premiershipa za njega se traži 25 milijuna eura.

Paul Onuachu je u padu već neko vrijeme, prilikom dolaska iz Saint Ariba u Premiership nakon godinu dana igranja izgubio je četiri milijuna eura na vrijednosti (sa 17 na 13 milijuna), danas se igrača Southamptona procjenjuje na 11 milijuna eura.

Nije ništa drugačije ni kada su drugi reprezentativci u pitanju, Emmanuel Davis je nakon 19 utakmica za Nottingham Forrest pao sa 12 na osam milijuna eura. Jednako toliko vrijedi i Moses Simon koji je 2022. imao ugovor u vrijednosti od deset milijuna eura. Bright Osayi-Samuel je od prošlog listopada do danas pao sa devet na sedam milijuna eura, dok je Henry Onyekuru nakon odlične sezone u Adana Demirsporu izgubio na vrijednosti pola milijuna eura sa prethodnih šest koliko je bio plaćen.

Teško je kazati zbog čega je tržište ovako reagiralo kada su nigerijski reprezentativci u pitanju, no očito je da su korekcije bile prilično velike. Možda su i one početne cijene s kojima su stizali u Europu bile previsoke, a igre koje su pokazali u zadnjih dvije godine i nisu toliko dobre da bi zadržali inicijalnu vrijednost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 12:57