StoryEditorOCM
Strani nogometzavršili svoj put

Legendarni as u oproštajnom pismu poslao ispriku: Moram ovo napisati...

Piše Slaven Kižlin/ SN
7. srpnja 2024. - 21:06

Njemačka je završila svoj put na Euru. Španjolska je na kraju bila s(p)retnija i pogotkom Merina u 119. minuti izborila je polufinale. No, dvoboj je mogao otići i na drugu stranu, ne mislimo samo tu na nedosuđeni jedanaesterac zbog igranja rukom Cucurelle, nego i na prigode Füllkruga, koji se u produžetku pošteno ispromašivao. Ipak, pljesak njemačkih navijača na kraju dvoboja rekao je sve, Elf je opet konkurentan i na temeljima koje su napravili na Euru sada moraju graditi dalje.

Njemačka je nakon dugo vremena izgledala kao momčad koja zna što hoće Predstavili su se novim pristupom, pokazali momčadski duh, a za sve to je zaslužan Julian Nagelsmann, koji je na vrijeme napravio zaokret i izvukao prave poteze. Nije bilo dovoljno za naslov, ali promjena kadra i imidža do tada sve neprepoznatljivije momčadi otvorili su put koji će 36-godišnjak trasirati do Svjetskog prvenstva 2026. godine.

Zašto je Elf ispao već u četvrtfinalu? Kriv je prije svega raspored, jer ih je već u toj fazi spojio s reprezentacijom koja je pokazala najviše na Euru i koja je ostvarila 11. pobjedu u nizu. Možda bi bilo bolje da Füllkrug nije zabio pogodak u sudačkoj nadoknadi protiv Švicarske, tada bi Njemačka išla u donji dio ždrijeba, prvo bi se sučelila s očajnom Italijom, a jučer bi igrala s ne baš puno boljom Engleskom. Ne znamo kako bi prošli, ali sigurno da bi im put do Berlina bio znatno lakši nego ovako.

No, moramo se vratiti i na dvoboj sa Španjolcima, Nagelsmann je napravio dvije promjene u početnoj postavi, postavio je Sanea i Cana, a svoju pogrešku ispravio je već na poluvremenu kada je vratio Wirtza i Andricha u momčad. Istina, tada je Furija povela golom Olma, čovjeka koji je iskoristio prigodu nakon ozljede Pedrija. Nogometaš koji kruh zarađuje baš u Njemačkoj bio je daleko najbolji na terenu. No, nakon njegova pogotka Španjolci su se povukli, branili su stečenu prednost, a Nijemci su sve do 89. minuti bili neprecizni, a onda je Wirtz bacio u trans stadion u Stuttgartu i 26 milijuna gledatelja uz TV prijamnike.

Na kraju im je presudio još jedan čovjek koji je igrao u Njemačkoj, Mikel Merino prije osam godina stigao je u Borussiju Dortmund, no nije se naigrao i nakon godine dana napustio je bundesligaša, odigravši svega devet utakmica. Sada je presudio Nijemcima nakon ubačaja Olma. Taj pogodak ujedno je značio i završni čin jedne velike karijere, jer Toni Kroos odigrao je posljednju utakmicu u životu., pišu Sportske novosti.

- Ne, nije to bio najteži poraz u mojoj karijeri, ali naravno da je to bila utakmica u kojoj smo sve dali da ne izgubimo. Bili smo jako blizu, što dodatno otežava - rekao je Kroos nakon utakmice koju je započeo s dva teška prekršaja zbog čega je Pedri morao izaći, a na ovom Euru više neće nastupiti.

"Moram ovo napisati, moja duboka isprika Pedriju, želim mu brzi oporavak. Nije mi bila namjera ozlijediti ga, on je sjajan igrač" napisao je Kroos u pismu kojim se definitivno oprostio od nogometa.

Dobio je veliki pljesak nakon utakmice, navijači su prepoznali trenutak i naklonili se velikoj karijeri sjajnog veznjaka koji s Bayernom i Realom osvojio sve što se može, dok je s Elfom vrhunac bilo Svjetsko prvenstvo 2014. godine. Tada je odigrao savršenu utakmicu u polufinalu protiv Brazila, koju su Nijemci dobili s čak 7:1.

- Svi možemo biti ponosni jer smo napravili iskorak i sretan sam što sam mogao malo pomoći tako da Njemačkoj vratimo nadu i težnju da budemo bolji. Uvjeren sam da će reprezentacija samo napredovati u budućnosti - objasnio je Kroos.

Dobro je pitanje što možemo očekivati od Elfa u bliskoj budućnosti. Jasno je da neće biti Kroosa, a čini se da je i Müller odigrao svoju posljednju utakmicu. Upitno je što će biti s Gündoganom i Neuerom.

- Bilo je ovo posebnih šest tjedana u kojima smo svi dali sve od sebe, na žalost došli do kraja puta i to nezasluženo - započeo je Julian Nagelsmann svoje viđenje Eura.

- Boli način na koji smo izgubili jer smo u produžetku mi imali više prilika. Trebat će dvije godine da odemo dalje na velikom turniru, a vjerojatno u mojoj karijeri više neće biti prvenstvo koje se igra u domovini - dodao je 36-godišnjak.

- Želio bih se zahvaliti svim navijačima, voljeli bismo da smo im dali više i osvojili naslov.

Prethodno se zajedno s predsjednikom DFB-a Neuendorfom i sportskim direktorom Völlerom riječima zahvale oprostio od igrača i pomoćnog osoblja.

- Mnogi igrači su plakali, svi bismo voljeli da smo ostali tjedan dana dulje - dodao jer Nagelsmann, dok se Völler osvrnuo na utakmice u ožujku kada su Nijemci u četiri dana bili bolji od Francuske i Nizozemske.

- Momčad je uspjela probuditi euforiju u Njemačkoj, što je bilo nezamislivo prije nekoliko mjeseci. To je bio naš cilj i naš san. Uživao sam kako su Julian i njegov stožer uspjeli stvoriti duh koji nas je odveo, istina samo do četvrtfinala, ali svejedno bio je vrlo uzbudljiv - kazao je Völler.

Nagelsmann je uspio podići Elf iz ponora, sada mu predstoji pravi posao, Njemačka se želi vratiti u svjetski vrh, temelj je postavljen, slijedi nadogradnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 01:28