StoryEditorOCM
Strani nogometotišao kao velikan

Huliganski ispadi pokvarili oproštajnu utakmicu velikog nogometaša: ‘Bio je jedan od najboljih napadača koje smo imali‘

Piše Hina
11. listopada 2024. - 13:17

Bivši njemački nogometni reprezentativac poljskih korijena Lukas Podolski (39) imao je u četvrtak navečer u Kölnu oproštajnu utakmicu, ali su njegov oproštaj pokvarili huliganski neredi.

Brojni slavni bivši suigrači Podolskog sudjelovali su u oproštajnoj utakmici, uključujući Manuela Neuera, Matsa Hummelsa, Pera Mertesackera, Hansija Flicka i Jogija Löwa.

Na posljednjem izlasku pred južnu tribinu suze su mu tekle niz obraze. Svoju reputaciju kultnog igrača Podolski je opravdao na oproštajnoj utakmici ne samo kao strijelac, već i u oproštajnom govoru navijačima.

- Uvijek sam želio biti iskren, dečko s ulice", rekao je 39-godišnjak gledajući ispunjene tribine s 50.000 navijača: "Bez navijača nogomet je ništa.

image
Thomas Kienzle/AFP

Unatoč tome što ima 39 godina kao profesionalni nogometaš, Podolski je bio u dobroj formi na svom gala događaju, piše njemačka tiskovna agencija dpa. Jedan od najvećih simpatizera zvijezde Kölna bio je Joachim Löw, a u oproštajnoj utakmici, kojom se Podolski želio zahvaliti na šest godina u dresu tamošnjeg prvoligaš Koelna, bivši njemački izbornik pohvalio je Podolskog.

- Uvijek je imao dar unošenja lakoće. Pozitivan stav prema životu - rekao je izbornik svjetskih prvaka iz 2014. za TV kanal ProSieben o svom bivšem igraču s kojim je uvijek održavao poseban odnos.

- Bio je jedan od najboljih napadača koje smo imali u Njemačkoj. I jedan od najpopularnijih svih vremena - dodao je Löw.

Prošla je otprilike 21 godina otkako je 18-godišnji Podolski debitirao u Bundesligi za Köln. Bivši njemački napadač postigao je 70 golova u 210 utakmica za svoj rodni klub i Bayern München, prije nego što je igrao u Engleskoj (Arsenal), Italiji (Inter Milan), Turskoj (Galatasaray) i Japanu (Vissel Kobe). Bio je igrač Gornik Zabrzea od 2021.

Inače, prije utakmice dogodio se incident kada su se u blizini katedrale potukle dvije skupine navijača, izboden je poljski navijač, ranjeno je i devet policajaca.U neposrednoj blizini katedrale u Kölnu, oštrim predmetom u trbuh uboden je 32-godišnjak koji je pripadao skupini poljskih navijača na putu prema stadionu na oproštajnu utakmicu Podolskog. Navijač je prevezen u bolnicu i operiran, nalazi se u kritičnom stanju, a osumnjičeni je u pritvoru, priopćila je policija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. listopad 2024 13:18