StoryEditor
Strani nogometprotivnik hrvatske

Edy Reja testirao je Čehe i za ‘Slobodnu‘ kaže: Strahovito su brzi i puno riskiraju, a obrana im je troma

Piše slaven alfirević
10. lipnja 2021. - 17:16

Edy Reja je testirao Češku, našeg protivnika skorašnjeg na Euru.

Uvijek nam se putevi nekako ukrštaju s nekadašnjim trenerom Hajduka, Slovencem iz Italije, sada na klupi Albanije izgubio je prijateljski susret u Pragu protiv Čeha sa 1:3.

A mi igramo protiv Čeha i nadamo se pobjedi, prolazu kroz skupinu.

Rejina je Albanija dobra, ima niz solidnih rezultata, neodlučeno nekidan u gostima kod Walesa. Nazvali smo „mistera” (svaki je talijanski trener mister), odazvao se:

- Kaj delaš?! - voli nas iznenadit na slovenskome.

Pa je dodao:

- Jeste li vidjeli kako sam pao, bacili su me (uradio je to Coufal, op. a.) u sudaru uz aut-liniju i ja sam nastradao. Ali sam se u trenu, brzo pridigao kao momčić – ponosan je Reja na svoju vitalnost, premda ih je 75 na leđima. Nedavno su ga tako već jednom srušili uz aut-liniju i sad opet, ali se diže odmah, kao iz pepela, smije se. Neuništiv je.

Iskusni stručnjak za našu dušu podijelio je svoje češka iskustva:

- Bit će to ružan klijent za Hrvatsku, dobro su igrali, premda smo i mi imali i neodlučeno na odmoru. Ali, nismo izdržali. Igraju brzo, baš strahovito brzo i puno riskiraju...

Ispričajte nam:

- Fizički su vrlo jaki, taktički potkovani, imaju uigrane akcije, snažni momci i brzi. Napadaju preko krilnih pozicija i bekovi su im vrlo ofenzivni. U stanju su u dva poteza osvojiti teren i juriti s bekovskih pozicija naprijed. Ako im ne parirate brzinom, nastradali ste. Ne mislim na Hrvatsku, nego općenito.

Kako su tako dobri, a nekidan su izgubili od Italije, čak sa 0:4?

- Ooo, pa Italija je vrlo jaka i iskoristila je njihove slabosti. Italiju vidim kao jednog od favorita Eura, čak za titulu prvaka uz Francusku i Englesku i nemojte mislit da je to moj lokal-patriotizam, Roberto Mancini je sastavio dobru momčad. Uopće ne sumnjam ni da je Hrvatska lošija i vidim je u borbi za vrh kad ima Modrića, Brozovića, Rebića...

Da se vratimo Česima, kako protiv njih?

- U napadu su vrlo opasni, vi znate tko je Patrick Schick, centarfor koji je sad u Njemačkoj, a igrao je po Italiji, imao je nevolje sa nalazima na srcu, ali sad je već odavno u redu i u formi je. On je baš klasa, uz njega su Jankto i Masopust igrači vrijedni pozornosti koji mogu svakome pobjeći. Rekoh opet, preko bekova (Coufal i Boril, op. a.) stvaraju višak igrača u fazi napada.

Imaju slabosti, gdje se krije šansa?

- Tko riskira, ostavlja leđa svoja nezaštićena. Njihovi stoperi su pomalo spori, tromi (Čelustka i Kalas, op. s.), a drže ih na velikom prostoru. Treba im se uvaliti, napasti ih kad su ogoljeni i sami na širokome polju. Tu će imati problema. Bit će to taktički vrlo zahtjevna bitka. Česi su dobro uigrani i kod prekida, slobodnih udaraca. Pa ipak mislim da je Hrvatska posebna klasa, ima klasne igrače i naći će odgovor i taktički i individualno. Češka pak ima svoje specifičnosti o kojima treba povesti računa.

Tramezzani nije više u Hajduku, spomenuli smo još i to.

- Kao da talijanski treneri nemaju do kraja sreće tu kod vas. Eto, ja sam svoju sreću sam izgubio, otišao sam prerano, a što sam mogao kad me zvao Lazio?! Uvijek mi Hajduk ostaje na srcu i uvijek sam se priželjkivao vratiti. Sad je Tramezzani napravio dobar posao, koliko sam pratio, a razišli su se. Nemamo sreće mi talijanski treneri da s Hajdukom obavimo posao do kraja – rekao nam je Reja. ∙

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 23:46