StoryEditorOCM
Strani nogomettrava nije zelenija

Dok mi kukamo zbog nemoćnog Hajduka, Srbi raspalili: ‘Hrvati nas ostavili u prašini‘

Piše SPORT SD
9. kolovoza 2024. - 12:55
Partizan je jučer kod kuće izgubio od Lugana, to je 32. poraz u posljednjih 36 nastupa za srpske klubove u EuropiValery Hache/Afp

Odigrao je Hajduk bez golova u Slovačkoj, nije dobar dio navijača mogao vjerovati što gleda. Pa je li moguće da momčad s Perišićem, Rakitićem i Livajom ne može pravu šansu stvoriti protiv tamo nekih Slovaka?

Nije ni treneru Gattusu puno ostalo nego da se iskali na frižideru što je stajao pored klupe, ujedno i preplaši svoje pomoćnike reakcijom. Neki kažu, bio je to najbolji udarac što ga je jučer stadion u Ružomberoku vidio.

Svatko je imao nešto za reći, pronaći pozitivna mišljenja bilo je kao traženje igle u plastu sijena, graničilo s nemogućim. Još jutros se žale navijači, mučnina u želucu i dalje nije olakšala nakon sinoćnjih 90 minuta "nogometa".

Ali da nije uvijek trava zelenija u susjedovom vrtu dobra je izreka, pa se može upotrijebiti i u ovoj prilici. Dok mi kukamo kako je Hajduk bio nemoćan i sterilan, pa dok se i navijači Osijeka i Rijeke žale zbog svojih europskih remija, u susjedstvu tek čupaju kosu na glavi.

Najgora država u cijeloj Europi po ovogodišnjem koeficijentu je upravo Srbija, koja je lošija od država poput Lihtenštajna, San Marina i Gibraltara.

Zvuči nevjerojatno, ali istina je. Države koje su u Europi samo prolaznici, odigraju utakmice prvih kola kvalifikacija čisto reda radi, da se malo pokažu skupile su više bodova od Srbije. 

Žale se tamošnji mediji, pišu da ih je Hrvatska ostavila u prašini, sa sedam poraza u osam susreta i zarađenim koeficijentom od tek 0.200 stvarno se nisu nagledali dobrog nogometa. Bježi im Hrvatska sada dvije pozicije, donedavno su oni bili ti koji su bili daleko ispred.

Nastavak je ovo totalnog raspada srpskog klupskog nogometa, koji u posljednjih 36 utakmica bilježi čak 32 poraza. Nevjerojatna statistika države koja je nedavno zbog dobrog koeficijenta izravno slala svog prvaka u grupu LP.

"Dojam je, međutim, da Hrvatska bježi. Povećala je razliku na 0,800 bodova sa sva četiri predstavnika i dobrim ždrijebom, odnosno izgledima za prolaz", pišu tamošnji mediji.

A postoji i drugi pozitivan način gledanja na Hrvatsku. Jučerašnjim rezultatima Hrvatska je jedna od samo tri države koja još uvijek nema poraz u europskim natjecanjima. Iako odigrati neriješeno nije bilo poželjno, utakmicama bez poraza se mogu pohvaliti još jedino Portugal i Francuska (kod Francuza je tek jednu utakmicu odigrao Lille).

Ujedno, Hrvatska je jučer preskočila Ukrajinu i zasjela na 19. mjesto UEFA-ine ljestvice. Nije to neki preveliki iskaz moći, ali pozitivni pomaci su tu.

Eto, može se i tako gledati. Jesu li hrvatski klubovi igrali loše? Jesu. Može li gore? Naravno da može. A i pokazatelj je ovaj povijesni debakl Srbije da trenutci na vrhu mogu trajati jako kratko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 13:00