StoryEditorOCM
Ostalodrama na ledu

SP hokej: opet veliko iznenađenje i u polufinalu, junak Tiffels

Piše Hina
27. svibnja 2023. - 20:29

U finalu ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu igrat će Kanada i Njemačka, nakon što su Kanađani u prvom polufinalu sa 4-2 (0-1, 1-1, 3-0) svladali Latvijce, Nijemci su u drugom polufinalu sa 4-3 (2-2, 0-1, 1-0; 1-0) u produžetku svladali SAD. 

Latvija, koja je prvi put u povijesti stigla do polufinala, dva je puta vodila. U prvoj trećini u vodstvo ju je doveo Dan Ločmelis (8:18) pospremivši jedan odbijanac u mrežu, taj je rezultat vrijedio sve do završnice druge trećine kada su u kratkom razmaku postigluta dva gola. Kanada je poravnala preko samuela Blaisa (35:32), ali samo 1:06 minuta kasnije Rudlofs Balcers (36:38) je nakon lijepe solo-akcije vratio prednost na stranu Latvije. Ipak, u trećoj trećini Kanada je uspjela postaviti stvari na mjesto. Nakon samo 45 sekundi igre u tom dijelu igre Jack Quinn (40:45) je izjednačio na 2-2 uz podosta sreće jer je njegov udarac iz mrtvog kuta pogodio latvijskog vratara Artursa Silovsa u kacigu i odbio se u mrežu. Najljepši trenutak utakmice dogodio se se u 49. minuti kada je Adam Fantilli (48:56) s nekoliko varki izigrao čitavu latvijsku obranu i doveo Kanadu prvi put u prednost. Konačni rezultat postavio je Scott Laughton (59:17) pogodivši praznu mrežu iz svoje trećine nakon što su Latvijci sa šest klizača i bez vratara krenuli po poravnanje. Za Kanadu je ovo treće uzastopno finale svjetskih prvenstava, a sedmo u posljednjih osam izdanja.

U susretu SAD-a i Njemačke bolje su u susret ušli favorizirani Amerikanci te nakon manje od četiri minute vodili sa 2-0 golovima Alexa Tucha (1:11) i Rocca Grimaldija (3:56). No, Nijemci su uspjeli poravnati već do kraja prve trećine, prvo je Frederik Tiffels (12:22) pogodio s igračem više na ledu da bi Maksymilian Szuber (16:03) poravnao na 2-2. Nijemci su potom propustili više od minute igre s dva igrača više na ledu krajem prve i početkom druge trećine, a novu prednost Amerikancima osigurao je Michael Eyssimont (28:57) te se činilo kako će Amerikanci napokon pobijediti u polufinalu. No, minutu i pol prije kraja susreta Njemačka se odlučila riskirati i bez vratara krenula po poravnanje, a ono je stiglo samo šest sekundi potom. Marcel Noebels najbolje se snašao pred američkim golom i poslao utakmicu u produžetak.

Nakon sedam i pol minuta igre tri-na-tri u dodatnom vremenu u njemačkog junaka izrastao je Tiffels (67:32) koji je odličnim udarcem s lijevog krila pogodio prostor iznad ramena Caseya DeSmitha za veliko slavlje.

Za Njemačku će ovo biti prvi plasman u finale svjetskog prvenstva, dosada je ta reprezentacija osvojila dva srebra, prvo još 1930. godine,  a drugo 1953. kao Zapadna Njemačka, ali tada se nije igrao nokaut sustav. Najveći uspjeh u posljendje vrijeme Njemačka je ostvarila na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. godine.

S druge strane, za SAD je ovo bio 11. polufinale na svijetskim prvenstvima otkako se igra nokaut sustav (1992) i nevjerojatni 11. poraz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:48