Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Košarkaodlazak velikana

Preminuo je legendarni Bora Stanković: 26 godina bio je prvi čovjek svjetske košarke, a da nije bilo njega Hrvatska ne bi nastupila u Barceloni

Piše Toni Perković
20. ožujka 2020. - 09:16
Borislav Stanković (desno)Peđa Milosavljević/arhiva HANZA MEDIA

Legendarni košarkaški djelatnik Borislav Bora Stanković preminuo je u Beogradu u 95. godini. Dugogodišnji prvi čovjek FIBA-e, krovne svjetske košarkaške organizacije, jedan je od onih čije će se ime dugo pamtiti u svijetu košarke.

Igračku je karijeru proveo u Crvenoj Zvezdi, beogradskom Železničaru i Partizanu, a kao trener radio je u Partizanu, OKK Beogradu i talijanskom Cantuu. Ipak, ono po čemu ćemo ga najviše pamtiti je 26 godina predsjedanja FIBA-om, a upravo je za njegove vladavine košarka na karti svijeta dobila mjesto koje zaslužuje kao kraljica igara.

Stanković je bio jedan od onih koji su inzistirali da na Olimpijske igre u košarci dođu i profesionalci iz NBA lige, a da nije bilo njega Hrvatska vjerojatno 1992. godine ne bi sudjelovala na Igrama u Barceloni i osvojila opjevano srebro u finalu protiv Dream Teama. Na njegovo inzistiranje Hrvatska je primljena u kvalifikacije za Olimpijske igre pa su Petrović, Kukoč, Rađa i društvo imali priliku pokazati gdje se osim u Americi igra najbolja košarka na svijetu.

Njegov doprinos košarci ostat će zlatnim slovima upisan u povijest, a odlazak ovog velikana rastužit će brojne ljubitelje ove igre diljem svijeta.

#BORA STANKOVIć

Izdvojeno