StoryEditorOCM
KošarkaVuk dlaku mijenja...

Ove sezone su ‘kriptonit‘ za Splićane, evo ih sad opet. Je li konačno došlo vrijeme za ‘osvetu‘?

Piše Frane Vulas
11. travnja 2024. - 19:26

U nastavku Favbet Premijer lige košarkaši Splita ugostit će Cibonu na Gripama (petak u 20 sati, prijenos MaxSport 1). ‘Žuti‘ bi pobjedom osigurali poziciju broj dva uoči doigravanja, a možda, ako se poklope i ostali rezultati, time i ostali u utrci za ‘jedinicu‘ sa Zadrom.

Uoči ovog kola, četiri kola prije kraja regularnog dijela sezone, lider Zadar je bio na skoru 27-2 (u četvrtak navečer su domaćin Cedeviti Junior), Split je na 25-4, Cibona 22-7, a Cedevita Junior na omjeru pobjeda i poraza 19-10. Zadar još do kraja mora u goste Ciboni, te na Višnjik dolazi Split. U dosadašnjem dijelu domaćeg prvenstva u međusobnim susretima Zadar i Split imaju skor 1-1. Dakle, unatoč teškom porazu Splita kod Cedevite Junior u zadnjem kolu, možda se ipak još može zakomplicirati borba za ‘jedinicu‘.

‘Žutima‘ je do kraja sezone preostalo još samo domaće prvenstvo. Iako im se otvarala mogućnost plasmana u doigravanje Admiral Bet ABA lige, da je izbore po prvi put u povijesti kluba, šansu nisu iskoristili. Baš kao ni prošle sezone.

image

Shannon Shorter (Split) i Krešimir Radovčić (Cibona)

Ronald Goršić/Cropix

Regularni dio ABA lige su Splićani završili s tri vezana poraza. Ukupno su izjednačili rekordnih 11 pobjeda (15 poraza). S obzirom na najmanji ili predzadnji budžet lige to je sigurno uspjeh. Pogotovo je uspjeh to što je davno prije osiguran ostanak unatoč katastrofalnih 1-7 na početku lige, makar na koncu zbog ulaska Dubaija i širenja lige na 16 klubova zapravo nitko neće ni ispasti iz lige. No, dojam je bio lošiji od rezultata. A pokazalo se i da bi samo još jedna pobjeda u ta zadnja tri kola osigurala osmo mjesto i doigravanje.

Nitko nije previše računao na trijumf nad euroligaškom Crvenom zvezdom na Gripama u zadnjem kolu. Moglo se možda u predzadnjem kolu iznenaditi Megu u Beogradu. A sasvim sigurno se moglo i trebalo svladati Cibonu na Gripama tri kola prije kraja. Da su tada 22. ožujka svladali ‘vukove‘, momci trenera Slavena Rimca bili bi u doigravanju. No, izgubili su pred svojim navijačima 76:83 u susretu u kojem su valjda svi računali na bodove.

Ali nije to prvi put ove sezone da je ‘raspadnuta‘ Cibona zagorčala život Splitu. U četiri međusobna susreta, slavila je Cibona triput i tako je i najvećoj mjeri pokvarila taj dojam sezone ‘žutih‘. Naravno, uz slabije predstave Splita generalno od završnice Kupa Krešimira Ćosića i četvrtfinalne eliminacije od Zadra. Tada je Zadar slavio, nije to bilo nikakvo iznenađenje, ali poslije smo uglavnom gledali neuvjerljive predstave ‘žutih‘. A Splitovi Amerikanci nikako da se vrate starim izdanjima otkad su u tadašnjoj reprezentativnoj stanci otišli par dana u domovinu.

image

Muke kapetana Splita Mate Kalajžića

Ronald Goršić/Cropix

Zagrebački klub ove sezone muku muči s rosterom. No, unatoč tome složili su respektabilnu momčad temeljenu na financijskim obećanjima. Čak i neke igrače oko kojih se Split raspitivao, nije ih mogao dovesti jer je Cibona ponudila više. Međutim, u domaćem prvenstvu ‘vukovi‘ zbog dugovanja i blokade nisu smjeli registrirati nove igrače, a u međuvremenu su i neki koji su igrali ABA ligu otišli nezadovoljni financijskom situacijom.

Svejedno je i takva ‘krnja‘ Cibona sa samo pet seniora slavila na Gripama u domaćem prvenstvu, tog 30. listopada bilo je 57:63 u po svemu najlošijoj utakmici sezone ‘žutih‘. Potom je Split od velikog rivala poražen i u Zagrebu u regionalnoj ligi, bilo je 7. prosinca pod Tornjem 73:81 za tada kompletnije ‘vukove‘. Dakle, s Cibonom je u regionalnoj ligi Split imao 0-2, a samo jedna pobjeda vodila bi u doigravanje.

Jedinu pobjedu u međusobnim susretima Split je ove sezone upisao u hrvatskom prvenstvu, 22. siječnja u Zagrebu u susretu u kojem konačan rezultat 85:72 vara. Split je imao i plus 34 (72:38), nakon čega je uslijedilo opuštanje. A onda je stigao već opisani poraz u regionalnoj ligi prije dvadesetak dana, nakon odlazaka Domagoja Vukovića i Tomislava Buljana, dok je to Jakovu Mustapiću bio zadnji nastup za Cibonu.

image

Trener Splita Slaven Rimac

Tom Dubravec/Cropix

Rimac je ljetos uz velika očekivanja preuzeo momčad Splita. Međutim, dojam je slabiji od rezultata. A najviše su za loš dojam i rezultate slabijih od onih koji su mogli biti (pogotovo u ABA ligi) krivi porazi od momčadi za koju je igrao i koju je vodio - Cibone.

Može li se Split konačno revanširati ‘njegovoj‘ Ciboni?

- Cibona nas je u većini utakmica ove sezone nadigrala. Nadam se da će momci biti motivirani kao što sam ja – rekao je Rimac pred ovaj susret.

- Cibona je u svojim problemima od početka sezone. Nekad su oni veći, nekad manji, ali ne bismo se uopće trebali zamarati tim stvarima, nego se baviti sobom i svojom igrom, time kako vratiti samopouzdanje, prije svega kroz pobjede, kako vratiti individualno samopouzdanje kod igrača, da spremni dočekamo play off i završetak sezone – rekao je Rimac.

Lansirao je pritom upozorenje svojim igračima, da im se ne ponovi scenarij iz nekih prethodnih međusobnih utakmica.

- Cijela situacija kod Cibone dovodi do toga da ih svi omalovažavaju i podcjenjuju, a to nema podlogu, pogotovo s aspekta ABA lige gdje su ostvarili neke značajne pobjede. Radi se o karakternoj momčadi. Imaju problema, ali i dalje žele igrati. Ne padaju lako, moraš se potruditi da bi ih pobijedio. Naravno da im nedostaje rotacije i da onda moraju riskirati više nego što bi to inače činili, ali nema tu puno priče, kvaliteta je na našoj strani. Moramo utakmicu shvatiti maksimalno ozbiljno, od prve sekunde ući s maksimalnom energijom i kažnjavati ih tamo gdje su slabiji – naglasio je Rimac.

Za kraj je poručio.

- Za nas je ovo jako bitna utakmica. Pobjedom osiguravamo poziciju broj dva. Igramo protiv momčadi koja nas je triput pobijedila u četiri međusobna susreta. Moramo pokazati pravo lice. Ako želimo doći do trofeja moramo postupno dići formu – kazao je trener ‘žutih‘.

image

Trener Splita Slaven Rimac protiv svoje bivše momčadi

Ronald Goršić/Cropix
image

Mate Kalajžić (Split) u susretu protiv Cibone

Jakov Prkić/Cropix
image

D.J. Funderburk u akciji

Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 19:59