StoryEditorOCM
Hajdukkonferencijska liga

Tko je drugi mogući protivnik Hajduka? Beitar ‘lakši‘ od Livaje, a evo zašto se navijače ovog kluba smatra rasistima

Piše I. M.
24. srpnja 2023. - 15:41

Hajduk je doznao dva moguća protivnika u 3. pretkolu Konferencijske lige. Na ždrijebu u Nyonu odlučeno je da će Bijeli igrati protiv pobjednika iz utakmice između PAOK-a ili Beitara iz Jeruzalema.

Nekako se očekuje da to bude grčki klub. No, ako dođe do nekog "čuda" i dalje prođe izraelska momčad, evo par crtica o ovom mogućem protivniku.

Beitar je klub iz glavnog grada "Svete Zemlje", a trenutno se ne može pohvaliti velikim uspjesima. Prošlu sezonu završili su na sedmom mjestu, ali su osvojili izraelski Kup, pobijedivši Netanyu. Zadnji, šesti naslov državnog prvaka uzeli su u sezoni 2007./2008. godine, a ukupni broj trofeja u njihovim vitrinama iznosi 16.

Vrijednost momčadi na Transfermarktu iznosi oko sedam milijuna eura (7.74). Dakle, Beitar je "lakši" nego Marko Livaja, koji se na istoj stranici procjenjuje na točno osam milijuna. Također, usporedbe radi momčad s Poljuda je "teška" oko 50 milijuna eura (50.35), šest puta više nego izraelska.

Navijače ovog kluba se opisuje kao najvjernije i odanije u ovoj zemlji. Međutim, uz ovu pozitivnu crticu, dolazi ona negativna. Beitar se optužuje da je rasistički klub, baš zbog tih svojih ljubitelja. Za momčad čak nikad nije zaigrao igrač arapskog podrijetla, naroda koji čine nešto više od 20 posto populacije ove države.

Također, jedan događaj iz 2013. godine je navijače Beitara etiketirao kao "bad boyse". U momčad su 2013. godine stigla dva igrača iz Čečenije, koji su po vjeroispovijesti muslimani. Nakon toga su navijači zapalili prostorije kluba, a zatim i napustili stadion na utakmici u kojoj je jedan od novih nogometaša postigao pogodak. Međutim, vjerojatno je za sve kriva politika i "divlja" situacija u ovoj zemlji... 

Hajduku je ionako veći fokus na grčkom PAOK- u, koji je apsolutni favorit u utakmici između Beitara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 11:19