StoryEditorOCM
Hajduksusjedstvo

Gennaro Gattuso otkrio koji je problem s Rokasom Pukštasom pa progovorio o Nikoli Kaliniću i u kakvom su sada odnosu

Piše P. S.
5. listopada 2024. - 12:18

Hajduk ide po novu pobjedu, a susjedni Šibenik pokušat će iznenaditi ‘bijele‘ na Poljudu. Utakmica se igra u nedjelju s početkom u 18.30 sati.

Svaka je pobjeda u ovakvim utakmicama Hajduku nužna u lovu na titulu prvaka, kiksevi će skupo stajati sve momčadi koje pretendiraju završiti prvenstvo na prvom mjestu. Gattuso je uspio galvanizirati momčad i Hajduk iz utakmice u utakmicu izgleda bolje. Čvrsta obrana ‘bijelih‘, a s druge strane jalov napad ‘narančastih‘, ulijevaju optimizam splitskoj momčadi.

Čestitke na nagradi za najboljeg trenera mjeseca. Prva nagrada u Hrvatskoj, dok čekamo onu pravu, titulu?

- Komplimenti idu mojoj momčadi. Nagrada koja se osvojila na terenu, nagrada igrača, mog staffa. To je iza nas, fokus na iduću utakmicu, Šibenik nam može stvoriti probleme. Prave nagrade dolaze na kraju sezone.

Što je s Pukštasom, slabo igra? Zašto ne počinje utakmice?

- Ništa se ne događa. Teško mi je postalo odabrati 11 igrača. Momčad se digla, imam glavobolju pri odabiru igrača. Kad igrač ne igra uglavnom ima tužnu facu, to primjećujem kod mojih igrača. Ali svi treniraju dobro, na njima je da budu na terenu, moraju poštivati zeleni travnjak. On je taj koji govori. Ljuti su kad ne igraju i to je dobro. Meni je jako teško složiti idealnu formaciju jer su svi u dobroj formi.

Sutrašnja utakmica je najgora jer svi već računaju tri boda. Na klupi je Mario Carević koga mnogi vide kao budućeg trenera Hajduka. Kakav Šibenik očekujete?

- Bravo Toni, odlično pitanje. Nema jednostavnih utakmica u ligi. Šibenik se brani odlično, imaju dvije - tri stvari koje su razvili odlično. Moramo biti oprezni u tranziciji. Traži se maksimalan pristup i volja. Pristup, pristup, pristup. Lako je trčati protiv Rijeke i Dinama, želim vidjeti da se protiv Šibenika na svaku loptu ide životom. Ova je utakmica bitna radi kontinuiteta, ne pobjeđivanja, nego kontinuiteta volje i mentaliteta. Idemo u bitku. Neće biti lagana utakmica. Mi ne smijemo razmišljati da smo bolji od njih, nego izaći na tren i trčati i uzeti tri boda.

Prošlu su utakmicu igrali u formaciji 4-1-4-1, brane se dobro, defenzivno su orijentirani. Vole i slijede trenera, trebat će nam puno lucidnosti da pobijedimo.

Sigur opet ide igrati za reprezentaciju Kanade u reprezentativnoj pauzi. Hoće li vas to poremetiti?

- Pričao sam s Nikom jutros. On se diže u igri. Bio je jedno vrijeme bez treninga. Ušao je kompletno u ritam i drago mi je za njega. Kao treneru mi je drago da ga se zove u reprezentaciju, igrač je velike kvalitete. Još neki će biti pozvani. Nema fiksnih pozicija, digao se level kompletne momčadi. Svi se dobro pripremaju, želim vidjeti pozitivne face i da poštuju jedni druge. Odabrati 11 nije lako, ali me raduje kad imam dobre zamjene. Svako tko uđe može dati nešto dobro. Neki možda nisu sretni što ne igraju, ali ja moram raditi odabire.

Svi očekuju da nakon sutra prvu četvrtinu prvenstva prođete neokrznuti. Čujete li se s Nikolom Kalinićem iz razloga jer ste skupa slagali ovu momčad, kako on vidi ovo što se događa?

- Ja sam ovdje, to sam više puta rekao, isključivo radi Nikole koji me uvjerio da dođem. Da ga nisam znao vjerojatno nikad ne bih došao. Svaki tjedan barem jednom večeramo ili u mene ili u njega. Pričamo svaki dan. Teško mu situacija pada, ali i dalje je najveći navijač Hajduka. S Nikolom pričam o svemu i o nogometu, Hajduku, ali i stvarima izvan nogometa. Nikola mi daje dodatni poticaj i radost.

Gurate dosta mladih, digli ste Prpića, odakle vam hrabrost?

- Ne mogu to nazvati hrabrošću. Tu su i Hrgović i Durdov, svi su maksimalno profesionalni. Uvijek će igrati tko najviše zaslužuje i tko mi se uklapa u viziju. Oni su pokazali hrabrost, ne samo u igri nego i greškama. Prpić mi se protiv Rijeke uopće nije svidio u prvih 45 minuta, ali je imao hrabrosti i dignuo se. Puštam teren da govori. Problem modernog nogometa je što nakon dvije - tri utakmice sve novine i postaje govore o tome da imamo novog fenomena u ligi. Treba 50 - 60 ozbiljnih utakmica da ga se proglasi kvalitetnim igračem. Moramo mlade pustiti da rasu, da igraju, da jako treniraju. Sviđa mi se da su budni. Oni moraju biti nogama na terenu. Govorim im da imaju sreću da imaju priliku postati profesionalni nogometaši. Ali za to morate biti 24 sata u nogometu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 12:56