StoryEditorOCM
HajdukReportaža iz Ploča

‘Ajmo Kale, past će mrak‘, vikali su s tribina, a zanimljivo je što je službeni spiker na kraju poručio

Piše Frane Vulas
31. listopada 2023. - 16:17

Teškom mukom izborio je osvajač posljednja dva izdanja natjecanja Hajduk plasman u četvrtfinale SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa. Dugo su obrana trećeligaša Jadrana LP i vratar Oliver Kalac zaustavljali sve pokušaje gostiju, dok nesretni autogol Martića nije praktično odredio pobjednika. Potom je u nadoknadi Sahiti drugim golom samo potvrdio prolaz Splićana. Zadržao je tako Hajduk tradiciju da dosad još nikad nije u hrvatskom kupu ispao od niželigaša. U idućoj rundi natjecanja Hajduk će protivnika dobiti nakon ždrijeba.

Bio je to pravi praznik baluna u Pločama. Na Jadranovo je došao Hajduk i to u natjecateljskoj utakmici, povijesnoj. Domaćini su od svog igrališta montažnim tribinama posuđenim/iznajmljenim sa sinjske Alke napravili ‘mali Stamford Bridge‘ na kojem se natiskalo oko 3500 navijača. A bilo ih je još oko igrališta. Gledala se utakmica i s obližnjeg mosta, nadvožnjaka. A mnogi su ostali iz(v)a(n) tribina, stadiona. Utakmicu su samo i doslovno osluškivali s ceste.

Hajduk je bio dragi, najdraži gost, ali i domaćin istovremeno. Većina lokalaca osim Jadrana vole i Hajduk. Nije ni čudno se da se i s razglasa orilo ‘Ništa kontra Splita‘, ‘Dalmatinac sam‘. No, na terenu Jadran i nije bio baš gostoljubiv.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Čvrsti domaćini

Bivši igrač i trener Hajduka Mišo Krstičević je svoju momčad odlično pripremio. Razlika u kvaliteti između dva takmaca bila je očita, ali nije izgledalo nipošto da ih dijele dva ranga natjecanja. Član SuperSport Druge NL postavio se muški, čvrsto, u dvostrukom bloku, a vratar Kalac je dugo zaustavljao sve pokušaje gostiju. Očekivao je to Mislav Karoglan pa je na teren poslao jaku postavu, s Livajom, Krovinovićem, povratnikom Kalinićem na golu...

Počeo je Hajduk ofenzivno, ali opet je izostala realizacija. Već u četvrtoj minuti je zaprijetio Livaja. Potom su prijetili i Kalik, Trajkovski, pa u istoj akciji Livaja i Trajkovski, ali sve je zaustavljao vratar Oliver Kalac, sin bivšeg australskog reprezentativca i čuvara mreže Milana Željka. Sin Hrvoja Vejića Niko bio je kod domaćina na klupi, dok sin Dražena Medića Frano nije bio u konkurenciji za nastup zbog suspenzije.

Bilo je nervoze na tribinama, ali i ispod njih. Redar je žestoko prigovarao pomoćnom sucu zbog nedosuđenog zaleđa Livaje. Nakon malo manje od pola ure igre na semaforu je još stajao rezultat 0:0, a jedan gledatelj je glasnim komentarom sve ‘ubio‘.

- Vratite Leku! Vrime je!

Galić je potom lobom s centra pokušao svladati Kalinića. Nije bio daleko. Pobrao je ovacije s tribina. A onda je vratar Kalac činilo se ‘zakačio‘ na loptu natrčalog Livaju izvan kaznenog prostora. Livaja se ljutio, sudac Kulušić se nije oglašavao.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Uozbiljili se

Vidio je trener Hajduka Mislav Karoglan da je vrag odnio šalu, pa je na poluvremenu uveo Žapera i Moufija, a u svlačionici ostavio Kalika i Mikanovića. Međutim, samo su se mijenjali akteri, a ishod je ostao isti. U 53. minuti je tukao Moufi, ali nije dobro zahvatio loptu. Pa je dvije minute kasnije Livaja iz matne situacije, kada je zaobišao i Kalca kojem je ispala lopta, pogodio samo vanjski dio mreže. Morao je potom u igru Karoglan uvesti i Sahitija. No, umjesto u mreži domaćin, umalo je lopta završila u mreži Hajduka. Ipak, Kalinić je zaustavio udarac Glavine. Morao je na travnjak onda i Pukštas.

Na nosilima je izvan travnjaka iznesen Listar uz podršku gledatelja. Dvadesetak je minuta preostalo, a Hajduk nije uspijevao naći put do gola. Činilo se kako je drama na pomolu. No, kada već nije mogao Hajduk, zabio je Jadran sam sebi. Pukštas je tražio Sahitija kojeg je lopta preskočila, prevarila Martića koji je nespretno reagirao i svladao Kalca.

Pokušavali su domaći ubačajima doći do gola, na visokog Rodina.

- Ajmo Kale, past će mrak – vikao je navijač dok je vratar Kalinić oklijevao s vraćanjem lopte u igru. Nisu uspjeli domaći doći do izjednačenja, ali jest Sahiti odmjerenim udarcem do drugog gola za potvrdu pobjede.

- Hajduku želimo ponovno osvajanje kupa – poručio je na kraju službeni spiker.

image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 01:41