StoryEditorOCM
Domaći nogometopet se osvrnuo

Zlatko Dalić: ‘Mi smo obitelj, a Marko Livaja je sam donio odluku i poštujem ju. No, to nije poremetilo duh momčadi‘

Piše Sport SD
11. lipnja 2024. - 09:12

Uoči Eura gost sinoćnje HRT-ove emisije "U svom filmu" bio je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije - Zlatko Dalić koji je ekskluzivno razgovarao s Tončicom Čeljuskom i otkrio svoje planove, strategije i očekivanja u Njemačkoj.

- Cijela nacija, cijeli narod, ali i svi mi. Očekivanja su velika, svi čekamo da krene, i ja jedva čekam da krene. Hrvatska je spremna, s našim navijačima ćemo se radovati i veseliti, ali, kao i uvijek, ići ćemo korak po korak i pokušat ćemo postići najbolji mogući rezultat, rekao je izbornik.

Komentirajući našu skupinu, rekao je kako smo dobili najtežu moguću, ali misli da mogu napraviti ono što žele, a to je proći u drugi krug.

- Prva je utakmica protiv Španjolaca. Mislim da će to biti jedna sjajna utakmica u Berlinu pred 80.000 navijača, takvo nešto se još nije vidjelo, toliko naših navijača, rekao je.

Budući da se prvenstvo održava u Njemačkoj, Dalić očekuje sjajnu atmosferu, piše sport.hrt.hr.

Vrijeme je da padnu Španjolci

- U Berlinu očekujem i navijače koji su bez karata da dođu u grad i osjete atmosferu prije utakmice. To je nešto prelijepo. I da imamo ne znam koliko karata, bilo bi premalo, poručio je izbornik.

Na prošlom Euru nismo otišli dalje od osmine finala, a upravo nam je Španjolska presudila.

- Bilo bi vrijeme da pobijedimo Španjolce. Očekujem da možemo i trebamo utakmicu okrenuti u svoju korist, rekao je.

Igrači izrazito poštuju Dalića, koji je pokazao kako se mirom i odlučnošću može postići jako puno. Njegova uloga je ključna, ne samo kao trenera, već i kao vođe koji povezuje i motivira.

image
Ante Cizmic/Cropix

Domagoj Vida istaknuo je kako su puno puta imali zaostatak u rezultatu, ali izbornik je ostao miran te da su upravo zbog njegovih savjeta na kraju uspjeli sve preokrenuti u svoju korist. Andrej Kramarić za izbornika također ima samo riječi hvale, naglašavajući kako je Dalić osoba koja je uvijek imala povjerenja u svoje igrače, te da ih je gurao od prvog do zadnjeg trenutka.

Sve što su do sada napravili, napravili su kao grupa i tim, kaže Dalić, te dodaje da su uvijek "svi bili kao jedno", i da nikada ne naglašava pojedince.

- Hrvatska uvijek kao grupa napravi rezultat. Nisam pobornik naglašavanja pojedinaca, poručuje.

Izgradio je emocionalno povezani i mentalno jak tim koji uvijek, kad je najteže, daje sve od sebe. Dalić smatra da je osjećaj, kad igrač igra za reprezentaciju, poseban.

- To nema cijenu, to se ne plaća, igraš za svoju državu, svoj narod, slušaš svoju himnu i nema većega motiva, priznaje i dodaje kako su složili reprezentaciju punu vjere i motivacije.

Kao obitelj

- Ova grupa radi, slijedi što od njih tražimo i rezultat je taj koji daje snagu. Mi zaista funkcioniramo kao jedna obitelj. U njoj se poštujemo. Ja sam uvijek jednak prema svima, ali kad treba donositi odluke i preuzeti odgovornost, onda sam ja prvi, rekao je Dalić te posebni ističe kako nikada ne bježi od odgovornosti.

Referirao se i na neke teške odluke koje je morao donositi.

- Meni je žao što su neke odluke donesene, ali ja sam ih morao donijeti, na kraju su se one pokazale ispravne i točne. Odluka mora biti na vrijeme, rekao je i dodao da on kao izbornik i lider grupe odluke donosi sa stožerom, ali prije toga napravi analizu. Kad donese odluku, iza nje stoji, čvrsto i vjeruje u nju te da poslije toga nema povratka.

Što se tiče Marka Livaje, rekao je kako je Marko "sam donio odluku i da on tu odluku poštuje". No, to nije poremetilo duh momčadi.

- Hrvatska reprezentacija ni o kome ne ovisi, može se i bez mene i bez svakoga drugoga. Bitno je da mi znamo što nam je cilj i da tražimo rezultat, poručuje.

Cijeli intervju možete pročitati na sport.hrt.hr.

image
Vojko Basic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 18:42