StoryEditorOCM
Domaći nogometružne scene

UEFA pokrenula postupak protiv HNS-a zbog ustaštva, prijeti najgora moguća kazna

Piše HINA
13. rujna 2023. - 14:26

Europski nogometni savez (UEFA) pokrenuo je disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) zbog rasizma i diskriminacije na kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na EURO 2024. između Hrvatske i Latvije ofigrane u Rijeci prije pet dana, objavio je HNS.

Promatrač FARE-a podnio je izvještaj delegatu utakmice u kojem je navedeno da je u sektoru s hrvatskim navijačima primijećen pojedinac koji je u nekoliko navrata istaknuo ustašku zastavu te je zbog tog incidenta UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a, navodi se u priopćenju.

Kako je HNS pod uvjetnom kaznom zbog diskriminatornog ponašanja navijača na završnici Lige nacija, nova bi kazna mogla rezultirati igranjem jedne domaće utakmice bez gledatelja, a prvu iduću domaću utakmicu Hrvatska će igrati 12. listopada u Osijeku protiv Turske.

Iz HNS-a su dodali kako je zaštitarska služba krajem prvog poluvremena izdvojila dvije osobe koje dižu nedozvoljenu zastavu te ih predala policijskim službenicima. 

Odmah po prijavi UEFA-e HNS je uputio službeni dopis Općinskom sudu u Rijeci, Policijskoj upravi primorsko-goranskoj te Ravnateljstvu policije sa zamolbom da se očituju o rezultatima kriminalističkog istraživanja i prekršajnog postupka kako bi HNS prilikom svog očitovanja mogao obavijestiti Disciplinsku komisiju UEFA-e o tomu kako će navedene osobe biti procesuirane i sankcionirane. Tijekom policijskog postupka, identificirana je i treća osoba koja je pomogla unijeti zastavu na stadion te je protiv sve tri osobe podnesena prekršajna prijava i pokrenut pravosudni postupak.

Također, HNS namjerava obavijestiti UEFA-u o svim detaljima temeljite pripreme i sigurnosnim aktivnostima uoči, za vrijeme i nakon utakmice kako bi se prevenirala i spriječila sva protuzakonita ponašanja, a što je rezultiralo izvrsnom atmosferom bez ijednog nedozvoljenog povika, dok će prema osobama koje su svojim namjernim i ciljanim protuzakonitim ponašanjem nanijele značajnu štetu hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji te ugledu Republike Hrvatske poduzeti sve pravne opcije.

"Nažalost, tri pojedinca dovoljna su da pokvare prekrasnu sliku s Rujevice gdje su naši navijači bili besprijekorni, što je vidljivo i u izvještaju delegata koji nije imao zamjerke na ponašanje navijača. Zahvaljujemo Ravnateljstvu policije na svemu što su u suradnji sa Savezom učinili u pripremi utakmice kako bi ona prošla bez incidenta, no krajnje neodgovorno, protuzakonito i sramotno ponašanje trojice pojedinaca moglo bi rezultirati značajnom štetom za našu reprezentaciju i ugled Republike Hrvatske u cijelosti. Učinit ćemo sve u ovom postupku kako bismo uvjerili UEFA-u da zbog ponašanja trojice pojedinaca ne treba kazniti sve navijače i našu reprezentaciju te da će hrvatska država odgovarajuće procesuirati ovaj slučaj i poslati snažnu poruku da je takvo ponašanje i veličanje ustaškog pokreta u modernoj, nezavisnoj i europskoj Hrvatskoj apsolutno neprihvatljivo i strogo kažnjivo. No, postoji realna mogućnost da u Osijeku bude zatvoren dio stadiona, ili čak cijeli, što bi bilo ogromno razočaranje i neprocjenjiva šteta za reprezentaciju i sve njene navijače. Zbog toga ćemo poduzeti zaista sve raspoložive pravne korake kako bi osobe odgovorne za ovaj incident materijalno i pravno odgovarale za ogromnu nanesenu štetu", izjavio je voditelj poslova prevencije, sigurnosti i integriteta pri HNS-u Jurica Jurjević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 23:03